S-a înnodat firul în LNBM: CSM Ploiești a ajuns acolo unde Asesoftul a scris istorie!

Dragos Trestioreanu -

S-a înnodat firul în LNBM: CSM Ploiești a ajuns acolo unde Asesoftul a scris istorie!

Doar de două meciuri a avut nevoie echipa de baschet masculin CSM Ploiești pentru a reuși promovarea în Liga Națională, eșalon în care predecesoarea concitadină, CSU Asesoft, a făcut istorie în sportul jucat la panou în România. Ulterior victoriei de vineri, 27 mai 2016, în dauna Timbei Timișoara, scor: 71-60, după 24 de ore Vlad Dumitrescu și coechipierii săi au oferit un adevărat show celor peste 1.500 de iubitori ai baschetului locali, prezenți în cele două tribune ale sălii Olimpia. Suporteri care nu au avut deloc emoții în privința câștigătoarei duelului cu Politehnica Iași. Cu un act de debut – imediat după angajamentul lui… Adrian Mutu, invitatul de onoare al lui Cătălin Burlacu – în care tabela a arătat la un moment dat 17-2 pentru „alb-albaștri”, fanii nu mai știau ce să aleagă dintre coșurile pe pătrundere ale lui Ciotlăuș, reușitele de sub panou ale lui Căpușan, pasele de manual ale lui Santana, șerpuirile lui Ionescu sau ingeniozitatea căpitanului trupei ploieștene, Dumitrescu. A fost un sfert în care s-a punctat mult, 28-17 pentru CSM, defensivele fiind surclasate de ofensive. În actul de dinainte de pauza mare, formația lui Eugen Ilie a rămas în control, așa cum o făcuse, de altfel, șiîn meciul cu Timba, rezultatul primei jumătăți a întâlnirii cu ieșenii, 55-38, lămurind numele echipei ce urma să acceadă deja în LNBM. Așa cum o făcuse, în deschidere, și BCM Olimpic Baia Mare, câștigătoare a duelului cu Timba Timișoara: 67-61 (22-16; 16-13; 15-14; 14-18). În sfertul secund, a ieșit la rampă tânărul ploieștean Movileanu, cel care a dat startul unei serii impresionante de aruncări reușite de afară, sporindu-l pe cel al realizărilor de același din disputa cu bănățenii.

Profitând de distanța apreciabilă de pe tabelă, avantajul echipei sale crescând de la sfert la sfert, tehnicianul ploieștenilor a rulat perfect efectivul înscris în raportul de joc, o notă bună meritând fundașul Dogaru, care a suplinit cu brio momentele în care Ionescu a trebuit să rămână pe bancă, din cauza unei ușoare accidentări. Evoluția excelentă pe ansamblu a majorității baschetbaliștilor locali, și banca dovedindu-se… lungă, a dat naștere la spectacol, antrenându-i pe suporteri, care i-au încurajat pe favoriți așa cum își doreau cei de pe parchet. Chiar dacă ieșenii – care au avut un superstar pentru eșalonul secund, americanul Jones, autorul unor coșuri magnifice de-a lungul întregului meci, dar mai ales în finalul sferturilor unu și doi, când a punctat chiar din propriul teren, în ultima secundă – au tot încercat să se apropie, mai ales că ecartul ajunsese, la un moment dat, chiar și la 20 de lungimi în favoarea CSM-ului, eforturile s-au dovedit fără finalitate. Cele numai 10 puncte diferență de la finalul întâlnirii au fost consecința exclusiv a folosirii unor jucători mai puțin experimentați, gen Neagoe sau Scărlătescu, care au prins mai multe minute pe final, ei zădărnicind cumva ideile avute de Dogaru, aflat atunci în joc. Victoria ploieștenilor nu a fost pusă vreodată sub semnul întrebării, astfel încât, după 30-27 și, respectiv, 14-24, CSM s-a impus cu 99-89. Însă, timp de vreo cinci minute, după ce au bifat 99 de puncte, gazdele nu au mai reușit vreun coș, singurul regret fiind că nu s-a trecut de… sută! Însă, cum mai era de disputat încă un meci, la mai puțin de 24 de ore, a fost firească relaxarea, ca și menținerea mai mult timp pe bancă a lui Căpușan, după ce acesta făcuse patru greșeli personale, iar Gavrilă le bifase chiar pe toate cinci, ca și căpitanul Politehnicii Iași, Nicolae, de altfel.

Urmează duminică, 29 mai, de la ora 15.00, în direct pe canalul al patrulea al postului de televiziune DigiSport, adevărata finală din turneu, cea dintre proaspăt promovatele în Liga Națională de Baschet Masculin, CSM Ploiești și BCM Olimpic Baia Mare. Chiar dacă rezultatul de la capătul celor 40 de minute va conta doar pentru stastistică – aidoma celui al „finalei mici”, dintre Politehnica și Timba, de la 12.45, ce va fi transmis tot live pe „Digi 4” -, în joc vor fi orgoliile viitorilor combatanți de a termina neînvinși Final Four-ul în postură de lider. În plus, așa cum Eugen Ilie a declarat la conferința de presă ce a prefațat competiția, locul al doilea nu se premiază nici măcar cu o… bere!

În partida cu Iașiul, pentru CSM Ploiești au punctat: Movileanu (26; 6×3), Căpușan (17), Ciotlăuș (14; 1×3), Dumitrescu (9; 1×3), Gârbea (8; 2×3), Santana (7; 2×3), Ionescu (6; 1×3), Casale (6; 1×3), Gavrilă (4), Neagoe (2), fără coș terminând Dogaru și Scărlătescu. Principalul realizator al moldovenilor, ca și al jocului, a fost Jones (39; 6×3), secondat de Nicolae (15; 1×3).

De subliniat că, în partidele câștigate cu Timba și Politehnica, ploieștenii au bifat nu mai puțin de 26 de „treițe” (cele mai multe dintre toate echipele prezente), cu Movileanu acumulând 9 astfel de execuții reușite! Dar, deliciul tribunelor l-au mai făcut și „capacele”, și intercepțiile, și pasele pe care le vedeam până acum, la „Olimpia”, în primul eșalon. Ba chiar, și în partidele internaționale desfășurate acolo. Deși decis după numai două zile, Final 4 de la Ploiești a fost mult gustat și va fi, cu siguranță, și în ultima zi a sa. Altfel, trebuie recunoscut că accederea în primul eșalon, la doar aproape un an de la înființarea echipei de baschet masculin CSM Ploiești, nu a fost doar rodul viselor frumoase ale fanilor, ci, mai ales, al eforturilor și ambiției deosebite ale președintelui de onoare al secției de baschet a clubului, Cătălin Burlacu, ale antrenorilor și jucătorilor și, nu în ultimul rând, al conducerii, directorul Cezar Stoichiciu pronosticând încă dinaintea fazei semifinale că lotul restructurat masiv, atunci, va reuși să ajungă acolo unde CSU Asesoft a scris istorie. Și așa a și fost!

Foto: www.csmploiesti.ro