S-a ratat un obiectiv din patru. Campionii baschetului masculin autohon, absenți de la lupta pentru Cupa României!
Redactia -
La începutul sezonului 2014-2015, conducerea echipei de baschet masculin CSU Asesoft Ploiești a fixat drept obiective câștigarea Supercupei, a titlului și a Cupei României, precum și ieșirea din grupe din EuroCup. Primul și ultimul au fost bifate, în LNBM, „alb-albaștrii” vor termina, 99,99%, pe primul loc sezonul regulat, având deci un atu în plus față de viitoarele adversare din play-off, mai rămânând doar în suspensie, până la finele partidei din sala Constantin Jude, calificarea în Final Four-ul așa-numitei competiții KO. În meciul tur, de la „Olimpia”, cu BC Timișoara, succesul ploieștenilor nu a însemnat însă și un ecart liniștitor pentru manșa a doua. În condițiile în care, încet-încet, au plecat baschetbaliști de talie internațională, precum Daniel Dee Brown, Jarvis Hayes, Gerald Raymond Lee jr., Dragan Labovic și Alhaji Mohammed, adică un întreg prim „5” de mare valoare, iar penultima achiziție, Bojidar Avramov, a terminat întrecerile, ca urmare a unei accidentări grave, și Jermaine Jonte Flowers a fost învoit, urmând a reveni la Ploiești abia miercuri, 25 martie 2015, era clar că returul nu putea să fie decât unul de foc. După cum începuse însă jocul, cu Asesoftul la cârmă, Ivan Zigeranovic, ultimul transfer, Stefan Pot și Marius Runkuaskas (foto, la minge, marcat de Zlatko Jovanovic, priviți de Dragan Petricevic; www.totalbaschet.ro) fiind, cum se spune, în mână, nu a mirat pe nimeni, dintre cei prezenți la fața locului, că ploieștenii au încheiat cele dintâi 10 minute cu un scor ce părea a fi lămurit deja dilema cu privire la ce formație se va califica în Final Four. Cu un avans de 11 lungimi, scor: 28-17, adăugat la cel de 8 de la Ploiești, aproape că devenea cvasi-impsoibil ca jucătorii lui Dragan Petricevic chiar și să mai viseaze să răsturnarea rezultatului, darămite să mai și acceadă în careul de ași al Cupei României. Cu Pot făcând cel mai bun sfert al său de când a venit la CSU Asesoft, stângăciile sale dispărând cu totul, cu Zigeranovic suveran în lupta de sub panoul advers cu Vladimir Tica, cu Runkauskas – nimic neobișnuit! – același shooter de temut, dar și un play-maker inspirat, la nevoie, cu Burlacu oricând dispus să „scoată din joben”, și el, o aruncare miraculoasă de la distanță, oaspeții au mers ceas. Au început destul de bine și sfertul al doilea, diferența de scor ajungând la un moment dat chiar de 16 puncte. Deci nimic nu prevestea coșmarul ce avea să urmeze. Petricevic a comandat brusc o apărare agresivă, Dalibor Perșic luându-l „om la om” pe conducătorul de joc al oponenților, fie Pot, fie Runkuaskas, astfel încât precizia paselor acestora către coechipieri, și ei bine marcați de către adversarii direcți, a cam dispărut. Mai mult, Zlatko Jovanovic și Bogdan Popescu s-au întrecut în a marca, sârbul – din afara semicercului, iar românul, de sub panou, cu fault! Totuși, la cabine s-a mers cu avantaj – minim, e drept – pentru campionii en-titre, 42-41, după un neașteptat parțial de 24-14 al gazdelor!
La reluare, interimarul Sașa Ocokoljic a încercat să pună ordine și să-și motiveze jucătorii, fiind clar pentru el că meciul putea lua o turnură absolut nefavorabilă, dacă nu schimba ceva. Omologul de pe banca echipei timișorene a rămas ferm pe poziții, dictând continuarea modului de apărare incomodă pentru Asesoft. De aici, din cauza unei scăderi a eficacității oaspeților, momentele în care Zigeranovic era odihnit, fiind evitată astfel și acumularea a mai multor greșeli personale, și înlocuit cu revenitul pe parchet după mai bine de o lună, Christopher Cooper, au fost nefaste în privința numărului de coșuri reușite de vizitatori. Drept urmare, bănățenii au mai bifat un act în care au pus tot 10 puncte față de prahoveni, intrând în decisiv cu 63-54, un ecart care le era, în acel moment, suficient pentru o calificare supriză în Final Four. Ultimul sfert a avut de toate, avans și mai mare de 9 puncte al Timișoarei, reducere de scor, 71-68, care părea să fi năruit speranțele „alb-violeților”, eliminări pentru 5 greșeli personale, împingerea meciului spre „naveta” rapidă de la un coș la altul, pentru aruncări libere, și un final ce părea a fi totuși cu noroc pentru CSU Asesoft. Astfel, când mai erau 5 secunde de joc, Perșic a avut de executat două „libere”, la scorul 83-74, și a transformat-o doar pe prima, imediat Runkuaskas atacând jumătatea adversă de teren pentru un coș de la distanță, dar Kelvin Lewis i-a suflat mingea, trimițând-o în afara spațiului de joc. Repunerea, cu 3 secunde înainte de sunetul sirenei, a însemnat o pasă spre Zigeranovic și una în spate a acestuia, urmată de o aruncare de la 10 metri a lituanianului, sub mare presiune, obiectul de joc trecând pe lângă coș, spre fericirea jucătorilor locali și a suporterilor acestora. S-a terminat 84-74, BC Timișoara adjudecându-și ultimul act, 22-21, și obținând calificarea în Final Four. Una meritată, până la urmă, pentru că s-a luptat non-stop, cu toate armele, pentru a o obține. Bazându-se pe eficacitatea lui Runkauskas și Zigeranovic, iar ei, și parțial și a lui Pot, cel care însă are pe conștiință irosirea unei posesii aproape de ceasul al 12-lea, ce putea schimba eventual soarta calificării, și pe experiența lui Burlacu, remarcabil aproape de vârsta de 40 de ani, Asesoftul nu putea fi sigură că putea să obțină mai mult. Michalis Pelekanos a fost și cu bune, mai puține, și cu rele, mai multe, Szijarto Levente și-a mai pierdut din calitățile de apărător, cele de marcator nemaintrând în discuție de ceva vreme, iar Vlad Negoițescu are meritul de a fi a avut un coș de la distanță, printre cele 3 greșeli personale acumulate destul de rapid, care l-au obligat pe Ocokoljic să-l cheme – și să-l țină mai mult – pe bancă. De-acum, fără a se face chiar foarte mare caz din irosirea acestui obiecitv, oarecum previzibil în condițiile știute, atenția trebuie să fie îndreptată cu totul la campionat. Acolo, ar fi păcat să se înregistreze un eșec.
BC TIMIȘOARA: Zlatko Jovanovic (24 de puncte; 4×3), Radenko Pilcevic (2), Dalibor Perșic (19; 4×3), Bogdan Popescu (21), Vladimir Tica/Miloș Peșic (9; 1×3), Kelvin Lewis (4), Zoran Milencovici, George Toth (5). Nu au jucat: Bogdan Stăncuț și Ionuț Alin Zaharie. Antrenor: Dragan Petricevic.
CSU ASESOFT: Stefan Pot (11), Marius Runkauskas (24; 4×3), Michalis Pelekanos (8; 1×3), Cătălin Burlacu (8; 2×3), Ivan Zigeranovic (14)/Szijarto Levente (2), Christopher Cooper (4), Vlad Negoițescu (3; 1×3). Nu au evoluat: Vlad Dogaru, Adrian Movileanu, Andrei Ene și Ștefan Ianuli. Antrenor: Sașa Ocokoljic.
Au arbitrat: Ciprian Stoica (Sibiu), Bertalan Istvan și Ciprian Ciocan (ambii din Cluj).
Comisar FRB: Radu Vaida (Oradea).
Eliminări pentru 5 greșeli personale: Radenko Pilcevic (sfertul IV), Stefan Pot (IV), Szijarto Levente (IV).
Prin succesul în dauna ploieștenilor, timișorenii au pus capăt unei serii nefaste de patru confruntări fără victorie, iar Sașa Ocokolijic a pierdut primul meci de când îi ține locul pe bancă lui Vladimir Arnautovic, rămas în continuare la spital, în Belgrad. Sâmbătă, 28 martie, de la ora 17.15, la „Olimpia”, Cătălin Burlacu și coechipierii lui vor primi vizita, în ultima etapă a LNBM, a „lanternei roșii”, CS Universitatea Cluj-Napoca, formație fără niciun succes în sezonul regulat. Mari favoriți ai duelului, „alb-albaștrii” vor termina pe locul 1 al ierahiei în cazul unei victorii, care ar avea o cotă foarte mică dacă s-ar paria pe acest joc. Cât privește Final Four-ul Cupei României, care se va desfășura, pe 2 și 3 aprilie, în sala sporturilor din Trivale, semifinalele vor fi disputate de BC Mureș Târgu Mureș și CSU Atlassib Sibiu, respectiv BC Timișoara și gazda turneului, BCMU Pitești, a doua zi urmând a avea loc finala mică și, respectiv, cea mare. Reamintim că, în ediția trecută, CS Energia Târgu Jiu a detonat bomba la „Olimpia”, trecând de CSU Asesoft în penultimul act și – apoi – în ultimul de CSM Oradea.