S-or fi dus vremurile deloc îndepărate când Petrolul bătea cam tot în meciurile amicale din Turcia și Slovenia? Eșec, acum, cu Neftci Baku

Redactia -

S-or fi dus vremurile deloc îndepărate când Petrolul bătea cam tot în meciurile amicale din Turcia și Slovenia? Eșec, acum, cu Neftci Baku

După 11 zile de antrenamente, Petrolul – sub conducerea noului antrenor principal, Mircea Rednic (foto; www.fcpetrolul.ro) – a disputat, vineri, 23 ianuarie 2014, cel dintâi meci-test ulterior reluării pregătirilor pentru primul semestru al acestui an. Pe unul dintre terenurile de la complexul sportiv Mardan, din Turcia, ploieștenii au combătut cu o echipă din Azerbaidjan, care nu numai care are același nume (Neftci = Petrolul), dar este și clasată, înaintea returului, tot pe a treia poziție, evident în liga din țara sa. În apărare cu Carlos Alexandre Cardoso, fostul echipier al Pandurilor Târgu Jiu, și cu Julius Wobay pe banda dreaptă, fotbalistul din Sierra Leone mult simpatizat de Adrian Mititelu, pe vremea când mai exista, în Liga I, FC Universitatea Craiova, cu Caue, ex-FC Vaslui, cu un sârb între buturi, încă un brazilian în defensivă și un paraguayan la mijlocul terenului, restul jucătorilor fiind azeri, Neftci Baku a terminat cu bine prima repriză. Reușita din minutul 36 a fundașului cariocas Denis Silva Cruz, împotriva cursului jocului, după cum a notat www.fcpetrolul.ro în live-textul partidei, a fixat rezultatul de pe tabelă de la finele celei dintâi jumătăți a confruntării. Rednic a debutat, conform promisiunii anterioare, cu sistemul 1-4-2-4 și a trimis pe teren următorul „11”: Cobrea – Peteleu, Geraldo (cpt), Ipsa, Beța – Nepomuceno, Mustivar, L. Marinescu, Gallegos – Pastorini, N’Koyi. Petroliștii au avut, înainte de deschiderea scorului de către Neftci, două oportunități, prin Peteleu și Mustivar, în minutele 5 și, respectiv, 14, însă primul a fost blocat în „6 metri”, iar șutul celui de-al doilea a fost deviat în corner, de către un adversar. Chiar dacă, scrie același site al găzarilor, jocul a fost animat, s-a purtat mai mult la mijlocul terenului, alte faze periculoase de poartă, în afara golului lui Cruz și a oportunităților ploieștenilor, nemaiexistând.

La reluare, la Petrolul, pe teren au revenit doar Beța, în absența lui Fanchone tehnicianul Petrolului neavând vreun alt jucător la dispoziție specializat pe postul de fundaș stânga, și Ipsa, mutat pe poziția lui Geraldo, din cauza lipsei lui Gerson, curtat de Lechia Gdansk, așa cum s-a scris în presa centrală și locală. Noua formulă a arătat astfel: Bolboașă – Alcenat, Ipsa, Satli, Beța – Mareș (82 – Al. Chiriță), I. Filip, Pablo de Lucas, Teixeira (cpt) – Astafei, Tamuz. A urmat un mitan în care, potrivit www.fcpetrolul.ro, echipa găzarilor a încercat totul să egaleze, a făcut presing agresiv în jumătatea adversarilor, a avut posesie superioară, a pus presiune pe defensiva adversă, cea care însă s-a blocat foarte bine și a scăpat, finalmente, de primirea unui gol, conservând astfel rezulattul stabilit în minutul 36. S-a terminat 1-0 (1-0) pentru Neftci Baku, trupă la care preparator fizic este prahoveanul Carmel Bărbulescu. Azerii au bifat ultimul joc de dinaintea revenirii acasă, pentru startul returului. Asta în vreme ce pentru adversari meciurile amicale de-abia au început. „Lupii” puteau totuși egala, dar în patru faze – cu Tamuz (67, 75 și 87) și Teixeira (77) în prim-plan – nu au avut șansă și-au pierdut, drept urmare, duelul. Trecute par, cel puțin acum, vremurile când nu iertau nicio oponentă, în partidele de pregătire din Turcia sau Slovenia! Cu siguranță însă că situația financiară delicată de la club și-a pus amprenta, pe moment, asupra psihicului și, implicit, a evoluției celor prezenți la stagiul de la Lara, mai puțin Pecanha, nefolosit deloc de Mircea Rednic, ca și puștiul de nici 14 ani, Iulian Ilie. De subliniat că, în minutul 86, Neftic era să-și mărească avantajul, dar Bolboașă a avut un reflex inspirat și a scos de sub transversală o minge trimisă din foarfecă de către camerunezul Ernest Nfor. Echipă cosmopolită, având în lot patru brazilieni, unul – Flavinho – fiind chiar căpitanul acesteia, un sârb, un chilian, un leonez, un leton, care este și portar, și… tehnician al goal-keeper-ilor, un paraguayan și un camerunez, în rest fiind azeri, Neftci a fost un partener de întrecere numai bun pentru Petrolul, afllată la debutul în jocurile-test. Așa cum vor fi, cert, și următoarele, cu Guanghzou R&F (China) și Podbeskidzie Bielsko-Biala (Polonia), în primul sejur la Lara, și cu Terek Groznâi (Rusia), Levski și ȚSKA, ambele din capitala Bulgariei, Sofia, în cel de-al doilea, tot de acolo.

Luni, 26 ianuarie 2014, se va desfășura meciul amical împotrtiva noii echipe a fostului antrenor al Petrolului, Cosmin Contra, asiaticii lăudându-se cu un succes recent în dauna lui Dinamo, 3-1, obținut tot în Antalya, „câinii roșii” fiind făcuți însă de-a dreptul praf astăzi, în Turcia, de echipa națională de tineret a Danemarcei, scor: 1-7!!! Amicalul cu bulgarii de la Lokomotiv Sofia a picat, iar – cel puțin până în acest moment – SC FC Petrolul nu a confirmat, pe propriul site, informația din media internă, dar și internațională, conform căreia s-ar fi obținut semnătura fotbalistului olandez de 19 ani, Jeroen Lumu, cel care nu ar putea fi legitimat însă decât pentru campionatul următor, evoluând deja, în sezonul 2014-2015, la două echipe, Ludogoreț Razgrad și SC Heerenveen. De trupa batavă s-a despărțit în luna octombrie a anului trecut. Despre cel care va împlini 20 de ani în luna mai se vorbește că ar veni totuși la Ploiești mai devreme și se va pregătit alături de viitorii săi coechipieri, pentru a se putea adapta cât mai repede, având exemplul altor doi jucătorisosiți din fotbalul olandez, Patrick N’Koyi și Gevaro Nepomuceno, care au întâmpinat probleme din acest punct de vedere.