Să se teamă, în play-off, suporterii Petrolului mai mult de Universitatea Cluj decat de FC Hermannstadt? Surprinzător, Chiajna a pierdut teren în lupta pentru promovarea directă
Dragos Trestioreanu -
Odată cu meciul de marți seară, de la Mediaș, dintre FC Hermannstadt Sibiu și Universitatea Cluj, ocupantele locurilor 2 și, respectiv, 3 înaintea derbiului, s-a încheiat și penultima etapă a sezonului regular al campionatului Ligii a II-a. Oarecum neașteptat, „șepcile roșii” s-au impus destul de clar, cu scorul de 2-0, ulterior golurilor lui Dragoș Tescan (foto, cu numărul 11 pe tricou) și Ely Fernandes, câte o reușită de repriză, în minutele 8, respectiv 73. Interesant, exact în aceeași ordine se marcaseră, pe „Cluj Arena”, primele două goluri din derbiul rundei precedente, „U” – Concordia Chiajna 4-0. Semn că, pe repede înainte, cele opt achiziții ale clujenilor, toate din Liga 1, au dovedit că pot juca foarte bine imediat și în eșalonul secund fotbaliști aduși din primul. Fără doar și poate, după antepenultima și penultima rundă din sezonul regular, performera este trupa antrenată de către înzestratul tânăr antrenor orădean Erik Lincar, cu două victorii din tot atâtea… derbiuri, cu șase goluri marcate și niciunul primit, iar și mai important – cu rocada făcută cu FC Hermannstadt, trimisă, după eșecul de „acasă”, pe poziție de baraj.
Cum FC Petrolul a bifat prima remiză din acest campionat, și aceea pe propriul teren, 0-0 cu FC Buzău, în etapa a XVIII-a, ar trebui să se teamă acum mai mult, în perspectiva play-off-ului, suporterii „lupilor” de rivalii de la Universitatea Cluj, decât de cei de la FC Hermannstadt Sibiu? Bașca, și cei din urmă au adus jucători de L1, în iarnă. Și da, și nu, aș zice. Da, fiindcă – știți clișeul – victoriile aduc victorii, după cum se și vede la „U”, iar trendul pare a continua să fie ascendent; nu, deoarece criza de la finalizare a ploieștenilor poate fi depășită dacă se va apela la soluțiile cele mai bune, firești și cu efect imediat. Ce-am văzut, pe scurt, la jocul cu Buzăul și chiar în cele 37 de minute de la Timișoara? Că, în privința posesiei nu s-a pierdut nimic față de anul trecut, însă a dispărut… norocul de la fazele fixe, rezolvate atunci de către jucătorii care știu să dea cu capul și… cu cap. Ce s-a mai văzut? Că pasele merg lent, bine, asta nu ar fi chiar o noutate, se duc în spate sau, cel mult, în lateral. Este vorba despre cele care merg sigur pe coechipierul liber, nu și de cele lungi, la „fie ce-o fi”. Sau cum zicea „Regele”: „lungă și pe a doua”. Știa el ce spune! În ritmul acesta, cu maximum două-trei ocazii mari/meci, față de numărul superior din toamnă, viitorul imediat chiar că nu sună a bine.
Pomeneam mai sus de soluțiile cele mai bune. E clar, deci, că trebuie un coordonator de joc. Așa cum în ligile a patra și a treia a fost actualul director sportiv al Petrolului, Claudiu Tudor, ori în liga secundă finul său Laurențiu Marinescu, cel aflat acum tot în club, ca preparator fizic. Privind lotul de sub bagheta lui Nicolae Constantin, acest rol cred că i-ar putea fi acordat unui fotbalist cu un grad de tehnicitate superior celorlalți coechipieri. Nu poate fi Dragoș Gheorghe, din nefericire, nu numai că va lipsi aproape o lună, ci și pentru că el este o clasică extremă stânga, ci nu un număr 10. De aceea, aș înclina asupra lui Marius Cioiu (foto, la minge, cu mâneci negre la helanca de sub tricoul galben). Dar, bizar, nu a fost ales în lotul de 20 nici la Poli, nici cu FC Buzău. Așa, fără nicio explicație publică! E drept că, off the records, mi s-a spus că nou-venitul Cioiu nu poate fi un număr 10. OK, dacă nici el, atunci cine? Fiindcă mercato de iarnă s-a dus deja și mă îndoiesc că s-o mai căuta vreun fotbalist liber de contract care să aibă și această calitate și să fie și pregătit 100%, chiar imediat.
În încăpățânarea personală, totuși, de a-i plăcea mereu pe cei cu glezna cu adevărat fină și care pot astfel decide un meci sau meciuri, voi insista adesea în direcția unei reconcilieri a antrenorului principal și, eventual, a conducerii executive cu bine cunoscutul deja renegat Armando Vajushi (foto jos, în echipament galben-albastru). Dacă dintre cele 10 meciuri care vor urma în play-off – cel de joi, ultimul din sezonul regular, cu mai modesta Unirea Constanța, nu îl mai iau în calcul – Vajushi va evolua, în nota lui bine știută, chiar și numai în cinci dintre acestea, promovarea directă va fi rezolvată 99,99%. Așa sunt convins. Nu mai este loc acum de mândrie, de calcule fel de fel, de nu știu ce… Dar dacă există o altă soluție mai bună decât aceasta, și cu eventuale costuri mai mici, dar și menajând sentimentele celui/celor care s-ar putea simți lezat/lezați de revenirea albanezului, atunci să se pună în aplicare! Însă, urgent, căci „U” vine tare din urmă, iar Sibiul – singura învingătoare în dauna liderului Petrolul, în sezonul regular – se poate metamorfoza într-o fiară rănită, care, se cunoaște, „mușcă” atunci tare de tot. Trebuie luată iute decizia, pentru că cei care se vor baza pe baraj vor spera cam degeaba la promovare!
Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.digisport.ro și Ionuț PANĂ