Să fi ajuns FC Petrolul chiar la fundul sacului? Să nu mai aibă bani nici măcar pentru o taxă de contestație de câțiva euro? Sau acesta ar fi rezultatul datoriilor și restanțelor la jucători?

Dragos Trestioreanu -

Să fi ajuns FC Petrolul chiar la fundul sacului? Să nu mai aibă bani nici măcar pentru o taxă de contestație de câțiva euro? Sau acesta ar fi rezultatul datoriilor și restanțelor la jucători?

Există în percepția unora dintre iubitorii de fotbal, suporteri sau simpli simpatizanți, indiferent de ramura sportivă, că nu e voie să te întrebi dacă un fapt este sau nu adevărat la echipele lor. Implicit, nici titlurile din presă să nu fie încheiate cu semnul întrebări. Cu acela al mirării, da; al întrebării niciodată. De ce așa, ci nu astfel? Fie că nu vor să creadă, ori au interesul să nu creadă, în existența unei dificultăți apărute în viața cluburilor iubite. Da, atât de simplu este. Dar, căci există și un dar, nimeni nu vrea să se gândească, defel, că adevărul, realitatea, este greu de cunoscut din exterior. Afli, din afară, undeva la o jumătate de adevăr, dacă pot scrie în acest mod. Evident, când din interior nu se dorește a se afla adevărul, așa cum e el, netrunchiat, adică. Iar când știi numai jumătate de adevăr, înseamnă că ești pe jumătate din drumul spre adevăr. Și, volens-nolens, îți rămâne să te întrebi: este așa ori nu-i așa? Cine știe… cunoaște de ce astfel! Și-acum, să trec la concret: FC Petrolul și problemele sale cu banii!

Cine poate ști sigur, acum, dacă FC Petrolul ar fi ajuns au ba la fundul sacului. Exclusiv cei din interior, dar care nu s-ar grăbi să anunțe cu surle și trâmbițe că a ajuns clubul aproape de colaps, nu-i așa? Sau ar avea acest interes numai atunci când ar spera într-un ajutor în ceasul al 12-lea. Însă, nici semnale, care scapă fără a se dori tocmai asta, pot conduce la deducția, pe o logică simplă, că situația este – așa cum sună folclorul fotbalistic, dar nu numai – groasă, rău de tot. Cum să fie altfel, când pe siteul www.frf.ro, la capitolul dosare discutate la Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, apare o informație care te duce chiar cu gândul că FC Petrolul a ajuns sau, mă rog, este pe aproape, la fundul sacului. Cum? De ce? Cam da, dacă nu a putut susține nici măcar plata unei taxe de contestație de 70 de lei (circa 14 euro)!!! Unde? Când? La finalul meciului din una dintre seriile campionatului Ligii a III-a din fotbalul feminin, mai exact ACS Petrolul 52 (astfel figurează în scriptele FRF) – ACS Student Sport Alba Iulia, scor: 3-3. O confruntare care a avut loc pe 5 noiembrie 2023, de la ora 11.00, pe arena din Pleașa, județul Prahova. Ce s-ar întâmplat, atunci?

Se zice că unul dintre oficialii clubului găzarilor, având cunoștințe în zona fotbalului feminin clujeano-alba iulian, ar fi recunoscut patru fete fotbaliste de la echipa adversă. Dar, pe care le știa a fi legitimate la o altă divizionară terță feminină, dintr-o altă serie, ACS Academia de Fotbal Florești. O trupă din județul Cluj, mai precis. Firesc și absolut regulamentar, la finele întâlnirii s-a făcut contestația de rigoare și s-a depus la FRF, dar și știut fiind că orice contestație trebuie însoțită de plata unei taxe. Paradoxal, așa cum se observă lesne în tabelul din text, dosarul cu nr. 705, având drept subiect contestația mai sus-precizată, nu a mai putut fi analizat. Însă, dintr-un motiv absolut banal: a fost netaxată (n.r. – contestația)!!! Așa cum scrie în tabel, în paranteză, pe ultima coloană din dreapta.

Ce înseamnă asta? Că nici nu A mai fost luată în considerare contestația, fără achitarea sumei de 70 de lei. Adio și n-am cuvinte! Dacă ar fi fost vorba, tot zvonindu-se că sunt probleme mari financiare la club, de o taxă de câteva milioane bune de lei vechi, hai, mai treacă-meargă. S-or fi grăbit oamenii și abia apoi și-au dat seama că nu au bani, mă rog, nu erau de cheltuit pentru echipa feminină și o astfel de problemă a acesteia. Să fiu iertat, dar 70 de lei ar fi dat orișicine, măcar și cu titlu de împrumut, pentru ca acea contestație să își găsească verdictul firesc. Eh, și acum, urmează declarații care te descumpănesc. Dacă nu chiar, te și uluiesc.

„Eu am scris după meci în raportul de joc că patru fete de la Alba Iulia au jucat pe fals!” – declară antrenorul echipei, Cristian Iordache. Un tehnician bun la de toate – de la selecția și pregătirea echipelor feminine, la aceeași activitate la una dintre formațiile de juniori (foto, în text), mai mici de vârstă, și până la antrenarea fotbaliștilor seniori aflați sub contract, dar deveniți, din varii motive, indezirabili, la un moment dat. Un profesionist pe care, sincer, îl apreciez, mai ales din punctul de vedere al competenței sale. Dar, ce spune dânsul mai departe? „Eu îmi doresc ca rezultatul să fie stabilit numai și numai pe teren, ci nu după procese pe la federație”. OK, este un punct de vedere al domniei sale. Unul care, totuși, se bate cap în cap cu depunerea contestației. Însă, ceea ce nu pot deduce este că explicația apare după ce nu s-a mai făcut plata la FRF, așa, ca un fel de justificare a acestui fapt de neînțeles. Păi, atunci, ce și-a dorit antrenorul Cristi Iordache prin acea contestație? Dacă tot ar fi vrut ca scorul partidei să rămână cel de pe teren? 3-3, repet! „Echipa este formată mai de curând, de un an mai precis, în fotbal cam asta însemnând, de fapt, iar fetele trebuie să învețe că un rezultat  musai a se stabili numai pe teren; cât privește explicația celor trecute de mine în raport reprezintă exclusiv tragerea unui semnal de alarmă asupra unor practici ale cuiva, cunoscut pentru așa ceva în fotbalul feminin”. Deci, atâta tot, nimic altceva!

Tocmai pe acest fond, explodează două „bombe” în clubul găzarilor. Mai întâi, o datorie destul de mare la CSM Ploiești, administratorul arenei Ilie Oană, aflată în patrimoniul municipalității, fapt care a condus la declanșarea unui proces în instanță. Unul urmat însă de acceptarea unei reeșalonări a datoriilor, de către Consiliul Local Ploiești, la solicitarea primarului Andrei Volosevici. Asta deoarece, în caz contrar, urmau a exista repercusiuni grave la obținerea licenței pentru sezonul viitor. Apoi, greva echipierilor prim-divizionarei de seniori a clubului, la primul antrenament de săptămâna aceasta, ulterior celor câteva zile de vacanță facilitate de oprirea competiției primelor două ligi, ca urmare a meciurilor internaționale oficiale. Grevă din cauza restanțelor salariale promise a fi rezolvate, dar nu s-a întâmplat astfel neachitate – a scris media centrală. Astfel, s-ar putea înțelege, deși suma este ridicol de mică pentru un club de fotbal, dar nu numai, că fotbalul feminin nu mai trebuia a fi o prioritate pentru managementul clubului. Context în care, ar spune suporterii: „Ia uite cum țara piere, iar baba se piaptănă”. Cine-i „baba”? Cel care crede că, prin neplata unei taxe, indiferent de sumă, s-a trecut cu vederea, în mod conștient, o iregularitate! Deși se știe că o comisie de resort a FRF nu ia în seamă – cred că nici nu citește – mențiuni trecute în rapoarte neînsoțite de taxele aferente. Și-atunci, mă întreb: oare, nu și așa ceva au învățat fetele fotbaliste la început de drum? Se poate și așa, de ce nu? Să fie X, în loc de 1, așa cum ar fi trebuit, după verdictul CD!

Foto: www.frf.ro, www.csmploiesti.ro și www.fcpetrolul.ro