Scurgere de apă radioactivă detectată la centrala de la Fukushima

Redactia -

Scurgere de apă radioactivă detectată la centrala de la Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă, care a ajuns parţial în Oceanul Pacific, a fost depistată la centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat luni compania Tokyo Electric Power.

O echipă de specialişti a fost trimisă la faţa locului pentru a descoperi cauza apariţiei acestei noi scurgeri de apă radioactivă, au anunţat luni reprezentanţii companiei.

În urma cercetărilor s-au descoperit 45 de tone de apă poluată în jurul unui condensator din apropierea sistemelor de decontaminare a apelor uzate.

Măsura luată de specialişti a fost dispunerea unei bariere de saci cu nisip pentru prevenirea infiltrării apei poluate, aceasta rămânând în principal în interiorul sistemului de decontaminare. O cantitate de 300 de litri de apă contaminată a fost dirijată către un canal de scurgere care ajunge până la Oceanul Pacific.

Apa contaminată conţine substanţe radioactive precum Cesiu 137 si Iod 131 într-o cantitate „egală sau uşor superioară” celei găsite în ocean în apropierea centralei nucleare. Alte elemente periculoase, precum Stronţiu radioactiv, responsabil de cancerul osos, ar putea fi prezente, de asemenea, în apa contaminată, dar această informaţie va putea fi confirmată abia după două-trei săptămâni de teste.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că ancheta privind acest eveniment şi cauzele producerii lui este încă în desfăşurare.