S-a sfârșit cu blestemul de pe arena Ilie Oană! Petrolul a câștigat cu „U”

Dragos Trestioreanu -

S-a sfârșit cu blestemul de pe arena Ilie Oană! Petrolul a câștigat cu „U”

De cinci meciuri consecutive, Petrolul nu mai câștigase pe teren propriu! De cinci etape, Petrolul nu mai învinsese pe nimeni, în retur, în campionatul Ligii I! Sâmbătă seara, blestemul jocurilor de pe arena Ilie Oană s-a spulberat! La partida împotriva echipei fostului președinte al comsiliului de aministrație al clubului găzarilor, Florian Walter, este vorba despre Universitatea Cluj, „lupii” și suporterii lor – din păcate doar vreo 3.000 prezenți la fața locului, alături de vreo 40 de fani ai oaspeților, cu siguranță cei mai fideli susținători morali ai combatantelor – au redescoperit gustul succesului. A fost însă doar un 1-0 (0-0), după golul din minutul 53 al fundașului central croat Kristian Ipșa (foto, în stânga, în plan depărtat; www.lifeevents.ro, Cristi STAVRI), beneficiar al unei erori a portarului slovac Robert Veselovsky, care a scăpat din mâini mingea centrată din  lateral stânga, dintr-o lovitură liberă, de Victor Astafei. Gafa i-a fost speculată pe loc de Ioan Filip, a cărui pasă scurtă a fost reluată sec, în plasă, de la 9 metri, de pe dreapta, de către fostul coleg de tandem defensiv.

După o primă repriză destul de echilibrată, cu ocazii de gol, cea mai mare fiind totuși – în pofida raportului favorabil gazdelor, cu 5-1 – a fundașului dreapta al lui „U”, sârbul Petar Jovanovic (6), a cărui șut, de la 17 metri, din poziție aproape centrală, în urma unei curse și a unei pase perfecte a fostului petrolist Vlad Morar, a fost parat extraordinar de Peterson dos Santos Pecanha, din nou îngerul păzitor al buturilor Petrolului. De data aceasta, dată fiind „pânza de păianjen” țesută de Adrian Falub, tehnicianul „șepcilor roșii”, în fața porții lui Veselovsky, interimarul Valentin Sinescu, consiliat din lojă de viitorul antrenor principal Mihai Teja, a comandat „trasoare” de la distanță, Gevaro Nepomuceno și Ioan Filip întrebuințându-l serios pe goal-keeper-ul advers, alte câteva șuturi, ale celui dintâi și, respectiv, Laurențiu Marinescu, nefiind cadrate de puțin.

Ulterior unei reprize terminate fără vreo schimbare pe tabela de marcaj, debutul părții a doua a jocului a adus cu sine bucuria pe stadion, odată cu reușita lui Ipșa. Dar, din acel moment, parcă la un semn discret, petroliștii s-au strâns ca un arici în fața propriei porți și au ieșit de acolo sporadic, prin contratacuri, momente mai periculoase fiind cele ale acelorași Nepomuceno (64), într-o zi destul de bună, și Astafei (84), ultimul benficiind de o centrare a celuilalt fost jucător de la Fortuna Sittard, Patrick Kyabu N’Koyi, care i-a luat locul încă din primul mitan lui Toto Tamuz. Accidentarea internaționalui israelian nu l-a scos numai de pe teren, atunci, ci l-a făcut să încheie și sezonul! În schimb, căpitanul absent de la bun început, Pablo de Lucas Torres, căruia i-a recidivat o întindere musculară la ultimul antrenament de dinaintea meciului cu „U” Cluj, are șanse reale de a reveni pe gazon la derbiul de altădată cu Dinamo, de acasă, din penultima etapă a campionatului.

Deși ardelenii au avut posesie superioară după ce-au primit golul, ocaziile mai mari ale lor de a egala au fost consemnate abia în minutele 86 și 87, atunci când Morar și, respectiv, Calcan au avut poziții favorabile de a trimite spre poarta lui Pecanha, dar – mai întâi – brazilianul s-a opus, iar apoi, nu a mai trebuit să intervină văzând clar traiectoria balonului, obiectul de joc trecând pe lângă bara din stânga a buturilor sale. După 180 de secunde de prelungiri dictate de aritru, s-a încheiat un meci între două echipe aflate la poluri opuse și având țeluri la fel: una luptându-se să rămână pe podium, Petrolul, iar alta să câștige punct(e), pentru a se salva de la retrogradare, Universitatea Cluj. Nu a fost un joc prea plăcut ochiului, dar important este că, în ciuda unor speculații, s-a combătut absolut pe bune. A câștigat nu neapărat formația mai bună, ci cea care a speculat una dintre inexactitățile adversarei. Iar cea a lui Veselovsky avea să-i fie fatală trupei lui Walter!

PETROLUL: Pecanha 7.5 – Alcenat 6.5, Ipșa 8, Satli 7, Peteleu 6 – L. Marinescu (cpt) 6.5, I. Filip 6.5 – Nepomuceno 7 (77 – Vasilache), Tchite 6 (59 – Kronaveter 6), Astafei 6.5 – Tamuz 6 (41 – N’Koyi 6.5). Antrenor: Valentin Sinescu.

UNIVERSITATEA: Veselovsky 4 – Neag 6 (70 – Calcan 5.5), Cr. Munteanu 6, Skvorc 5.5 – P. Jovanovic 5.5, Ceppelini 6, Cristocea 6 (63 – Lemnaru 5.5), Bambara 6.5 – Nuno Viveiros 6, Morar 6.5 Mengolo (81 – Kovacs). Antrenor: Adrian Falub.

Au arbitrat: Lucian Claudiu Rusandu 7 (Sfântu Gheorghe) – Valentin Avram 7 (București) și Iulius Radu Timar 7 (Marghita).

Arbitru de rezervă: Dragoș Istrate (București).

Observatori: Romuls Chihaia (București), pentru joc, și Cornel Sorescu (Pitești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: P. Jovanovic (69), Kronaveter (72), Satli (87).

La conferința de presă de după meci, tehnicianul clujenilor a regretat rezultatul final, apreciindu-l ca fiind total nedrept, el declarând că o remiză ar fi fost mai echitabilă. Trist, Falub și-a pus toate speranțele în meciul viitor, de acasă, cu Astra Giurgiu, admițând că – dacă va fi pierdut și acela – șansele de salvare ale lui „U” ar dispărea cu totul. Omologul de pe banca ploieștenilor și-a lăudat jucătorii pentru că și-au respectat suporterii, câștigând acest meci și încercând astfel să mai spele din rușinea celor cinci eșecuri consecutive de pe teren propriu, s-a bucurat de reușita lui Ipșa, pe care acesta din urmă și-o dorea enorm, și a regretat accidentarea lui Tamuz. Sinescu a analizat și modul în care clujenii s-au prezentat la Ploiești, considerând că a fost foarte greu să se desfacă „nodul gordian” al adversarilor, care au alternat sistemele de joc, motiv pentru care a cerut securizarea defensivei, prin folosirea tuturor jucătorilor apți să apere golul de pe tabela de marcaj. Apropo de una dintre acestea, pe final, în minutele când clujenii asediaseră careul gazdelor, cea de deasupra globului de sticlă ce adăpostește sediul SC FC Petrolul a început să dea… rateuri, întreruperile dese parcă orbindu-i pe atacanții echipei „alb-negrilor”! Culmea, când a venit victoria găzarilor, s-a stricat tabela!