Vești bune pentru fotbalistele de la Prahova Ploiești și fotbaliștii de la FC Petrolul! S-a bătut palma și vin banii de „la județ”, dar nu numai pentru ei!

Dragos Trestioreanu -

Vești bune pentru fotbalistele de la Prahova Ploiești și fotbaliștii de la FC Petrolul! S-a bătut palma și vin banii de „la județ”, dar nu numai pentru ei!

În fiecare an, diferite entități din județul nostru – aparținând domeniilor Cultură și Învățământ, Sănătate, Tineret, Protecția Mediului și Sport – depun la CJ Prahova proiecte și primesc bani pentru diverse activități. Astfel, în urma semnării contractelor de finanțare nerambursabilă pentru cele nonprofit din sesiunea 2023, în baza Legii nr. 350/2005, într-un eveniment găzduit astăzi, 6 iulie, de Palatul Administrativ („Casa Albă”), din Ploiești, câștigătorii și-au pus apostila pe acte oficiale care le permit, ulterior, a primi, diverse sume de bani. Desigur, asta în funcție de solicitările fiecăruia, beneficiarii fiind deciși în urma unui concurs de proiecte, la care au participat 64 de organizații, premiate fiind 27 (în facsimilul de jos, cele 20 înaintate la domeniul Sport).

Ceea ce i-a interesat mai mult pe iubitorii sportului, proiectul înaintat de ACS Petrolul ’52 Ploiești, cea care o deține pe echipa de fotbal FC Petrolul Ploiești, și care este intitulat ”Centenarul Fotbalului Petrolist – Clasarea pe un loc de Europa League în Playoff”, a întrunit aprecierile specialiștilor. Astfel a fost inclus în „Top 6 câștigători”. Drept urmare, se aude că – sumele exacte vor fi cunoscute luni, 10 iulie 2023 – Petrolului (reprezentat la eveniment de vicepreședintele Sevastian Botnari) s-ar putea să-i intre în conturi în jur de 1,3 milioane de lei, adică aproximativ 260.000 de euro. Ar fi, fără discuție, un ajutor binevenit la formarea bugetului pentru sezonul 2023-2024 al SuperLigii, cunoscut fiind și că s-ar putea pe cale de consecință să se pregătească și sărbătorirea celor 100 de ani de existență. Cei care se vor împlini în luna decembrie a anului următor. Dar, nu numai băieții fotbaliști vor beneficia de o sumă de bani, care – tot se aude – ar însemna, în fapt, grosul celor alocați la domeniul Sport, ci și fetele care practică sportul cu balonul rotund. Este vorba despre cele care apără culorile unui club de tradiție în județul nostru, Asociația Club Sportiv Prahova Ploiești. Aceasta a înaintat, cu succes, proiectul numit „Fotbalul feminin promovează județul Prahova”, răsplătit, se spune pe ici, pe colo, cu aproximativ 200.000 de lei. În sfârșit, încă un club de fotbal a câștigat o finanțare nerambursabilă pentru anul în curs, iar asta cu proiectul denumit „Caraimanul Bușteni – Performanță în fotbalul juvenil”, înaintat de Asociația Club Sportiv Caraimanul Bușteni. Tot legat de fotbalul județean, sunt și banii care vor fi acordați proiectului prezentat de AJF Prahova, „Fotbalul, impact semnificativ la nivel sociale de sănătate, economic, precum și de performanță”, care a ocupat locul 7 și și a devenit beneficiar al unei sume parțiale. Mai exact, ceea ce a mai rămas după epuizarea celor solicitate de celelalte organizații din concurs. În 2022, atunci când proiectul Petrolului a fost respins din cauza unor erori de redactare, suma rămasă a fost mai mare și s-a ajuns astfel pentru toți premianții.

De remarcat că, mai puțin cunoscută de iubitorii jocului cu balonul rotund din județ, echipa de fotbal feminin Prahova va evolua în Liga a III-a, clubul având și o grupă de junioare, este condusă și pregătită de președintele-antrenor Adrian Teodorescu (foto, sus, în text, felicitat de către vicepreședinții CJ Prahova, Dumitru Tudone și Cristian Apostol). În fapt, acesta un factotum la clubul pe care l patronează și a avut o echipă în eșalonul secund de altădată (Divizia B). Fetele fotbaliste beneficiază, mai rar așa ceva, de două terenuri – unul pentru meciurile oficiale, fostul „Metalul Filipeștii de Pădure”, iar altul, destinat antrenamentelor, ex-„Minerul Filipeștii de Pădure”. Se zice că ambele sunt în condiții foarte bune, pe al doilea lucrând „zi-lumină” însuși Teodorescu! Și la Caraimanul, iubirea pentru sportul rege practicat de copii și juniori a rămas la o cotă mare, pe vechea arenă organizându-se de curând un mega-turneu dedicat foarte tinerilor fotbaliști. Cu siguranță că un suport material le va fi de mare folos jucătoarelor și jucătorilor din județul nostru. Cu acest prilej, profit de ocazie și subliniez că toți câștigătorii nu vor încasa – potrivit legii mai sus-menționată – întreaga sumă solicitată în proiect, ci 90%. Dar și aceasta numai după ce s-a avansat, de fiecare organizație câte o garanție de plată a 10% din bani existenți în propriile conturi și care s-o întregească la 100% suma trecută în proiecte. Nota bene, de reținut și obligația fiecărui semnatar al unui proiect în ceea ce privește inexistența, printre altele, a insolvenței, datoriilor și a reeșalonării acestora, răspunderea fiind de natură penală în cazul unor informații eronate depuse la dosarul proiectului.

Foto: www.cjph.ro