Salarii profesori. Ce s-a decis în şedinţa de Guvern

Redactia -

Salarii profesori. Ce s-a decis în şedinţa de Guvern

În cadrul şedinţei Guvernului României din 1 iunie 2023 a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Concret, personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior vor putea beneficia de majorări salariale din salariul de bază începând cu data de 1 iunie 2023.
Astfel, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate de Executiv, majorările salariale se aplică astfel:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie;
b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
De asemenea, atât personalul didactic, didactic auxiliar, precum şi personalul nedidactic din sistemul de învăţământ de stat are nevoie de susţinere pentru tranziţia către grila nouă de salarizare impusă de legea salarizării unice.