SC FC Petrolul, regina Ploieştiului

Redactia -

Deşi pornea cu a doua şansă în meciul programat în optimile Cupei României-Timişoreana, la fotbal, ţinând cont nu numai de clasamentul la zi al Ligii I, cât şi, mai ales, de jocul etalat până acum, SC FC Petrolul a produs o surpriză, dispunând de rivala din oraş, chiar pe arena acesteia, „Columbia”. Astfel, s-a întrerupt şi lunga serie de invincibilitate a „dracilor”, nouă meciuri în campionat şi unul în competiţia KO, de când a fost instalat pe banca tehnică Marius Şumudică, în locul lui Selymes Tibor. Cunoscându-şi limitele, petroliştii au jucat foarte bine tactic, având câteva noutăţi în primul „11”, faţă de alte partide, foarte tinerii Alexandru Buhuşi şi Mihai Roman II intrând, pentru prima oară, ca titulari, Cristian Melinte a jucat fundaş stânga, Aleksandar Petrovic a revenit lângă Enes Sipovic, în defensivă, iar Mihai Tudor a fost, pentru prima oară, căpitanul echipei, în absenţa lui Florentin Dumitru şi a lui Daniel Opriţa, cei care au început jocul pe banca de rezerve. Cu toate că Astra a folosit echipa standard din ultima vreme, după un început mai bun şi o fază litigioasă în careul oaspeţilor, un presupus fault în careu al lui Melinte asupra lui Sorin Strătilă, Buhuşi avea să marcheze un golazo. Reuşită de generic, care avea să se dovdească, până la urmă, cea a calificării echipei sale în sferturile de finală. A fost un şut senzaţional de la 25 de metri, din unghi de 45 de grade, de pe dreapta, o foglia seca, mingea luând înălţime, plutind uşor pe deasupra lui Silviu Lung jr. şi coborând apoi brusc, pentru a poposi în vinclul de la colţul lung. Golul din minutul 21 i-a fost suficient mijlocaşului petrolist să fie desemnat, de către jurnaliştii prezenţi în sectorul presei, de la tribuna a doua, drept omul meciului. Astra a replicat imediat, Kehinde Fatai  trimiţând ăn plasă un balon, însă a fost ofsaid. Ulterior, ocaziile mai mari au fost tot ale Petrolului, pe rând, Nikola Komazek, Petrovic şi Melinte ratând desprinderea. ÎGazdele nu s-au putut „lăuda” decât cu semi-luftul lui Chigozie Udoji (foto; http://scoaladearbitri.blogspot.com), după o centrare a lui Strătilă, într-o fază care se anunţa foarte periculoasă pentru buturile lui Eduard Zimmermann.

Mitanul secund i-a aparţinut mai mult Astrei, dar oportunităţile clare de a se egala scorul măcar au cam lipsit, portarul „lupilor” nefiind întrebuinţat chiar serios. Rezistând cu brio forcingului de final al băieţilor lui Şumudică, cel care a absentat de la conferinţa de presă, acuzând o indispoziţie de ordin medical, Miţă Tudor şi coechipierii săi s-au bucurat după ultimul fluier de calificarea mai puţin aşteptată în faza următoare a întrecerilor, dat una absolut meritată. Viitorul adversar al Petrolului se va alege dintre Oţelul Galaţi, FC Vaslui, Rapid sau Dinamo Bucureşti, formaţii ce vor intra în prima urnă la tragerea la sorţi. Vivi Răchită, managerul general al „galben-albaştrilor”, s-a declarat fericit de accederea în sferturi, promiţându-le jucătorilor săi o primă, modică, pentru ambiţia de care au dat dovadă. La rândul său, unul dintre secunzii lui Şumudică, ploieşteanul Valentin Sinescu, „victimă de serviciu”, a declarat, la conferinţa de presă, că speră să se treacă mai repede peste acest moment neplăcut, mai ales că s-a irosit un obiectiv impus la începutul actualei ediţii a Cupei României-Timişoreana.

Interesant este că, până la urmă, s-au mai schimbat lucrurile la arenă, faţă de cele postate anterior pe www.fcastraploiesti.ro, în sensul că galeria Petrolului, în număr de 400 de fani, a luat loc la tribuna I, porţiunea dinspre stradă, ci nu în „cuşca” de la tribuna a doua, şi a avut parte de un ajutor consistent, de la câteva zeci de fani de la tribuna a doua. Acestora din urmă li s-a permis, totuşi, să intre cu însemnele clubului favorit. Am asistat astfel la un frumos dialog de la distanţă între cele două grupuri de suporteri ai echipei fanion. În schimb, Ioan Niculae a… contrapropus un contingent masiv, de circa 600 de persoane, format din salariaţii firmelor sale de la Giurgiu şi Zimnicea, învoiţi de la serviciu şi urcaţi la tribuna „0” a arenei din „9 Mai”. Deşi mai numeros, acest grup nu a avut un repertoriu stimulator, tot „Lupii Galbeni” făcând legea. După joc, în cele 20 de autocare înmatriculate în judeţul Ialomiţa, care au blocat minute în şir drumul din spatele cantonamentului Astrei, au fost îmbarcaţi suporterii de ocazie ai „alb-negrilor”, care i-au salutat pe cei din galeria condusă de către Viorel Gheorghe, alias Ulysse.

Tehnicianul Astrei a jucat cu următoarea formaţie: S. Lung jr. (cpt) 6 – Mihalache 6, V. Găman 6, Bruno Miguel 5.5 (66 B. Rusu), Junior Morais 5.5 – Seto 6, N’Doye 6 – Strătilă 5, Băjenaru 5, Udoji 4.5  (46 Miranda 6) – Fatai 6.5. Vivi Răchită a răspuns cu următorii jucători: Zimmermann 6.5 – M. Tudor (cpt) 7, Sipovic 7, Petrovic 6.5, Melinte 6.5 – Enescu 6, Bărbulescu 7 – Stojimirovic 6, Buhuşi 9 (71 Fl. Dumitru 6), Komazek 6 (83 Djurovic) – M. Roman II 6 (54 Opriţa 6). Au încasat cartonaşe galbene astristul Băjenaru (42) şi petroliştii Sipovic (23), M. Roman II (41), Komazek (60) şi Zimmermann (88). Meciul a fost condus de către Adrian Comănescu 6 (Râmnicu Vâlcea), Adrian Ghinguleac 5.5 şi Valentin Avram 7 (ambii din Bucureşti).