Odată cu Octavian Vâlceanu, FC Petrolul se va întoarce la „perioada Peterson dos Santos Peçanha”? Fostul portar braziliano-lusitan al „lupilor” este acum antrenor de apărători ai buturilor

Dragos Trestioreanu -

Odată cu Octavian Vâlceanu, FC Petrolul se va întoarce la „perioada Peterson dos Santos Peçanha”? Fostul portar braziliano-lusitan al „lupilor” este acum antrenor de apărători ai buturilor

În meciul din etapa a treia a turului Superligii de fotbal dintre FC Petrolul și Sepsi Sfântu Gheorghe, în poarta ‘lupilor” a debutat Octavian Vâlceanu (foto sus și mijloc), ultima oară între buturile dispărutei Gaz Metan Mediaș, ajuns apoi la FC Voluntari și direcționat recent, sub formă de împrumut pentru un sezon, la echipa fanion a Ploieștilor. Adus la Petrolul mai de ultim moment, Vâlceanu a făcut față cu brio în partida cu trupa lui Cristiano Bergodi, având cel puțin două intervenții de mare efect, ieșiri bune pe centrări și nicio vină la reușita lui Alexandru Tudorie, din finalul duelului.

Spre deosebire de fostul titular, Raul Avram, pedepsit pentru intervenția nefericită care a facilitat înscrierea primului gol dun meciul de la Arad, cu UTA, fostul echipier al Viitorului Domnești și defunctei Academica Clinceni este mai scund. Aduce astfel aminte de perioada în care poarta „galben-albaștrilor” era ferecată de către braziliano-portughezul Peterson dos Santos Peçanha (foto jos). Un goal-keeper la fel de puțin înalt pentru postul de apărător al buturilor, dar uimind cu reflexe fomidabile, intuiție și un joc de picior rar întâlnit. Față de italianul plecat recent de la CSU Craiova la Palermo, în Serie B, Mirko Pigliacelli, un veritabil specialist al deschiderilor lungi, Peçanha stăpânea driblingul chiar mai bine decât destui jucători de câmp din primul eșalon românesc.

Nedorind însă a risca nimic la debut, Octavian Vâlceanu nu a ajuns să arate, încă, dacă numai înălțimea îl face comparabil cu actualul antrenor de portari din patria adoptivă, Portugalia. Cel atât de iubit la Ploiești – „au fost ani frumoși, cu suporteri minunați, la Rapid și Petrolul, echipe care au rămas în inima mea!”, declara Peterson Peçanha într-un interviu de-acum trei ani – nu a mai fost egalat de-atunci în ceea ce privește valoarea și cota de simpatie a suporterilor „lupilor”. Desigur, acum, aceștia speră ca Vâlceanu sa-i calce pe urme lui Peçanha. Interesant, și rezerva lui Octavian din confruntarea cu Sepsi, Sebastian Moroz, are cam aceeași înălțime. În plus, potrivit unei mărturisiri off the records, să zic așa, Seba îmi spunea că i-a cerut sfaturi lui Peterson și după acesta s-a întors să mai apere în Portugalia și devenind, apoi, tehnician de portari la Trofense. Se poate spune că la Petrolul a revenit „perioada Peterson dos Santos Peçanha”? A fost una cu amintiri frumoase, care – de ce nu? – pot reveni cu Vâlceanu și Moroz. Însă, nici longilinul Avram refuz să cred că și-ar fi spus ultimul cuvânt!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.digisport.ro