Salvează vieţi de Ziua Mondială a donării de sânge. Eveniment special la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti
Daniel Dimache -
COMUNICAT DE PRESA CTS PLOIESTI si INFOPLOIESTICITY.RO:
Salvează vieţi de Ziua Mondială a donării de sânge. Eveniment special la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti
Marţi, 14 iunie a.c., la nivel mondial va fi sărbătorită Ziua Internaţională a donatorului de sânge.
Cu această ocazie, la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti de pe Şoseaua Vestului nr.24 A (lângă SAJ Prahova), va fi o zi cu atât mai specială.
Între orele 10.00-11.00 se va organiza un mic spectacol artistic cu Asamblul de dansuri greceşti KYMATA (al Comunităţii Elene din România), Maria Petre (MYRA), PETTY MUSA şi ELITE CABARET.
Parteneri media primi: www.infoploiesticity.ro şi www.stirileproprahova.ro
Parteneri media : KISS FM, VP TV, www.prahova-news.ro, www.mediasud.ro, www.gazetaph.ro,
www.prahovalibera.ro, www.glasulploiestean.ro, www.telegrama.ro, www.ziarulprahova.ro,
Sonorizare: Sound Master Marian Anghel
În fiecare an, la data de 14 iunie, pe întreg globul se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge şi de a mulţumi donatorilor voluntari din întreaga lume.
Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge, iar spitalele se confruntă constant cu deficitul de unităţi şi preparate din sânge.
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale.
Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.
Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
În ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?
După ceva prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi intre donarea de sange total si donarea de concentrat unitar trombocitar de afereza, in functie de necesitatile spitalelor deservite de catre CTS Ploiesti.
In alegerea tipului de donare al dumneavoastra va interveni si medicul de colecta care efectueaza selectia donatorilor.
Donarea de sange total dureaza cel mult 10 minute, si in acest timp se preleveaza o cantitate de 450 ml sange total care va fi prelucrat ulterior, pentru obtinerea de produse labile de sange, care vor fi testate, conservate, stocate si apoi distribuite in spitale, conform legii sangelui 282 / 2005.
Donarea de afereza dureaza un timp mai indelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sangelui, trombocitele. Desi mai indelungata, aceasta donare este mai comoda pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, si este foarte folositoare pentru pacientii din sectiile de oncologie si hematologie. Important este doar sa aveti disponibil putin curaj si putin timp pentru a ajuta un necunoscut in mare suferinta.
De cat sange este nevoie pentru a salva o viata?
Din sangele donat o singura data, adica 450 ml, care se refac celular in 2-3 saptamani si ca volum in 60 de minute, puteti ajuta, poate chiar salva, pana la trei persoane.
Cu toate acestea, donarea de sange are avantaje nu doar pentru pacientii care au nevoie de o transfuzie, ci si pentru donatori.
Sustinerea sanatatii emotionale si cardiovasculare, investiigatiile medicale gratuite, decontarea cheltuielilor de transport sau acordarea unei zile libere la de serviciu sunt doar cateva dintre beneficiile persoanelor care doneaza sange. Pana in prezent, nu s-a putut realiza in laborator un substitut al sangelui. Deoarece acesta este perisabil, exita o nevoie acuta, zilnica, a acestuia pentru a salva vietile persoanelor care au suferit un accident, o interventie chirurgicala sau un transplant de organe. Aflati din acest articol care sunt conditiile necesare pe care trebuie sa le indepliniti pentru a putea dona sange, ce beneficii va aduce aceasta decizie si ce trebuie sa faceti inainte si dupa aceasta procedura.
Conditii de indeplinit pentru a putea dona sange
In principiu, orice om sanatos poate dona sange. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de faptul ca exista cateva cerinte de baza pe care trebuie sa le indepliniti pentru a deveni donator. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conditiile de eligibilitate sunt urmatoarele :
Varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani;
Greutate de cel putin 50 de kilograme;
Sa aveti tensiunea arteriala sistolică intre 100 si 180 mmHg;
Sa nu fi avut relatii sexuale neprotejate sau riscante in ultimele 12 luni;
Sa nu fi calatorit recent in zone in care existra riscul contractarii de virusuri transmise de tantari, de exemplu West Nile;
Sa nu aveti dureri in gat, probleme cu stomacul sau simptome asociate racelii, gripei sau infectiei;
Daca ati fost la stomatolog pentru o procedura minora, este necesar sa asteptati aproximativ 24 de ore inainte de a dona sange; daca ati suferit o interventie majora, va trebui sa asteptati o luna;
Sa nu va fi facut tatuaje sau piercing-uri de catre persoane neatorizate in ultimele sase luni; daca procedurile au fost efectuate de catre un profesionist din domeniul sanatatii, intr-un salon autorizat, si s-a vindecat orice reclamatie, puteti dona sange dupa 12 ore;
Sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni;
Sa aveti nivelul minim de hemoglobina recomandat pentru donare; in acest sens, va fi efectuat un test de sange la centrul specializat caruia v-ati adresat. Pragul necesar este de 12 g / dl pentru femei si 13 g / dl pentru barbati;
Sa nu fi avut vreodata un rezultat pozitiv pentru testul HIV;
Sa nu va fi injectat niciodata droguri;
Sa nu fiti trecut in evideta medicului cu afectiuni grave cu tratament in desfasurare;
Sa nu sangerati excesiv in urma leziunilor;
Sa nu fiti in perioada menstruatiei;
Sa nu fi trecut mai putin de noua luni de la sarcina;
Sa nu alaptati.
De asemenea, donatorul nu trebuie sa fi consumat alcool cu 48 de ore inainte de a dona sange, sa nu fi administrat medicamente (nici macar aspirina), sa nu fi fumat cu o ora inainte de procedura si sa nu fie obosit.
Recomandari dupa donare
Dupa ce veti fi donat sangele, veti ramane intr-o zona de observatie, spatiu in care veti servi o gustare usoara si va veti odihni.
Dupa 15 minute, veti putea pleca acasa. Ideal ar fi sa va insoteasca un prieten sau o ruda. Pana la finalul zilei va trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte :
Hidratati-va corespunzator, poate chiar mai mult decat o ati face-o in mod obisnuit;
Evitati activitatea fizica intensa sau ridicarea greutatilor timp de aproximativ cinci ore;
Daca aveti ameteli, intindeti-va pe spate, cu picioarele ridicate, si ramaneti in aceasta pozitie pana cand veti scapa de disconfort;
Pastrati bandajul pe brat in urmatoarele cinci ore si evitati sa loviti sau sa murdariti zona respectiva;
Daca remarcati o sangerare dupa indepartarea bandajului, puneti presiune pe locul respectiv si ridicați bratul pana când sangerarea se va opri;
Daca remarcati vanatai, aplicati coprese reci in urmatoarele 24 de ore;
Consumati alimente bogate in fier pentru a inlocui fierul pe care l-ati pierdut in urma donarii de sange;
Contactati centrul de donare daca sesizati ca aveti febra sau alte simptome specifice bolilor.