S-au întors ninsorile! Recomandările poliţiei pentru şoferi

Redactia -

S-au întors ninsorile! Recomandările poliţiei pentru şoferi

Pentru siguranța deplasărilor rutiere atunci când apar fenomene meteorologice specifice anotimpului rece, Poliția Română recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere și să adopte o manieră preventivă de condus.

În contextul atenționării meteorologice Cod Galben conform căreia, în zilele de 6 și 7 februarie a.c., în jumătatea sudică a țării, vor avea loc ninsori și viscol, Poliția Română recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de circulație, precum și a indicațiilor polițiștilor aflați în trafic.

În localități sau în afara lor, având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, deoarece distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

Adoptați o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Evitați să acționați brusc frâna și mecanismele de direcție, deoarece puteți derapa foarte ușor ! Folosiți cu precădere frâna de motor. Pe porțiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu virați și să frânați în același timp !

La pornire, pentru a evita patinarea roților și derapajul, demarați ușor și accelerați progresiv.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți ! Nu vorbiți la telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip, hands-free’.

Pietoni, evitați pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, asigurați-vă temeinic și traversați drumurile numai după ce sunteți siguri că o puteți face în condiții de siguranță !