S-au dat răspunsurile: Petrolul ’52, campioană de toamnă în… ceasul al 12-lea; juniorul Lambru – golgheterul turului!

Dragos Trestioreanu -

Sâmbătă, la ora 15.48, și duminică, la 12.48, s-au dat răspunsurile la cele două întrebări pe care iubitorii fotbalului locali și le-au pus înainte de ultima etapă a turului ediției 2016-2017 a campionatului Ligii A. Cine va fi campioana de toamnă și cine va înscrie cele mai multe goluri dintre toți jucătorii din eșalonul de elită al AJF Prahova? La ultima fază a partidei de pe arena Ilie Oană, dintre AS Petrolul ’52 Ploiești și CS Mănești 2013 Coada Izvorului, unul dintre fiii ex-echipierului Petrolului de altădată, Mitică Jipa, a punctat pentru adjudecarea titlului neoficial de șefă de pluton al celui de-al patrulea eșalon, la jumătatea competiției. Iar, la Urlați, în confruntarea cu Unirea, cu primul său hat-trick din acest sezon, juniorul Cosmin Lambru, de la CS Blejoi, și-a consolidat poziția de prim marcator după 50% din desfășurarea întrecerilor!

1Meciul de la Ploiești s-a jucat cu… urechea la scorul din disputa ce avea loc în urbea antrenorului principal al Petrolului, Urlați. Iar acolo, s-a stat cu ochii pe… telefoanele mobile sofisticate, pentru a se urmări transmisia live de pe internet a duelului de pe „Ilie Oană”. Ce-a putut fi mai frumos decât acest dialog la distanță imaginar? După mai multe ediții în care una dintre combatante se distanța, la destule lungimi, încă de la finalul turului, acum am avut parte de un „fuleu umăr lângă umăr”, care a făcut deliciul consumatorilor sportului rege din Prahova. A fost loc de ambiții, de sacrificii, de curaj și chiar de adrenalină, pe cele două stadioane.

Când la Urlați era deja 2-0 pentru CS Blejoi, grație reușitelor lui Valentin Iordache (minutul 1) și Cosmin Lambru (5), la Ploiești, căpitanul Claudiu Tudor (8) îl făcuse deja mare pentru prima oară pe portarul măneștenilor, Daniel Dumitrașcu, cel care i-a respins șutul din lovitură de pedeapsă. Când la Urlați, Lambru (17) bifase deja „dubla” pentru 3-0, la Ploiești era încă 0-0!

2A răspuns abia în minutul 23 Adrian Vintilă, l-au urmat Dragoș Gheorghe (26) și… Ionuț Anghel (28), cu un autogol de generic, iar Blejoiul și Petrolul erau din nou la egalitate de golaveraj. Dar, cei dintâi aveau, la punctaj egal, avantajul celor 56 de goluri marcate în total, față de de cele 48 ale găzarilor. La Urlați, replica a venit imediat, Cristian Vasile (33) și Cătălin Ruptureanu (37) stabilind scorul pauzei: 5-0 pentru CS Blejoi! Însă, în același minut cu reușita lui Ruptureanu, „galben-albaștrii” au reînceput… cursa de urmărire, și Dragoș Gheorghe semnând o „dublă”, iar Georgian Păun (44) punând indigoul pe rezultatul de la pauză de la Urlați. Bref, când s-a mers la vestiare, trupa lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru staționa tot pe locul 1 al ierarhiei Ligii A, având 58 de goluri marcate, iar a lui Octavian Grigore și Gheorghe Liliac – 50. Suspansul continua, deci!

3Imediat la reluare, Păun (47) bifa și el „dubla”, pentru 6-0, aducându-și echipa pe primul loc. Contrar cursului jocului, rezerva intrată pe teren de 20 de minute, Giorgian Gabriel Lățea (66), o readucea pe CS Blejoi pe cea dintâi poziție, după un gol marcat pe contraatac (6-1). A reacționat rapid Vintilă (72), pentru 7-1, dar la Urlați, stand-bye-ul de după pauză a luat sfârșit, Cristian Vasile (76) trecând pe locul secund în ierarhia golgheterilor competiției, cu 14 reușite, după cea pentru 6-0. Și din nou, Blejoiul urcase în vârf. Mai mult, când la Ploiești continua să fie 7-1, mai noul număr 9 din echipa „negrilor”, Cosmin Lambru (78), a bifat cel de-al 18-lea gol stagional al său. După banderola de căpitan, a mai primit încă un cadou – în ziua în care-și sărbătorea majoratul – din partea coechipierilor săi: executarea unei lovituri de la „11 metri”. Una pe care a transformat-o cu un șut tare, expediat pe mijlocul porții. La 7-0, Blejoiul avea o lungime în plus la golaveraj!

4La patru minute după penaltiul lui Lambru, Tavi Grigore a luat decizia unei a treia schimbări și a mai trimis un atacant pe gazon. Avea să fie cel care a schimbat soarta finalului de tur. Michel Jipa, omul providențial, a dus scorul la 8-1, în minutul 86, și a închis tabela în ultima secundă a prelungirilor dictate de către arbitrul Ovidiu Oprea, fiind în momentul potrivit la locul potrivit, pentru a relua în plasă, pentru 9-1, centrarea de pe stânga a unei alte rezerve utilizate – Decebal Nae! Cum, la Urlați, se fluierase deja finalul meciului, la 7-0 pentru CS Blejoi, reușita lui Jipa a fixat nu numai rezultatul final al partidei de la Ploiești, ci a și dus-o pe AS Petrolul ’52 pe primul loc, cu 37 de puncte, câte are și contracandidata, dar cu un plus la golaveraj: +47 față de +46. Petrolul este astfel campioană de toamnă, va ierna în vârf și va reîncepe, din martie viitor, duelul încântător cu CS Blejoi, o grupare care merită aceleași multe laude!

5Mai rămânea de lămurit altfel și ultima „enigmă”: golgheterul Ligii A la jumătatea întrecerilor. Andrei Ciobanu și CS Păulești au jucat astăzi la Cocorăștii Colț, cu Unirea, au câștigat la limită, scor: 4-3, iar jumătate dintre golurile oaspeților au purtat semnătura princiaplului marcator al campioanei en-titre. Drept urmare, Ciobanu l-a egalat pe blejoianul Cristian Vasile, cu 14 reușite, ambii fiind la 4 goluri în urma juniorului Lambru, a cărui performanță nu-și găsește egal în istoria celui de-al patrulea eșalon al Prahovei!

Foto: Ionuț PANĂ (www.sportonlineph.ro), Daniel COSAREK (www.republicanii.ro) și Paul MÂINEA