S-a și terminat prima etapă din Liga 1, după cinci meciuri! CFR a recuperat trei din cele șase puncte de penalizare

Dragos Trestioreanu -

S-a și terminat prima etapă din Liga 1, după cinci meciuri! CFR a recuperat trei din cele șase puncte de penalizare

Mutat de la ora 18.30 la 21.00, meciul de duminică, 24 iulie 2016, dintre CFR Cluj și Concordia Chiajna a beneficiat de… norocul decalării până pe 31 august a partidei dintre FC Steaua și CSMS Iași, programată inițial la ora respectivă, atunci când temperatura a fost ceva mai suportabilă seara. Cu toate acestea, vreme de un ceas, am asistat la un duel tern, fără sare și piper, cu o singură fază caldă de poartă, cea a… fostului ceferist Neluț Roșu, care – bine deschis, în minutul 26, de Marius Pena, pe stânga, în careul mare – l-a învins cu un șut în cross pe portarul Traian Marc, dar mingea a lovit, jos, bara verticală de la colțul opus. Nici primul sfert de oră de la reluare nu a fost mai interesant, însă – într-un interval de doar 120 de secunde (66-68) – CFR-ul a decis soarta întâlnirii. Chiar după două faze spectaculoase, gustate de către fanii locali. Mai întâi, ulterior unei combinații de fect, pe dreapta, specialistul cu assist-urile din sezonul trecut, cel mai mai bun pasator al ediției 2015-2016 a campionatului Ligii 1, fundașul dreapta portughez Tiago Lopes, i-a pus perfect mingea, în „6 metri”, pe voleu golgheterului spaniol din sezonul trecut, Cristian Lopez Santamaria, acesta din urmă înscriind, din cădere, pe lângă Cristian Bălgrădean. Goal-keeper care o fi rămas cu regretul deschiderii scorului, primind imediat un gol cam de curtea școlii, la centrarea lui Antonio Jakolis, și el recunoscut pentru pasele de gol, pe care înaltul Bruno Guimaraes Pinho Azevedo, zis Guima, a transformat-o în gol, cu capul, din apropiere, devansându-l pe cel poreclit Pufi! La 0-2, Concordia, care oricum nu strălucise, a căzut lată precum un boxer năucit de o serie de pumni la corp! Și s-a terminat meciul cu acel rezultat consemnat pe tabelă în minutul 68. Drept urmare, penalizată cu 6 puncte, CFR a recuperat trei, această formație având în minus, sezonul trecut, 10 puncte, tot după decizii de penalizare. Dar, și așa, a atacat destulă vreme calificarea în… play-off!

La final, noul antrenor al oaspeților, Emil Săndoi, care a bifat cel de-al 100-lea meci al său, ca tehnician, în primul eșalon, a acuzat prestația centralului craiovean Sebastian Colțescu, concitadin al său, amintind de o lovitură de pedeapsă neacordată de acesta echipei ilfovene. A fost, într-adevăr, o fază în cea dintâi repriză (36), în care Cristian Melinte a trimis cu capul, de aproape, iar balonul l-a lovit pe mai-sus amintutul Tiago Lopes în brațul dreapt, pe care îl avea ridicat. Nu s-a putut observa însă, exact, dacă lusitanul a avut sau nu intenția de a lovi mingea. Adică, așa cum scrie la regulament. Însă, mai degrabă, au fost circumstanțe pentru a se acorda o lovitură de la „11 metri”. În al doilea mitan, cei de la Concordia au mai cerut acordarea unui penalti, dar fostul astrist Andrei Mureșan preluase corect obiectul de joc, în propriul careu. În partea secundă, același fost echipier al CFR-ului, din sezonul trecut, Roșu, a mai avut o ocazie de a înscrie, dar a ratat din nou. Insolventa CFR Cluj rămâne neînvinsă pe terenul din cartierul Gruia de la 1 decembrie 2015, atunci când a pierdut cu „nașul” ei, Pandurii Târgu Jiu, scor: 1-2. Au urmat șapte victorii și patru remize pentru „vișinii”, în campionat.

Aflat în plin proces de obținere și a cetățeniei române, căpitanul portughez al formației clujene, Mario Camora (foto, în stânga, duelându-se cu Marius Pena; www.digisport.ro), a fost foarte căutat la sincroanele televiziunilor, mai ales pentru a explica o declarație jignitoare a lui – făcută într-un interviu acordat cotidianului din țara de baștină, „O Jogo” – la adresa titularului postului de funadaș stânga al echipei naționale a României, la EURO, în meciul contra Franței, Răzvan Raț. Camora susține că a fost vorba despre o traducere greșită în prsa de la noi, iar un contracandidat la aceeași poziție de pe teren din lotul tricolorilor, Steliano Filip, l-a luat peste picior, spunând că-i căutat fiindcă „este tânăr, de perspectivă”. Evident, făcând aluzie la vârsta străinului, care are aproape 30 de ani! Nici Raț nu a crezut în scuzele lui Mario Camora, pe care portughezul i le-a transmis telefonic, astfel că selecționerul german Christoph Daum pare a avea deja… bătăi de cap cu viitorul naturalizat, dacă îl va și chema la națională!

Altfel, prima etapă a ediției actuale a campionatului Ligii 1 s-a și terminat, după numai cinci meciuri disputate, cel mai sus-menționat, dintre FC Steaua și CSMS Iași, ca și cel dintre Rapid București sau ACS Poli Timișoara și FC Botoșani fiind amânate. Ultimul s-ar putea să se afle când se va desfășura, mai bine între ce echipă și cea moldoveană, Comisia de Disciplină a FRF-ului urmând a decide luni, 25 iulie, care dintre Rapid sau ACS Poli va primi replica Botoșaniului!