Luni, 24 octombrie 2022, ziua în care FC Petrolul este obligată să oprească șirul insuceselor din Superligă și să câștige iar! Va avea o adversară tot din zona de play-out, FC Argeș, deci nu tocmai un… „balaur”, ce să mai!

Dragos Trestioreanu -

Luni, 24 octombrie 2022, ziua în care FC Petrolul este obligată să oprească șirul insuceselor din Superligă și să câștige iar! Va avea o adversară tot din zona de play-out, FC Argeș, deci nu tocmai un… „balaur”, ce să mai!

Înainte de ultimul meci al său din turul sezonului regular al Superligii, cel de acasă contra Campionii FC Argeș Pitești, echipa ploieșteană FC Petrolul, antrenată de Nae Constantin, se află pe locul al X-lea din ierarhia zi, cu următorul bilanț: 14 meciuri bifate, cinci victorii, două rezultate de egalitate, șapte înfrângeri, 12 goluri marcate, 17 primite, 17 puncte. Cu un loc mai jos, pe 11, este adversara de astăzi, 24 octombrie 2022, ora 18.15, cu o linie de clasament identică, diferind doar numărul golurilor încasate, cu unul mai mult, adică 18, bifând Tofan și colegii săi.

În acest context, cum „lupii” vin după cinci eșecuri consecutive ]n campionat, iar argeșenii au bifat o victorie și o remiză în ultimele două dueluri din Superligă, trupa lui Nae Constantin trebuie să oprească elanul celor ai tandemului Andrei Prepeliță&Constantin Schumacher, ultimul fiind un  ex-antrenor din sezonul falimentului SC FC Petrolul (2015-2016). Până acum, avantajați de cele șapte jocuri fără înfrângere, ulterioare celor două eșecuri din debutul campionatului, Țicu și coechipierii lui nu au ajuns cu „apa la gât”, precum, de exemplu, CS Mioveni, „lanterna roșie” (8 puncte în 15 confruntări) ce-a încheiat deja turul. La egalitate de puncte, 17, cu FC Petrolul și FC Argeș, se mai află FCSB (golaveraj: 18-18, după 12 meciuri, al 13-lea având loc tot azi, de la ora 21,00, la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi, iar restanțele cu FC Botoșani și CFR Cluj sunt programate în decembrie a.c.) și FC Voluntari (12-16, ulterior celor 15 partide ale turului sezonului regular). Acestea sunt situate pe pozițiile a opta, respectiv a noua. Acum, până la locul 6, ultimul al zonei de play-off (Sepsi, 14 partide jucate), sunt numai două lungimi distanță. Însă, nu-i mai puțin adevărat și că, până la poziția a XI-a, distanța este de 3 puncte (Universitatea Cluj, 15 dueluri, tur terminat). Bref, echilibru mare în clasament! Însă, abia în ultima lună a lui 2022 vom afla, de fapt, situația reală, consumându-se atunci toate restanțele. Cele care nu dau încă imaginea reală a ierarhiei.

Revenind la Petrolul – Argeș, o echipă, cea locală, părea a fi deținut „know-how”-ul apărării, iar oponenta, pe cel al atacului. Asta chiar dacă numărul de reușite este identic, așa cum am scris mai sus, iar golurile primite de trupa de „apărători” nu diferă aproape deloc cu aceea a „atacanților”. Altfel, și „lupii galbeni”, și „vulturii alb-violeți” au schimbat în inter-sezon, într-o proporție mare, loturile. Firesc pentru nou-promovați, mai puțin pentru combatanți din play-off. Un fost oficial al defunctei SC FC Petrolul, Mihai Joița, a adus Argeșului fotbaliști noi foarte buni în vară, precum vârful francez Garita sau mijlocașul central olandez Njike (foto mijloc, jos, în stânga). Totuși, nu chiar departe de aceștia se află și alții recomandați de românul cu domiciliul în Franța, precum internaționalul haitian Alceus, doi internaționali din Madagascar, extrema stângă Bertrand și atacantul Donisa, ca și concitadinii atacantului vizat deja de către granzii Superligii, „cocoșii” Cestor și Celestino. FC Argeș are și autohtoni interesanți, ca Straton, Tofan, Latovlevici, Șerban, Calcan și, mai ales, Ișfan, un internațional de tineret, dar și alți străini buni, ex-petrolistul  paraguayan Meza Colli, portughezul Vianna, bulgarul Raynov și croatul Jakolis. Dacă FC Petrolul a adus seniori de la Gaz Metan Mediaș, Velisar, Irobiso și Mathaus, FC Argeș a mizat pe tineri de la acel club falimentat, Gașpar și Covaci, dar și pe fostul dinamovist Crețu, ultimii trei fiind „underi”. Desigur, Prepeliță mai are la dispoziție și alți români bine cunoscuți, Marius Constantin și Greab, Dobrosavlevici și Turda, cel din urmă scos însă din circuit pentru mai mult timp de o accidentare serioasă. Aș zice că s-ar putea ca Argeșul lui Andrei Prepeliță (foto mijloc, jos, în dreapta) să apară pe gazonul arenei Ilie Oană, astăzi, cu următorul prim „11”: Straton – Tofan, M. Constantin, Cestor, Vianna – Alceus, Njike – Ișfan, Donisa, Calcan – Garita. Ce-ați zice dacă Nae Constantin, în absența lui Ivanovski (foto mijloc, sus, al doilea de la dreapta), accidentat în meciul cu Sepsi, din grupele Cupei României, ar răspunde cu următorii: Vâlceanu – Borța, Meijers, Huja, Țicu – Bratu, Dumitriu, Seto (Jair), Velisar – Irobiso, Cioiu (Budescu, foto sus)? A se ține cont, nota bene, că Argeșul are fotbaliști de viteză, astfel încât dublajul „lupilor” trebuie să funcționeze perfect, iar înălțimea portarului, oricare ar fi cel ales de antrenorii oaspeților, ca și cea a fundașilor centrali adverși, nu ar impune deloc centrările pe sus, ci mai degrabă jocul de pase, cu precădere din prima, al Petrolului. Să vedem…

Comisia Centrală de Arbitri a ales brigada de azi: centralul Sebastian Colțescu (foto jos; Craiova), asistenții Sebastian Gheorghe (Suceava) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea), rezerva Rareș Vidican (Satu Mare). Arbitru VAR este Marian Barbu (Făgăraș) și AVAR a fost ales Marius Marchidanu (Brăila). Delegatul de joc (organizare) vine de la București și e un fost fotbalist de mare talent, fostul rapidist și stelist Ion Ion, zis „Ozonel”, iar observatorul de arbitraj îi este concitadin, fostul tușier Corneliu Fecioru. Reamintesc că la partida de azi dintre Petrolul și Argeș sunt valabile biletele achiziționate la jocul cu FCSB, iar pentru locurile rămase libere există șansa de a se mai procura tichete, fie de pe www.entertix.ro, fie de la casele speciale de la peluza 1, iar asta până la ora de start. Deși este luni, la 18.15 este numai bine pentru urmărit un meci de fotbal ce se anunță interesant, petroliștii de pe teren având nevoie de suportul unui număr mare de susținători morali, petroliștii din tribune și peluze, mai precis. Ar fi ideal să fie cel puțin același numeric ca la confruntarea cu trupa lui Nicolae Dică.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro, www.argesfc.ro și www.prosport.ro