S-a făcut primul pas oficial pentru cumpărarea acțiunilor de la SC FC Petrolul. Acum e acum!

Dragos Trestioreanu -

S-a făcut primul pas oficial pentru cumpărarea acțiunilor de la SC FC Petrolul. Acum e acum!

Vineri, 15 ianuarie 2016, așa cum a solicitat Daniel Capră, printr-o precizare făcută, recent, pe siteul oficial al clubului găzarilor, reprezentantul unui grup de oameni de afaceri locali, Valeriu Răchită, a depus la sediul clubului o scrisoare (foto; www.doarpetrolul.ro) prin care grupul respectiv și-a manifestat, și oficial, intenția de a cumpăra întregul capital social al SC FC Petrolul. Bref, să achiziționeze toate acțiunile de la această societate patronată de către Dan Capră. Deși poate că nu era absolut necesar, Vivi Răchită a declarat că a depus adresa în dublu exemplar, primind unul înapoi, cu număr de înregistrare de la secretariat. Ca o paranteză, nu prea este de înțeles de ce s-au acoperit, cu un marker negru, numele unora dintre cei cărora le-a fost adresat documentul. Dar, în fine…

Cert este că, de data aceasta, s-au divulgat denumirile celor patru societăți comerciale care doresc să cumpere Petrolul. Este vorba despre SC Ciocârlia SA Ploiești, SC. Monticor Industries SA Ploiești, SC Mercury Lighting SRL Ploiești și SC Spinvolta SRL (despre care se spune că ar fi fost sugerată de Vivi Răchită). Dacă, în privința ultimei firme nu se cunosc încă eventualele sale legături cu fotbalul, celelalte trei sunt conduse de persoane bine cunoscute ca fiind mari fani ai Petrolului: Bogdan Conț, Cosmin Păduraru (patron fiind, de fapt, tatăl său), și Dan Rusu, ultimii doi chiar suporteri pătimași ai echipei „lupilor”. Printr-un simplu click la siteul registrului comerțului se poate afla tot ceea ce interesează în privința bonității acestor firme, astfel încât nu avea rost să încarc textul cu fele de fel de cifre. Rămâne de văzut cum pot achita, împreună, datoriile actuale ale SC FC Petrolul, care însumează câteva milioane bune de euro. Iar, apoi, cum se va putea face un… nou lot, iar asta în regim de maximă urgență, știut fiind că actualul este opera revenitului manager general Marius Nicolae, aflat cu echipa la Lara, în Turcia, în cantoamentul de pregătire. După cum se vorbește pe la colțuri, Mario Nicolae este un apropiat al lui Capră, pe când Răchită, care va avea rolul de negociator, nu s-ar mai bucura de acest statut, de vreo tei ani și jumătate. În plus, se mai cunoaște și că acesta din urmă nu concepe să nu conducă tot ceea ce mișcă într-un club, fiind greu de presupus, am mai zis-o, ca două săbii să încapă, deci, în aceeași teacă. Care ar fi riscul pentru posbilii cumpărători? Foarte simplu: SC FC Petrolul nu mai înregistrează la LPF contractele nou-veniților și îi pot lăsa, drept urmare, pe noii patroni în pană mare de efectiv, aproape de startul oficial din acest an. Cel care se va consemna în mai puțin de o lună, pe 13 februarie adică.

Preluând doar datoriile și plătind, eventual, o sumă compensatorie actualului patronat, chiar și preluând jucătorii aflați sub angajament cumpărătorii nu vor avea timpul fizic necesar să adune și să și pregătească un alt lot competitiv. Ce pot face ei, într-adevăr, este să salveze societatea de la faliment, s-o mențină în viață. Nu și să garanteze salvarea de la retrogradare. Repet, nu mai au timp! Să zicem că vor pune bazele în primăvară ale… viitoarei echipe din eșalonul secund și se va ataca apoi, cu șanse, revenirea în Liga 1. E posibil și așa ceva. Pe de altă parte, a mai apărut un zvon, potrivit căruia acest grup ar avea doar rolul exclusiv al mai sus-amintitei evitări a falimentului, susținând echipa doar până la vară. Adică până când vor avea loc… alegerile locale. Iar în situația în care acestea vor fi câștigate, așa cum se speră, de fostul șef al lui Valeriu Răchită de la primărie, ar urma ulterior încercarea atragerii unor investitiori mai puternici. Este o variantă despre care se vorbește, deocamdată, tot pe la colțuri. Ca și aceea că… efervescența grupului de oameni de afaceri ar fi fost rezultatul unui puternic lobby făcut de către un ex-membru al conducerii SC FC Petrolul!

Dacă mi se permite o opinie, am cvasi-certitudinea că actualul patronat va respinge propunerea grupului mai sus-menționat, și nu numai a acestuia, dacă vor mai apărea și alte oferte de acest gen. Dacă, într-adevăr, ar fi existat vreo intenție de vânzare, nu s-ar mai fi făcut atâtea achiziții, mai ales în condițiile în care prima întâlnire dintre Daniel Capră și Valeriu Răchită a avut loc în luna decembrie a anului trecut, imediat după terminarea meciurilor oficiale din 2015. Cu siguranță că, atunci, cei doi au discutat concret, dar era prea devreme pentru a se face public numele grupului de firme amatoare de a cumpăra întreg pachetul de acțiuni. E clar că Dan Capră știa, încă de pe atunci, că va continua să patroneze SC FC Petrolul. Drept dovadă rezilierile amiabile de contracte și, repet, achizițiile. În condițiile în care chiar voia sa vândă, cunoscând că are și amatori, era clar că nu-și mai bătea capul cu fel de fel de strategii. E doar o părere, nu înseamnă că și infailibilă, desigur. Privind totuși cifrele de afaceri ale celor patru socetăți, nu se poate deduce că ar putea susține Petrolul în mod diferit decât patronatul de până acum. Finaciar vorbind, nu din alte puncte de vedere. Însă, pentru o salvare de la faliment, merge, fără discuție, varianta din prfezent, mai ales dacă luăm în calcul și situația, ipotetică totuși, a câștigării fotoliului de edil al Ploieștiului de către cel care l-a precedat pe Iulian Bădescu în această funcție. Peste o săptămână, termenul maxim solicitat pentru un răspuns, vom afla dacă SC FC Petrolul se va vinde sau nu. Înclin mai curând spre a doua variantă.