Să ne plătim pe noi prima dată! – ne sfătuiește Manuela Maria Bica, de la Școala de Bani BCR

Daniel Dimache -

Să ne plătim pe noi prima dată! – ne sfătuiește Manuela Maria Bica, de la Școala de Bani BCR

 

Încă nu suntem pregătiți pentru situații neprevăzute și trăim de prea multe ori clipa, fără să ne gândim la consecințele financiare. În ultimii ani, însă, noi, românii, am făcut mari progrese pe drumul educației financiare – consideră Manuela Maria Bica, director regional BCR și profesor la Școala de Bani, care ne spune cum am putea face alegeri financiare înțelepte.

 

 

Lucrați în sistemul bancar de 17 ani și sunteți profesor de educație financiară la Școala de Bani BCR. Cum vi se pare că s-a schimbat relația românilor cu banii în ultimii ani?

 

În 2007, când am intrat în sistemul bancar, nu se vorbea foarte deschis despre această relație. Era subînțeleasă sau presupusă. În toți acești ani, ne-am schimbat cu toții, în sensul că suntem deschiși către dialog, suntem transparenți, iar asta se vede în relația client-bancher, unde încrederea este în creștere. Noi, românii, ne-am îmbunătățit relația cu banii, pentru că am început să ne punem întrebări și să avem încredere să discutăm cu specialiști despre finanțele proprii. În ultimii ani, se simte că românii se informează, caută alternative, vor să învețe echilibrul în relația cu banii. Se schimbă perspectiva: de la a avea, a acumula bani în conturi, la „Cum pot obține mai mult de la banii mei?“; „Cum mă pot ajuta banii să îmi îmbunătățesc viața“?

 

Într-o postare recentă scriați că sunteți mândră că v-ați schimbat propriul comportament financiar. Care au fost lecțiile pe care le-ați învățat în această privință?

 

Sunt parte din echipa BCR din decembrie 2016 și tot atunci am devenit profesor de educație financiară. Acel moment m-a schimbat, iar lecțiile mele sunt legate, în primul rând, de conștientizarea importanței gestionării banilor. Am învățat că pot, cu atenție, cu consecvență și perseverență să controlez banii, în loc să îi las să mă controleze ei pe mine.

Educa’ie 

Care considerați că este comportamentul financiar greșit la care ne este cel mai greu să renunțăm?

 

Din experiența mea și din ceea ce am aflat în atelierele de educație financiară, nu planificăm cu atenție, nu suntem pregătiți pentru situații neprevăzute – plăcute și neplăcute. Nu acordăm importanță sumelor mici de bani, risipim destul de mult, alegem de prea multe ori să „trăim clipa“,  fără să ne gândim la consecințe.

 

Care credeți că este alegerea financiară cea mai simplă, dar cu cele mai mari urmări în bine în viața noastră?

 

Să ne plătim pe noi prima dată! Să economisim. Să ne construim plase de siguranță. Pentru că acest lucru înseamnă să avem grijă: de noi, de cei dragi, de viitor. Să economisim/investim în noi și pentru noi cât mai devreme în viață, consecvent, pe termen lung.

 

La Școala de Bani BCR aveți cursuri de inteligență financiară și pentru copii. Ce vi se pare că înțeleg ei mai repede decât adulții, atunci când este vorba despre bani?

 

Acum zâmbesc, pentru că îmi vin în minte imagini cu copii extraordinar de curioși, inteligenți și cu multe, multe întrebări și vise. Copiii de astăzi sunt curajoși și înțeleg foarte bine că banii nu sunt un scop, în sine, ci un mijloc pentru îndeplinirea viselor. Și, spre deosebire de mulți adulți, ei pun repede în practică ceea ce învață în teorie.

 

Pe 21 februarie sunteți invitată la conferința „Între sine și bani“ – un eveniment organizat la Ploiești de Asociația Educație pentru succes și susținut de Școala de Bani BCR. Despre ce ne veți vorbi la acest eveniment?

 

Sunt încântată și onorată de invitația la acest eveniment. Pe 21 februarie voi vorbi despre emoții și bani, despre drumul către independența financiară și despre puterea pe care o avem în noi, pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Voi vorbi despre câteva principii și un set de reguli simple și eficiente, care ne pot ajuta să facem alegeri financiare inspirate.