Şapte personalităţi declarate cetăţeni de onoare ai oraşului Vălenii de Munte

Mihai Ciobanu -

În cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea, în perioada 28-30 octombrie, a Serbărilor Toamnei la Vălenii de Munte va avea loc, în sala Centrului Cultural Vălenii de Munte şi o ceremonie de conferire a titlului de cetăţean de onoare unui număr de şapte personalităţi care, prin cariera şi realizările lor dar şi prin implicarea în destinele localităţii se identifică cu numele oraşului Vălenii de Munte. Aceştia sunt:
– Andre Petit: Născut la data de 11 septembrie 1921, a fost primarul oraşului Eaubonne din Franţa. A contribuit esenţial la realizarea parteneriatului încheiat la începutul anilor ’90 între oraşul Vălenii de Munte şi Eaubonne, acord de cooperare care a dus la promovarea oraşului de pe Valea Teleajenului în Franţa şi la deschiderea a numeroase programe şi parteneriate încheiate, de-a lungul timpului, între cele două oraşe.
– Profesor Dafina Anghel: Nascut la data de 26 aprilie 1942, in localitatea Homoraciu, a absolvit Scoala Medie Mixta, Valenii de Munte (1956 – 1960) si Universitatea Bucuresti, Facultatea de Matematica – Mecanica (1960 – 1965). Ca urmare a activitatii didactice de cercetare metodica si stiintifica, de conducere si de crestere a prestigiului invatamantului matematic romanesc, a primit peste 30 diplome de merit si excelenta. In cadrul Consiliului Local Valenii de Munte a sustinut cu responsabilitate si obiectivitate toate proiectele referitoare la bunul mers al comunitatii locale.
– Doctor Mircea Leonid Stamate: Nascut la 24.08.1942 la Ramnicu Sarat, judeţul Buzau domnul doctor Mircea Stamate este o personalitate marcanta a lumii medicale pediatrice din Romania. Locuieşte in Bucureşti si in Vălenii de Munte, lucru pentru care domnia sa considera ca este valenar. Cu dăruire, ajuta necondiţionat copii oraşului, aratandu-le compasiune si intelegere.
– Poet Lucian Avramescu: Nascut la data de 14 august 1948 in comuna Sangeru, judetul Prahova. Locuitorilor din Valeni pe care i-a gratulat cu o colectie formata din 45 de sculpturi, unice in felul lor, le dedica aceasta arta care da sens cuvintelor adunate in carti, o fiinta sensibila cu o viziune aparte si un suflet nobil.
– Inginer Alexandru Stroie: Născut la 14 martie 1955 la Ploieşti ,Alexandru Stroie a locuit în Homorâciu dar, prin studiile sale liceale la Colegiul Naţional „Nicolae lorga”,promoţia 1974,secţia real ,se consideră un vălenar autentic. Considerând că educaţia si cultura sunt factorii esenţiali de dezvoltare pentru înscrierea cu adevărat a României în rândul ţărilor avansate,inginerul Stroie Alexandru a sprijinit efectiv prin consiliere şi mecenat apariţia unor lucrări notabile în domeniul învăţământului din Vălenii de Munte, din domeniul istoric şi cultural ,prin aceasta contribuind la continuitatea tradiţiei intelectuale în oraşul lui Nicolae lorga.
– Inginer Augustin Oprea: Nascut la data de 22 august 1959, in orasul Valenii de Munte, dl.Oprea Augustin a absolvit cursurile Liceului Nicolae Iorga Este absolvent al Institutului de Petrol si Gaze Ploiesti, Faculatatea de Foraj promotia 1981-1986. Augustin Oprea este legat sufleteste de orasul Valenii de Munte. Este prezent la toate activitatile culturale ale orasului. Iubeste si este iubit de colegii, prietenii si cetatenii orasului. A sprijinit oficialitatile locale in vederea obtinerii aprobarilor pentru extinderea retelei de gaze pentru consumul populatiei.
– Studentă, Flavia Oprea: Nascuta la data de 21.08.1994, eminenta absolventă a Colegiului Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, promoţia 2013, concetăţeana noastră este în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Politehnicii din Bucureşti o studentă cu vocaţia cercetării de vârf. Pentru performanţa în domeniul inventicii obţinută în cadrul proiectului ENTy (dispozitiv care poate monitoriza şi detecta în timp real problemele de echilibru prin analiza balansului şi a posturii corpului) şi pentru avantajele aparatului la scară mondială, Flavia Oprea merită a fi propusă la atribuirea titlului de cetăţean de onoanre al oraşului.