Să fie debutul unei alte experiențe frumoase în baschetul masculin local? Noul CSM Ploiești – două victorii din tot atâtea posibile în Liga 1!

Dragos Trestioreanu -

Mai spre sfârșitul verii, a apărut ideea reînființării la CSM Ploiești a echipelor de seniori de baschet, masculin și feminin, la care se renunțase în urmă cu doi ani. Din nou, în sectorul feminin s-a mers exclusiv pe tinerețe și, implicit, doar pe participare fără obiectiv performant în eșalonul secund, mai exact pe creșterea talentelor locale. În schimb, pentru că acolo unde există tradiție aceasta trebuie și respectată, la băieți s-a optat pentru o formulă care să îmbine maxima experiență competițională internă și internațională cu aceeași tinerețe.

Cum, pentru a impune și un țel lăudabil, promovarea imediată în Liga Națională mai precis, este mereu nevoie de un om de baschet având o calitate deosebită. Astfel încât, nu putea fi ales decât – cine altcineva! – Cătălin Burlacu. Și, spre deosebire de precedenta promovare a CSM-ului în LN, de la finele primăverii lui 2015, când s-a implicat doar ca președinte al secției de baschet, Burlacu este în prezent… „omul orchestră”! Adică, a acceptat să renunțe la partidele din Liga Națională, cu SCM U Craiova, ultima sa echipă de până în vara acestui an, îmbrăcând echipamentul galben-albastru – fantastică această idee! – al clubului sportiv al municipalității, dar fiind, în același timp, și antrenor, și manager, și căpitan al echipei alese pentru noul proiect. Unul care este de sperat că va merge până la capăt, ci nu va fi… înecat la mal, ca precedentul!

Deoarece omul sfințește locul, fostul mare internațional a știut, pe „repede înainte”, cum și pe cine să aducă lângă sine. Adică, baschtebaliști cu ștate mai vechi pe prima scenă, precum Szijarto Levente – jucătorul cu cele mai multe titluri naționale câștigate în sportul jucat la panou la noi -, Adrian Tudor (fost Blidaru), ex-internațional și el, aureolat cu destule trofee, Vlad Dogaru, component ani buni al „Dream Team”-ului de la defuncta din păcate CSU Asesoft Ploiești, dar și cu meciuri bifate în Liga Națională la alte formații, și Angel Santana, spaniolul naturalizat român, care și-a adjudecat un campionat cu trupa de cândva a lui Sebastian Ghiță și Alexandru Iacobescu.

Szijarto a venit aici de la Steaua EximBank București CSM, acolo unde încă mai există o „colonie” de foști membri ai Asesoftului, Tudor – de la BCM U Pitești, iar Dogaru de la o… sală de fitness din capitala țării, acolo unde activa ca profesor de profil. De fapt, și el, și Levi Szijarto – stabilit în București – și-au luat atestatul de „personal trainer” în fitness. Santana, controlor de trafic aerian în viața de dincolo de baschet, își menținea tonusul competițional ca adevărat expert al jocului 3×3, la care a fost și campion european. Dar, sezonul trecut, a combătut și la Rapid București, tot în Liga 1.

Ei bine, cu toți acești „veterani”, care fac legea în eșalonul secund, și cu mai mulți tineri din pepinierele locale, CSM Ploiești a debutat „pe pistol” într-o serie de șase echipe a eșalonului al doilea și a acumulat astfel maximum de puncte, câștigând – reamintesc – în sala Agronomia, din București, scor: 72-60, în dauna unei alte noi echipe cu drept de promovare, CSO Voluntari, și apoi, la „Olimpia”, în fața „satelitului” lui BC Mureș Târgu Mureș, cu 78-76. A fost un meci în care ardelenii au folosit însă și baschetbaliști de la „trupa mamă”, din Liga Națională. E clar că Burlacu, Szijarto, Tudor, Santana și Dogaru sunt cei pe seama cărora apasă mereu succesul într-un joc, însă folosiți destule minute pe parchet de cel dintâi, Crăciun, Carabulea, Dumitru, Topologeanu, Bărbuceanu sau Scărlătescu vor crește mult și vor căpăta astfel și experiența necesară pentru a reprezenta, împreună, un viitor frumos al baschetului local. Până atunci, trebuie să dea totul pe parchet atunci când „veteranii” se mai retrag pe bancă, pentru a-și trage sufletul!

Altfel, Cătălin Burlacu și-a ales drept colaboratori oameni de baschet apropiați, cu care a mai lucrat, precum team managerul Dacian Vanc, fost în staff și la CSU Asesoft, dar și la precedenta proomovare a CSM-ului, rămasă fără efect, după cum se știe foarte bine, și secunzii Ionuț Ivan și Robert Munteanu, cel din urmă fiind specializat pe pregătirea fizică. Așa cum este și un foarte apreciat antrenor de atletism. Cu un astfel de colectiv, semnele bune se văd deja, CSM Ploiești fiind egala la puncte a liderului actual, dar numai la coșaveraj, „satelitul” campioanei naționale en-titre, U Banca Transilvania Cluj-Napoca. Curând, U BT  va evolua la Ploiești, iar învingătoarea va prelua singură șefia, însă drept de promovare au numai ploieștenii, cei de la Voluntari și cei de la CS Universitar Brașov. Clujenii, mureșenii și sibienii de la CSU 2 nu pot accede în Liga Națională, din cauza statutului lor.

CSM PLOIEȘTI – BC MUREȘ 2 TÂRGU MUREȘ 78-76 (27-24; 18-17; 13-12; 20-23)

Sală: „Olimpia”. Asistență: circa 800 de spectatori.

CSM PLOIEȘTI: Tudor (12 puncte; 1×3 puncte), Szijarto (18; 3×3), Topologeanu, Santana (14; 2×3), Burlacu (19; 2×3). Au mai jucat: Carabulea (7; 1×3), Crăciun, Dogaru (4), Bărbuceanu, Dumitru (4), Scărlătescu. Antrenori: Cătălin Burlacu, Ionuţ Ivan și Robert Munteanu.

BC MUREȘ 2: Kilyen (17), Engi (18), Gârbea (6), Ilicov (6), Borşa (29). Au mai evoluat: Tar, Szabo, Barabasi, Bukaresti. Antrenor: Soos Tibor.

Au arbitrat: Cristian Brătescu (Galaţi) şi Liviu Samoilă (Buzău).

Comisar FRB: Mihai Caraion (Bucureşti).

De remarcat că o evoluție bună în echipa oaspete a avut și Tudor Gârbea, cel care a promovat în urmă cu doi ani, cu… CSM Ploiești, în Liga Națională, el venind la trupa antrenată, din iarna lui 2016, de Eugen Ilie, tehnicianul aducându-l, de fapt, de la echipă pe care o pregătise până atunci, Știința București. De altfel, cei 800 de iubitori ai baschetului – marii baschetbaliști de la CSU Asesoft de altădată atrag precum magnetul suporterii la sală! – l-au remarcat pe Gârbea și i-au aplaudat evoluția. Tot așa cum, pe final, i-au motivat din plin pe ploieșteni, într-un final cu tentă dramatică, victoria fiind decisă de treansformarea cu succes a două aruncări libere de către Adi Tudor, cel care a dat dovadă de mult sânge rece, atunci. Cum și apărarea a funcționat OK în ultimele aproape de șase secunde ulterioare, tabela s-a oprit la mai sus-precizatul scor de 78-76!

Foto: www.csmploiesti.ro