S-a întrerupt în Ardeal perioada de invincibilitate a „lupilor”

Redactia -

Veniţi la Mediaş, pentru meciul din ultima etapă a turului ediţiei 2012-2013 a campionatului Ligii I de fotbal, după o serie de şase partide fără înfrângere, la care s-a adăugat şi cea câştigată la FC Braşov, în optimile Cupei României-Timişoreana, jucătorii de la Petrolul sperau să încheie prima jumătate a întrecerilor tot fără eşec. Dar socoteala de la Ploieşti nu s-a potrivit cu aceea din târgul Ardealului şi – după o evoluţie slabă – au trebuit să se recunoască învinşi în faţa mai motivaţilor lor oponenţi, de la Gaz Metan. Adică, o echipă aflată la doar un punct de cea dintâi formaţie de sub linia celor care tremură pentru mneţinerea în primul eşalon. Astfel încât, băieţii lui Cosmin Contra se pot trezi depăşiţi în ierarhie de CFR Cluj şi Rapid, dacă acestea vor învinge în deplasare, pe „U”, respectiv Ceahlăul Piatra Neamţ, şi vor cădea pe poziţia a şasea. Mai mult, cum vor avea parte de încă o confruntare, prima din retur, pe terenul adversarei giuleştenilor din runda a XVII-a, unde e tot mai greu de luat puncte, ar fi posibil ca Laurenţiu Marinescu şi coechipierii lui să ierneze un pic mai departe de cel din urmă loc impus ca obiectiv – al patrulea.

Contra a optat din nou pentru modificări în primul „11”. Astfel. faţă de disputa precedentă de pe „Ilie Oană”, cu trupa „şepcilor roşii”, la Mediaş au apărut pe gazon debutanul italian Stefano Avogadri, George Galamaz, Guilherme Haubert Sitya, Sony Mustivar, Marian Cristescu şi Daniel Opriţa. În plus, ca altă noutate, dar dintre rezervele utilizate în meciul cu Gaz Metan, a fost Anthony Nwakaeme, zis Tony, nemaifolosit de ceva vreme. Opţiunile tehnicianului nu au prea avut acoperire în spaţiul de joc. Chiar dacă Petrolul a demonstrat momente bune de posesie, nu a periclitat decât arareori buturile lui Răzvan Pleşca, întrebuinţat doar de Jeremy Bokila, în prima repriză, şi rămas spectator la bara lui Gheorghe Grozav, din al doilea minut al reprizei secunde. Puţin, foarte puţin pentru o formaţie cu pretenţii la ocuparea unui loc de cupe europene! În schimb, Mircea Bornescu a trebuit să intervină cu dificultate de câteva ori, el neavând însăce face la cele două goluri, care au adus victoria gazdelor. În minutul 20, după ce balonul a circulat cu viteză în jumătatea oaspeţilor, kosovarul Azdren Llullaku a fost deschis pe stânga, l-a fentat pe Avogadri, care nu l-a mai atacat apoi decisiv, iar cum nici Adrian Cristea nu s-a retras rapid să-l dubleze, mijlocaşul de bandă stângă al Gazului a putut centra perfect pentru „capul”, din careul mic, la colţul scurt, al lui Victoraş Astafei, venit nemarcat, fiindcă adversarul său direct, Guilherme, era pe linia porţii, în centru! A fost singura reuşită a unui prim mitan în care spaniolo-iordanianul Thaer Bawab (foto, transformând penaltiul decisiv; www.prosport.ro)  a făcut cam tot ceea ce a vrut pe teren şi, mai ales, în suprafaţa de pedeapsă a „lupilor”. La fel cum s-a întâmplat de altfel şi în cel de-al doilea.

Scăpaţi cu faţa curată după cea mai mare ocazie a Petrolului, la şutul în transversală al lui Grozav (47), de la 15 metri, frontal, după o pasă a lui Mustivar printre picioarele lui Cosmin Frăsinescu, jucătorii lui Cristian Pustai, aflat cu sabia lui Damocles deasupra capului, au putut gestiona bine ulterior partida, reuşind să se desprindă definitiv pe tabela de marcaj în minutul 68, atunci când Eric de Oliveira l-a angajat inteligent pe Nicandro Breeveld, fost jucător al Astrei, olandezul cu origini surinameze fiind împins de fără rost de Galamaz, în colţul stâng al careului mic. Penaltiul, just acordat, a fost transformat fără prea mult elan de Bawab, care l-a fentat pe Bornescu. La 2-0, deşi Contra a scos un mijlocaş la închidere, Mustivar – uns iar căpitan şi predându-i, după schimbare, banderola celui devenit obişnuit, Laurenţiu Marinescu, intrat la reluare -, şi a introdus un atacant, Tony, petroliştii nu i-au mai dat emoţii lui Pleşca. Astfel că Pustai şi-a schimbat şi el căpitanul, pe final, Eric predându-i „ştafeta” lui Bawab, cel mai bun echipier ai Gazului. S-a terminat 2-0 (1-0) un meci în care Petrolul a fost o palidă umbră, cu jucători timizi şi nepreavând parcă măcar ambiţia de a nu pierde. În contextul în care a fost integralist, pentru ca staff-ul tehic să-şi facă o idee asupra lui, concluziile cu privire la menţinerea în lot urmând a fi trase la iarnă, Avogadri a făcut un joc mai slab, singurul plus fiind centrarea în care i-a pus mingea pe cap lui Marinescu, la scorul de 2-0 pentru Gaz Metan, dar coechipierul său a trimis peste poartă de la 8 metri, din poziţie centrală, deşi era liber. Deci, un debut mai degrabă cu… stângul pentru fuindaşul dreapta cel nou al Petrolului! Însă nu numai el a dezamăgit, ci şi mai mulţi dintre colegi, care au meritat cu greu note de trecere.

GAZ METAN: Pleşca 6.5 – Trtovac 6, Muth 6.5, Markovic 6 (38 – Frăsinescu 6.5), Buzean 6.5 – Tahar 7, Breeveld 7.5 – Astafei 7.5, Eric (cpt) 7 (80 – R. Zaharia), Llullaku 6.5 (64 – C. Petre) – Bawab 8. Antrenor: Cristian Pustai.
PETROLUL: Bornescu 6.5 – Avogadri 5, Galamaz 4.5, Enza-Yamissi 5, Guilherme 5.5 – Mustivar (cpt) 5 (75 – Tony 5.5), M. Cristescu 5.5 – Opriţa 5.5 (60 – Morar 4.5), Ad. Cristea 4.5 (46 – L. Marinescu 6), Grozav 5.5 – Bokila 5. Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Iulian Dima 6.5 (Bucureşti) – Vladimir Urzică 6.5 (Piatra Neamţ) şi Ciprian Danşa 6.5 (Oradea).
Arbitru de rezervă: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea).
Observatori: Florin Bătrânu (Timişoara), pentru joc, şi Corneliu Fecioru (Bucureşti), pentru arbitraj.
Cartonaşe galbene: Bokila (15), Trtovac (29), Mustivar (39), Eric (39), Breeveld (45), Galamaz (68), C. Petre (73), Pleşca (88), Avogadri (90).

La finele întâlnirii de pe arena din Mediaş, tehnicianul oaspeţilor, care a bifat cu acest prilej primul eşec pe banca „galben-albaştrilor”, a precizat pentru „DigiSport” că „au fost mai buni, fiind astfel vorba despre o victorie meritată a jucătorilor de la Gaz Metan. Trebuie să analizăm foarte bine ceea ce s-a întâmplat, fiindcă veneam după meciuri bune. Nu am reuşit să ne mobilizăm, însă. Pe mine nu mă interesează statisticile, ci să se continue parcursul bun. Sper ca băieţii să se trezească după această înfrângere. Trebuie să învăţăm şi din aceasta. Va fi nevoie să facem un retur aproape impecabil, pentru a ne gândi la o calificare în Europa League. Marţi (n.r. – 27 noiembrie) vom avea un joc foarte dificil în Cupa României şi trebuie să-i recuperez pe jucători”. Original ca de obicei, adică mereu cu totul altfel faţă decât colegii de breaslă, de data aceasta fiind  şi bucuros după victoria echipei sale, omologul lui Cosmin Contra a dat o declaraţie mai puţin obişnuită, la emisiunea Fanatik Show: „Este o victorie importantă, dar sunt doar trei puncte. Echipa a demonstrat caracter şi, până la urmă, lupii mei, cei negri, i-au învins pe lupii galbeni. Sperăm să ne rezolvăm problemele în perioada următoare. Am văzut un banner înainte de meci, cu lupii galbeni, şi le-am spus jucătorilor că îmi doresc ca ei să fie lupii care ies învingători! Chiar aş vrea să vă spun nişte versuri ale unui prieten, pentru toţi cei care vor binele – între ghilimele –  echipei noastre, mai ales în momentele grele”. Iată ce a recitat Pustai din poezia „Cu lupii laolaltă”, a lui Adrian Bezna: „În satul acesta unde e veşnic noapte/Nu mai e nici o oaie, să muncească la lapte/În oraşul acesta cu flori de pomană/Idioţii zâmbesc cu faţă de mamă”! Pilduitor, într-adevăr, dar când eşti profesor de matematică de formaţie îţi merge mintea brici şi ai şi altă cultură, decât cea fotbalistică!