S-a respectat tradiția în derbiul CS Blejoi – CS Păulești. Nu câștigă Păuleștiul!

Dragos Trestioreanu -

S-a respectat tradiția în derbiul CS Blejoi – CS Păulești. Nu câștigă Păuleștiul!

Din ediţia de campionat 2011-2012 și până sâmbătă, 25 aprilie 2015, vecinele CS Blejoi și CS Păulești, între care există de ceva timp o rivalitate, s-au întâlnit, în campionatul Ligii A Prahova, de șapte ori, cea dintâi echipă impunându-se de trei, de fiecare dată pe teren propriu, și mai bifând patru remize în deplasare. Deci, Păuleștiul, clasată a doua în ierahia la zi a actualei ediții, cu trei puncte mai mult decât gazda de sâmbătă, plasată pe poziția imediat inferioară, nu reușise nici măcar un succes. Și nu a reușit nici în etapa a XXIV-a, CS Blejoi – afectată mult după eliminarea din sferturile de finală ale Cupei României-Timișoreana, ediția 2015-2016, de către CSO Telejeanul Vălenii de Munte – regăsindu-se și câștigând derbiul, după două remize albe consecutive în deplasare. A fost de-ajuns astfel să se facă rocada, echipa lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru având un golaveraj superior oaspeților și înainte disputării jocului de sâmbătă. Cel care a început cu blejoienii sprintând pe pistol și insistând apoi să se desprindă repede pe tabelă, pentru a nu mai avea emoții pe parcurs. Rămas dator la Boldești-Scăeni, în Cupa României, atacantul-golgheter Mircea Ivan a deschis scorul în minutul 5, printr-o reușită de generic, șut sub transversală, din mijlocul careului mare, ulterior unei lovituri libere din lateral stânga, de la 35 de metri, executată perfect de Florin Prodan. Tot Ivan a fost cel care a contribuit la majorarea ecartului „negrilor”, în urma unei pătrunderi printre fundașii centrali ai Păuleștiului, șutul său fiind oprit, în cădere, cu mâna, de către Florin Pripu, aflat în suprafața de pedeapsă. Centralul Alex Adrian Vulpe, din Ploiești, cel care a avut o prestație apreciată, a arătat punctul cu var, acolo de unde a transformat cu siguranță Ionuț Filip, absent la meciul din sferturile Cupei României. Nici la 2-0, încă din minutul 13, cei de la CS Blejoi nu s-au oprit, atacând buturile oaspeților și ratând câteva bune oportunității de a mai marca, în prima repriză, prin același Ivan, Bogdan Năstase, Cristian Vasile și celălalt absent din competiția KO, fundașul central dreapta Valentin Iordache. A fost o primă jumătate de meci în care vedetele de la Păulești nu au contat în ofensivă, lăsându-le celor locale ieșirea în prim-plan, prin posesie și dominarea întâlnirii.

La reluare însă, contrar cursului jocului, pentru că tot CS Blejoi era superioară, CS Păulești a redus din handicap, prin Marius Mihai (55), care l-a lobat pe portarul Adrian Gheorghe, în urma unui balon primit în poziție centrală. La 2-1, derbiul părea relansat, dar continuarea au avut-o tot Filip și compania, pe lista celor care au irosit ocazii de gol înscriindu-se, pe lângă rezerva intrată imediat după pauză, Alexandru Buhuși, și deja-amintiții Năstase, Vasile și Ivan. Oaspeții au replicat, dar fără eficacitate, Vlăduț Badea de-abia intrat pe teren rezolvând dilema câștigătoarei, în al doilea minut de prelungiri, după un contraatac în doi, purtat împreună cu Năstase. S-a terminat 3-1 (2-1) pentru CS Blejoi și s-a mai atenuat astfel din tristețea eșecului – și a eliminării – de la mijlocul săptămânii. Câștigători fără prea mari emoții ai sfertului cu Progresul Drăgănești, scor: 1-0, pe arena Gheorghe Șilaev, Plopeni, jucătorii de la CS Păulești s-au bucurat probabil prea mult, nu s-au mai concentrat și nu au mai făcut față derbiului ce a urmat, pe care l-au pierdut aproape fără drept de apel. Decebal Nae, Ionuț Neagu, Gheorghe Bărăgan, Andrei Ciobanu, Florin Pripu, Marius Mihai sau Vladimir Butufei – fotbaliști cu ștate în eșalonul al treilea, dar nu numai unii, dintre ei – au capotat în fața unei alte formații având în componența sa echipieri care au cunoscut (chiar) și gustul primului eșalon.

În urma reușitei sale din minutul 5, Mircea Ivan l-a egalat în fruntea ierarhiei marcatorilor din ediția actuală a Ligii A Prahova pe Marius Vișan, ambii având 24 de goluri înscrise, cu precizarea că blejoianul poate sprinta, fără emoții, în câștigător, rivalul transferându-se în iarnă în alt județ, la echipa Olimpia Râmnicu Sărat. Cheia succesului clar al trupei antrenate de Răzvan Vlad și Emil Coșieru a stat în siguranța și forța unui triunghi defensiv, tandemul Iordache-Filip fiind excelent susținut de ex-jucătorul Petrolului, Vasluiului și al Stelei, Bogdan Panait. Însă, peste toți cei care s-au aflat pe teren a fost mijlocașul central dreapta Florin Prodan, numit de fanii locali… Teixeira de Blejoi, în urma acțiunilor sale! Prodan, fost internațional de juniori și jucător în Liga a III-a, la defuncta Chimia Brazi, a alergat mult, în pofida unui fizic să-i zic robust, a driblat și i-a lansat pe viteziștii Năstase și Ivan. De subliniat că gazdele derbiului de sâmbătă nu mai primiseră gol, în campionatul actual, până la reușita lui Mihai, tocmai din etapa a XVI-a, în tur, la partida de la Breaza, cu Tricolorul! Echipa învingătoare din derbi a fost alcătuită din următorii fotbaliști: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica (46 – Buhuși), V. Iordache, I. Filip, Cr. Mihai – Fl. Prodan (85 – Vl. Badea), B. Panait – B. Năstase, Cr. Vasile, B. Anghel (86 – Ad. Ioniță) – M. Ivan (75 – Fl. Badea).

Un moment emoționant s-a consemnat înainte de debutul partidei, lovitura de începere fiind dată de către una dintre fostele glorii ale Petrolului Ploiești, extrema stângă de odinioară George Marin, tatăl arbitrului și jurnalistului Marcel Marin, cel care i-a și făcut prezentarea la stația de amplificare a arenei din Blejoi! Și pentru că tot am scris despre istorie, să amintesc și numele antrenorilor echipei gazde, sub bagheta cărora s-au înregistrat succese în dauna rivalei vecine, CS Păulești, și remize: 2011/2012, 0-0, în deplasare (Aurel Joe Panait), și 3-0, acasă (Victor Roșca); 2012/2013, 1-1, la Păulești (Bogdan Onuț), și 4-1, la Blejoi (Dragoș Mihalache); 2013/2014, 0-0, în deplasare (Dragoș Mihalache), și 5-0, acasă (Răzvan Vlad); 2014-2015, 0-0, la Păulești (Răzvan Vlad), și 3-1, la Blejoi (Răzvan Vlad).

Interesant a fost că președintele Comisiei Județene de Arbitri „Emil Vlaiculescu”, Marian Deaconu, a optat, pentru un derbi, în favoarea unei brigăzi formate nu din numele bine cunoscute din CJA, ci asupra unui central în vârstă de 23 de ani, asistat la linie de către tușieri fără prezențe, și ei, în eșaloanele aparținând de FRF, ploieștenii Gabriel Brăilă și Octavian Ciorescu. Cum Vulpe este vizat drept propunere de promovare în lotul Ligii a III-a, această delegare a părut a fi una de… „ori la bal, ori la spital”! A fost, din fericire, „la bal”, iar ajutorul de la margine aproape pe măsură. Dacă, în privința arbitrilor, s-a mers pe o anumită linie, în schimb, președintele AJF Prahova, Silviu Crângașu, și colaboratorii săi din comisia de profil au optat pentru un observator cu experiență, un alt fost petrolist, Decu Crângașu, fratele șefului fotbalului local.