Schimbare de program în Serbia: Fenerbahce a ieșit din „schema” Asesoftului. Șeful LNBM ignoră, în țară, doleanțele campionilor!

Redactia -

Schimbare de program în Serbia: Fenerbahce a ieșit din „schema” Asesoftului. Șeful LNBM ignoră, în țară, doleanțele campionilor!

Nu numai că nu a mai jucat, așa cum era stabilit inițial, duminică, împotriva Stelei Roșii Belgrad, meci-test decalat pentru joi, 28 august 2014, dar CSU Asesoft Ploiești a și ratat șansa de a o întâlni pe Fenerbahce Istanbul, la Zlatibor, acolo unde Cătălin Burlacu și coechipierii lui se află în stagiu de pregătire și jocuri până pe 2 septembrie. Turcii vor veni în Serbia abia după plecarea de acolo a ploieștenilor, iar asta din cauza unor probleme de efectiv. În urma modificării de program, baschetbaliștii lui Vladimir Arnautovic (foto sus, în stânga; Facebook CSU Asesoft) și Sașa Ocokoljic (foto sus, în dreapta) vor debuta miercuri, 27 august, în seria meciurilor-test contra sârbilor de la Borac Cacak, o echipă pe care au mai întâlnit-o și în alți ani când s-au deplasat în țara vecină și împotriva căreia vor mai combate și pe drumul de întoarcere acasă. La 24 de ore după prima întâlnire cu Borac, va veni rândul și celei cu Steaua Roșie, o altă oponentă, duminică, 31 august, urmând a fi semifinalista ediției 2013-2014 a primei ligi din Macedonia, KK Kozuv. În rest, antrenamente fizice, dimineața, în pădure și la sala de forță, sub îndrumarea metodistului sârb Roland Anzur, iar după-amiază – ședințe tehnico-tactice și diverse exerciții specifice jocului propriu-zis, sub conducerea lui Arnautovic și a noului său secund, Ocokoljic. Potrivit președintelui executiv Ionuț Georgescu (foto jos; www.totalbaschet.ro), cei doi tehnicieni sunt încântați de ce lot au la dispoziție la Zlatibor și speră să se vadă, mai întâi, în partidele amicale din Serbia eficiența campaniei transferări din această vară. Reamintim că la fața locului nu se află internaționalul român Szijarto Levente și cel finlandez – Gerald Raymond Lee jr., angrenați în competiții oficiale cu primele reprezentative ale țărilor lor. Oricum, Asesoftul aliniază, în stagiul din străinătate, un efectiv format din 12 jucători, joncțiunea cu ei a lui Szijarto și Lee jr. urmând a se face în țară. Despre viitorii adversari, Georgescu a declarat că Borac Cacak dispune de baschetbaliști cu talie mare din spațiul ex-iugoslav, mari luptători pe teren, dându-i ca exemplu pe Marinovic, Pantic și pe Jorovic, cel din urmă fiind adus de la Igokea Aleksandrovac, din Bosnia-Herțegovina, fostă adversară a ploieștenilor în sezonul trecut din EuroCup. Steaua Roșie a făcut un transfer 12_56_34_699de marcă de la Enisey Krasnoyarsk (Rusia) – altă ex-oponentă a Asesoftului din cupele europene -, în persoana fundașului american Marcus Williams, alături de care se va afla și o vedetă din NBA, sârbul Nikola Vucevic, de la Orlando Magic, un jucător cu cifre foarte bune în sezonul trecut în Statele Unite.

În altă ordine de ideri, șeful executivului echipei „alb-albaștrilor” a declarat pentru www.totalbaschet.ro că nu înțelege de ce președintelui Federației Române de Baschet, fostul echipier al defunctei BRD CSU Ploiești, Horia Păun, îl ignoră, nerăspunzându-i la un e-mail prin care a cerut explicații privind neaprobarea în Biroul Federal a două propuneri cu care fuseseră de acord toate cluburile din LNBM. Prima a fost folosirea în Supercupa României, dintre CSU Asesoft Ploiești și câștigătoarea Cupei României, Energia Rovinari, a tuturor jucătorilor străini din lotul campionilor, șapte la număr, pentru a se putea face astfel o repetiție bună pentru EuroCup, competiție în care nu există limită de șase stranieri în raportul de joc, precum în LNBM, iar a doua – permisiunea trecerii pe „foaie”, în competiția KO, a șapte jucători străini, cu obligația prezenței pe parchet a unui român, pe toata durata unei partide. Ambele propuneri au fost respinse fără niciun fel de explicații. Se poate bănui, eventual, că FRB încearcă să protejeze interesele echipei naționale a României, aflată aproape de o calificare la „Europene”, după amar de vreme. Corect, dar și interesele unui club care se luptă să nu mai depindă pe viitor de un wild card în EuroCup trebuie luate în considerare de către mai marii de la federație. Cum alt mijloc de a testa formule de echipe din întregul efectiv nu există, în condiții de meci oficial, solicitările celor de la CSU Asesoft au fost unele normale, de bun simț. Dar, vorba aceea, ca la noi la nimenea! Ionuț Georgescu a ținut să le mulțumească public conducerilor de la Energia și SCM U Craiova, pentru înțelegerea de care au dat dovadă – prima fiind de acord ca ploieștenii să-i folosească pe toți străinii din lot, la Supercupă, iar a doua – a accpetat ca meciul din optimile Cupei României să se desfășoare pe 18 septembrie, permițându-li-se astfel „alb-albaștrilor” să revină în timp util de la un puternic turneu din Polonia.