S-a jucat exact ce trebuia în repriza a doua! Și-a ieșit și rezultatul necesar pentru Petrolul! Cine vrea numai spectacol și victorii de la 3-0 în sus, mai bine închide televizorul!

Dragos Trestioreanu -

S-a jucat exact ce trebuia în repriza a doua! Și-a ieșit și rezultatul necesar pentru Petrolul! Cine vrea numai spectacol și victorii de la 3-0 în sus, mai bine închide televizorul!

Un meci de fotbal, dar nu numai, are două reprize și nu am descoperit acum America! Am vrut numai să accentuez că, la ultimul meci din prima etapă desfășurată în 2021, în sezonul regular al campionatului Ligii a II-a, s-a observat, mai bine ca niciodată, că o partidă are… două reprize! Pe prima, Petrolul nu a putut s-o termine cu gol marcat, deși jocul în câmp nu a fost deloc slab. Însă, prestația ceva mai modestă a unor piese de bază a apăsat asupra situației de pe… tabelă. Chiar dacă adversara, Metaloglobus București, nu prea s-a apropiat de buturile astfel „șomerului” Kitanov, oaspeții neavând și nici măcar un șut spre/pe poartă, vreme de 45 de minute, primele ale confruntării.

Nici ploieștenii nu au avut ocaziile așteptate, și mult dorite. Doar șutul lui Țicu (minutul 13), cu pământul, respins cu dificultate de către Gavrilaș, a semănat a oportunitate, cât de cât, de a marca. Fostul astrist a avut un noroc chior, mai târziu, atunci centrarea-„covrig”, de pe dreapta, a aceluiași Țicu a fost reluată, cu capul, mult peste buturi de longilinul Lică (38). Și-asta a fost totul, în cel dintâi mitan! Puțin, da! Dar ceea ce a convins a fost jocul. Cu totul alt joc decât în toamna trecută, jocul acela care înnebunea: „lungă și pe-a doua”! Acum, în 2021, e un joc de posesie, se văd în sfârșit, cu ochiul liber, valențele tehnice ale unor fotbaliști echipați în galben. Cele care până acum erau doar ghicite. Dacă nu ești cârcotaș și vrei să spui numai adevărul, atunci trebuie să recunoști că un Meijers, un Vajushi, chiar și un Roigé Rodríguez ar fi meritat, cu prisosință, a fi juca un eșalon mai sus, în România. Nu m-am referit și la autohtoni, câțiva dintre ei evoluând deja pe prima scenă, una peste alta.

Revenind la meci, jocul din prima repriză a oferit, mie cel puțin, dar cred că și fanilor sinceri ai „lupilor”, speranța – ca să  nu zic certitudinea – că Petrolul chiar poate câștiga partida. Nu mai era teama de anul trecut, din toamnă. Și asta s-a și văzut la reluare, și a și contat pe deplin, de altfel! Cum scriam mai sus, un meci are două reprize. Iar a doua a băieților… „imaginii” șepcilor gen „á la Peaky Blinders” – Moldovan afișându-se cu o alta norocoasă după aceea din disputa câștigată în urmă cu 14 zile, în dauna Iașiului – a fost exact ce și cum trebuia !

Din nou cu o apăsare până „la blană” a accelerației, încă de la bun început, a petroliștilor, așa cum o făcuseră și în prima parte a duelului cu bucureștenii din cartierul Pantelimon. Dar, în al doilea mitan, și cu mai multe oportunității de a marca, dintre care cea a căpitanului Roigé Rodríguez (83) ar trebui inclusă într-o „enciclopedie” cu exemplificări din… ratări uriașe! Totuși, „galben-albaștrii” au și marcat la o fază din minutul 55, la care au contribuit, inteligent, trei fotbaliști: Vajushi a pasat în profunzime, Moise a fost „cureaua de transmisie”, iar Buhăescu a dovedit de ce este titular inamovibil! Pentru că este… ESENȚIAL! A preluat perfect de lângă Dani Lung a pătruns în stânga, în careul mare, s-a uitat unde este plasat Gavrilaș și a trimis, apoi, un cross în stil mare de tot, în plasa laterală, în interior! Gol de FOTBALIST, creat de FOTBALIȘTI! S-a făcut atunci de 1-0, putea ulterior să fie și 2-0, și 3-0, dacă asistentul de la tușa a doua era mai atent, dar putea fi, pe final, mai mult după emoții, decât după ocazii, și 1-1!

Viorel Moldovan a schimbat când și cum trebuia, a tăiat elanul oaspeților, cei care au bifat primul șut spre poartă, al japonezului Sota, abia în repriza a doua. Astfel încât, în pofida fiorilor ulteriori provocați de ratarea imensă a lui Roigé Rodríguez, defensiva Petrolului a părut mult mai stăpână pe sine. În momentele în care frații Herea, Ovidiu și Claudiu, păreau a miza pe totul sau nimic! Pe final, au fost însă momente evidente dezvăluind superioritatea netă valorică nu numai a ploieștenilor prezenți pe teren, ci și a celor veniți de pe banca de rezerve, cu două mențiuni. Balint și Pană, cei care au intrat perfect în meci. Se spune în fotbal că, dacă ai și „bancă”, totul devine ceva mai simplu. Așa o fi; la Petrolul chiar a fost, într-adevăr! Ce înseamnă un lot bun! Ca să nu fiu acuzat că fac… nuntă, și acum, ca și după meciul cu ACSM Poli Iași, dar altceva, rău, adică, să știți nu voi face niciodată, trag două concluzii: jucând ca în repriza secundă cu Metaloglobusul, Petrolul va câștiga sigur duminică la Târgu Jiu, cu Pandurii Lignitul, însă, dacă o va face ca în prima tot cu jucătorii lui Gabriel Manu, atunci contra Astrei, pe 3 martie, în Cupa României, nu va avea vreo șansă să se califice în semifinale!

În fine, și-acum, aprecieri telegrafice față de petroliști. Kitanov, greu de cuantificat la ceea ce a avut de (ne)apărat, Olaru, intrat cu dorința fermă de a-l substitui cum trebuia pe Bărboianu, a și reușit cumva, Lică, mai modest decât cu Iașiul, erori și „în față”, și „în spate”, Meijers, nu râdeți!, imperial, Țicu are un an, 2021, de visul visurilor, Lax, pariul meu de la începutul campionatului, arată tot mai mult de ce am… riscat pe el, Constantinescu, îl admir tot mai mult pe copilul acesta și-mi pare rău, sincer, că nu-l voi mai putea vedea la EURO „U 19”, anulat azi de către UEFA, efortul lui maximum de după incidentul violent condamnabil fiind de lăudat de mii de ori, Moise – o zi slabă, mai slabă chiar decât a lui Lică, dar o să-i rețin numai… assistul, cele rele să se spele, așa zicându-se, Roigé Rodríguez, nici ca Lică și nici ca Moise, dar… nici cine știe ce, poate și din cauza retragerii lui prea mult către apărare, Buhăescu, cine nu are bătrâni să-și cumpere, atât am avut de spus, Balint, pasa lui de gol spre căpitan a făcut toți banii, Pană a alergat mult, a pasat bine, a fost în joc, Bratu, cam speriat, cu „pas de fugă”, de parcă era în… spate la Profi, pe întuneric, Ekollo și Mitrea, prea puțin ambii, la timp mă refer. Voi reveni cu o casetă tehnică și cu alte aprecieri față de Petrolul, dar și față de Metaloglobus.

Foto: www.fcpetrolul.ro