SC FC Petrolul – joc bun şi victorie clară în dauna unui adversar modest

Redactia -

Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, înainte de prânz, pe o arenă în care au fost prezenţi circa 500 de iubitori ai fotbalului, cei care au trecut peste frig şi lapoviţă, pentru a vedea care este noua faţă a SC FC Petrolul, echipa antrenată de Vivi Răchită s-a impus cu un scor de forfait, 3-0 (1-0), în faţa uneia dintre formaţiile modeste ale eşalonului secund, Juventus Bucureşti. Faţă de turul campionatului, „lupii” s-au afişat cu o totul altă partitură, ofensiva fiind acum pe primul plan. Asta şi datorită unor jucători noi cu disponibilitate de atac, precum francezii Sony Mustivar şi Damien Boudjemaa, plus românii Andrei Voican, Răzvan Neagu şi Olivian Surugiu. A impresionat destul de plăcut şi apărătorul brazilian Josias Basso Lisboa, o copie ceva mai lentă a lui Enes Sipovic. În schimb, toţi cei trei sud-coreeni introduşi pe teren în mitanul secund au dovedit că sunt departe de cerinţele primului eşalon, renunţându-se la ei la finele acestui test. Surprinzător a fost că pe lista celor cărora li s-a spus la revedere s-a aflat însă şi numele lui Basso. În schimb, cei doi „cocoşi”, ca şi Voican, Neagu şi Surugiu, cărora li se va adăuga şi longilinul portar lituanian Povilas Valincius, care a apărat tot ceea ce era de apărat, plus un bonus – pararea loviturii de pedeapsă executată de bucureşteanul George Tene, la scorul de 0-0 (foto sus; http://scoaladearbitri.blogspot.com), vor merge în Antalya vineri, 27 ianuarie 2012. Potrivit lui Răchită, acolo vor mai veni trei jucători de valoare, fiindcă, beneficiind acum de 350.000 de euro pentru transferuri, după cum se aude, îi va folosi pentru a aduce trei fotbalişti de valoare, conform principiului „mai bine puţini şi buni, decât mai mulţi şi modeşti”. Se zvoneşte, fiindcă managerul general al SC FC Petrolul nu a făcut precizări asupra celor trei fotbalişti cu cotă, că ar fi vorba despre un ucrainean, un spaniol şi un african, care să acopere un post mijlocaş şi două de atacanţi. Însă, la Side, este posibil să mai vină şi alţi fotbalişti în teste, printre care şi fuindaşi, linia defensivă fiind serios slăbită în prezent, în vremea ce mijlocul şi atacul au fost întărite şi numeric, şi valoric.

În meciul-test contra Juventusului, jucătorii echipaţi în galben şi albastru au avut, în afara celor trei goluri, încă alte nu mai puţin de 12 oportunităţi de a mai marca, faţă de doar treFazai ale oaspeţilor, care – culmea – puteau să deschidă scorul în minutul 29, atunci când în urma unei pase în spate a lui Marian Bănuţă – fotbalist francez de origine română,  testat de Vivi Răchită, într-un meci de pe „Columbia”, dintre FC Ploieşti şi CS Otopeni, în vara lui 2008 -, Sorin Bustea a culcat, din fentă, în mijlocul careului mare, doi fundaşi ai Petrolului, ultimul, Pompiliu Stoica, agăţându-l uşor. Pe fază, centralul Ovidiu Oprea a arătat imediat punctul cu var, acolo de unde George Tene a şutat pe jos spre colţul din stânga, Valincius ghicind  direcţia şi salvând în corner. Peste doar şapte minute, la o lovitură de colţ de pe dreapta, executată înalt de Florentin Dumitru, Basso a trimis, din stânga spre centru, la 6 metri, iar Cristian Melinte a preluat, a pivotat şi a trimis plasat lângă bară, marcând astfel pentru 1-0. A fost scorul primei reprize, una în care raportul de ocazii a fost net în favoarea ploieştenilor, aplaudaţi la scenă deschisă de fanii din peluza dinspre maternitate: 8-3! La reluare, odată cu schimbările numeroase din cele două efective, numărul de faze de poartă a fost ceva mai scăzut, doar 4-0 în favoarea gazdelor, la care s-au adăugat însă cele două goluri. Mai întâi, în minutul 47, Olivian Surugiu, un jucător tehnic de picior stâng, promiţător, a centrat de pe dreapta, iar Boudjemaa a plonjat în „6 metri” şi a înscris cu capul: 2-0. Dacă, în repriza întâi nu a cadrat un voleu de toată frumuseţea, la faza golului, francezul a dovedit abilitate de fotbalist adevărat. Apoi, celălalt francez, Mustivar, a ieşit la rampă cu o minge trimisă în adâncime pentru sprintul lui Adrian Borza, cel care a înscris din alergare, de la 12 metri, la colţul lung, pe lângă fostul portar al Otopeniului, Sorin Bobariu, stabilind scorul final al testului, încă din minutul 58: 3-0. În ultimele 5 minute, autorul acestui gol a părăsit terenul, accidentat, lăsându-şi echipa în 10 oameni, dar faptul nu s-a repercutat pe tabelă. În concluzie, un joc neaşteptat de bun al „lupilor”, facilitat şi de un gazon remarcabil pentru luna ianuarie, un spectacol cum ploieştenii îşi doresc să aibă parte şi în campionat. Singurii absenţi dintre petrolişti au fost Cristian Zimmermann şi Daniel Opriţa, trimişi la investigaţii medicale, şi Nikola Komazec, sârbul fiind prezent la stadion, dar neintrând pe teren, din cauza unor dureri la spate.

SC FC Petrolul: Valincius (71 I. Oprea) – B. Străuţ, Melinte (71 Ki Dong-Min), Basso (43 V. Negru), P. Stoica (46 M. Tudor) – Mustivar (59 Bărbulescu) – Buleică (46 Borza), Boudjemaa (59 Buhuşi), Fl. Dumitru (cpt; 59 Lee Sinho), Stojimirovic (46 Surugiu; 71 Kang Hyo-Il) – Voican (46 R. Neagu). Manager general: Valeriu Răchită. Antrenor secund: Valentin Negoiţă. Antrenor cu portarii: Dumitru Jipa.

Juventus: Sărdescu (46 Bobariu) – F. Amet, Bârsănel (cpt; 46 Oanţă), Trică (46 Ianusi; 71 Stănică), Busuioc (46 T. Popa; 77 Al. Radu) – Daia (46 Ad. Petrescu) – Bănuţă (46 Goşman; 71 Pham), Bustea (46 Cr. Iancu; 71 M. Grecu), G. Tene (46 Liuta) – Mokengue (46 Petculescu), I. Florică (46 Ţăran). Antrenor principal: Constantin Schumacher. Antrenor secund: Cornel Dobre.

Arbitri: Ovidiu Oprea – Cristian Nica (ambii din Ploieşti) şi Valentin Dumitru (Malamuc-Gherghiţa).

Cartonaşe galbene: Petculescu (73), Ţăran (87).

Interesant este că, şi în primul „11” al formaţiei din Bucureşti, a fost un jucător originar din Franţa, Jane Mokengue, un atacant de culoare masiv, tehnic şi destul de mobil, o achiziţie bună pentru echipa din cartierul Coletnina, care se luptă să se salveze de la retrogradare. Tot la Juventus a mai fost folosit, în mitanul secund, un român de origine vietnameză, Florentin Pham, a cărui podoabă capilară semăna cu a celor trei sud-coreeni testaţi de Vivi Răchită.