Se adună eșecurile de afară pentru Petrolul! A pierdut (și) în „Groapă”, dar după un arbitraj slab

Dragos Trestioreanu -

Se adună eșecurile de afară pentru Petrolul! A pierdut (și) în „Groapă”, dar după un arbitraj slab

Trecute sunt vremurile – deși parcă a fost „mai ieri” – când, chiar dacă pierdea în serie pe arena Ilie Oană, în returul ediției 2014-2015 a campionatului Ligii I, Petrolul a fost de neînvins, până la penultima deplasare de-atunci, pe terenurile străine! Acum, spre finele verii calendaristice, după doar opt etape scurse din actualul sezon, și CSMS Iași, și CFR Cluj, și – sâmbătă, 22 august – Dinamo și-au valorificat avantajul de a fi gazde în confruntările cu „lupii”. Deja, găzarii par a avea… alergie la „derbiurile insolvenței”, ratând deja două – în urbea de pe malurile Someșului, respectiv în capitala țării. Similitudine, la toate cele trei înfrângeri, trupa lui Selymes Tibor nu a reușit să marcheze și a primit patru goluri, după un dublu 0-1 și, acum, un 0-2.

Și în „Groapă”, la o oră de maximă audiență, preluată în direct de patru televiziuni, Petrolul a suportat inovații ale antrenorului său. Deși conduce în ierarhia InStat în topul echipei sale, play-maker-ul francez Zoubir a fost lăsat o repriză, prima, pe bancă! Conaționalul Faug-Porret a fost tras iar ca fundaș central stânga, revenind Rippert pe postul lui, iar în avangardă, deși Tamuz a fost apt de joc, dar a fost trecut pe lista rezervelor, a fost preferat din nou Rusu, probabil drept mulțumire pentru că a deschis scorul cu FC Botoșani, la prima și singura victorie a ploieștenilor din acest sezon. Încă o dată, Peteleu a fost schimbat în timpul jocului, fiind a trei oară consecutiv  după revenirea ulterioară unei accidentări, acum fiind retras de pe teren după doar 45 de minute. Nepomuceno a intrat abia în ultimul sfert de oră. Scorul de 0-1, de la pauză, l-a obligat pe Selymes să apeleze la două înlocuiri de jucători, dar și la o improvixație, care s-a dovedit de coșmar. A riscat cu Bucșa ca fundaș dreapta și nu i-a ieșit deloc, l-a retras pe căpitanul Marinescu de la construcție la închidere și l-a cam „sufocat”, i-a oferit târziu bagheta lui Zoubir, care nu a mai putut să „scoată din joben” vreun assist-minune. E adevărat că actualul tehnician – care a anunțat după meci că nu demisionează așa de ușor! – nu beneficiază de lotul avut dispoziție, în sezonul trecut, de Răzvan Lucescu, Gheorghe Mulțescu, Mircea Rednic și Valentin Sinescu, cu „paranteza mică” Mihai Teja. Dar când ești antrenor – și vrei să și dovedești că ești -, ai rezultate ceva mai bune și cu un efectiv mai modest.

Petrolul nu mai pierduse pe stadionul lui Dinamo de pe 26 august 2012, când cu gafa din final a lui Bornescu (1-2). În același an, în primăvară, pe 19 aprilie, câștigase cu 3-1, grație golurilor superbe ale lui Hamza, Boudjemaa și Oprița. După eșecul mai sus-menționat, tot acolo au urmat două remize. Una cu goluri (1-1, pe 21 septembrie 2013) și alta – fără (0-0, pe 1 decembrie 2014). Acum, un sec 2-0 pentru „câini”, ca urmare a reușitelor atacanților folosiți de fostul tehnician al „lupilor”, Mircea Rednic: debutantul camerunez Marcel Essombe și, respectiv, francezul de origine africană Harlem-Eddy Gnohere, cel care a făcut pregătirea de vară cu… formația lui Selymes Tibor. Prima repriză a avut trei momente importante, la două dintre ele „protagonist” fiind centralul George Cătălin Găman (foto, în dreapta, arătând – parcă – „direcția” jocului; www.gsp.ro), o mare speranță, până în acest campionat, aflată însă într-o scădere de formă tare ciudată. Pe rând, Găman le-a refuzat combatantelor câte o lovitură de pedeapsă, una mai clară decât cealaltă! Dinamo a deschis scorul în minutul 19, la o fază frumoasă, Essombe reușind, din trei încercări (șut deviat în corner și altul apăsart în doi timpi de Pecanha), să debuteze cu gol în echipamentul roșu. I-a trimis în spate lui Vojnovic, care a pasat exact pe culoar, Rotariu i-a luat fața lui Benga și a reluat de la 12 metri, ușor lateral dreapta, în blocajul temerarului goal-keeper brazilian, balonul deviind cu ghinion tocmai în capul lui Essombe, cel care a începlinit formalitatea din apropierea careului mic. După doar 120 de secunde, tot căpitanul lumbersexual al lui Dinamo a fost în „prim plan”, lovind mingea cu brațul drept, căzut fiind, în suprafața de pedeapsă proprie, după un corner. Deși Bucșa și Faug-Porret au țipat disperați, arbitrul a lăsat jocul să continue. Gravă eroare! Poate în compensație, poate nu, a închis ochii, spre finalul mitanului, la o împingere evidentă a lui Rippert, în marginea interioară a careului mare, Cosmin Matei căzând pe loc, după ce făcuse un stop elegant pe piept. Din nou, Găman a închis ochii! La fel, gravă eroare! Rippert primise patru minute mai devreme un cartonaș galben, iar dacă s-ar fi dictat lovitură de la „11 metri”, cu siguranță l-ar fi încasat și pe al doilea, implicit trebuind eliminat mai devreme, ci nu la finalul partidei, așa cum s-a întâmplat! A mai o fază oarecum litigioasă, Farina căzând în „16 metri”, în duel cu Gavrilă, dar a fost o ținere reciprocă, atunci. Concluzia celei dintâi reprize: un Dinamo evoluând mai avântat, ieșind în viteză din defensivă și făcând ceva deranj la buturile unui Pecanha care s- opus cu brio în câteva rânduri și un Petrolul jucând bătrânește, lent, cu multe atingeri de balon, fără o idee clară.

În repriza secundă, arbitrul și-a mai revenit din „cataractă”, chiar și oaspeții au construit mai mult, au venit și ocaziile, dar nu multe și nici foarte mari pentru Marinescu și ai săi. Însă, cu Zoubir și Tamuz, pe gazonul alunecos de pe arena din Șoseaua Ștefan cel Mare, parcă a fost o altă „mâncare de pește”. Nu a fost suficient însă nici măcar pentru egalare, darămite pentru răsturnarea scorului. Rednic a mutat și el, după aproape o oră de joc, imitându-și omologul, Palic și Gnohere intrând în același timp pe teren. Fostului golgheter al lui Mons i-au trebuit 16 minute pentru a marca – frumos voleul, ușor deviat în colțul scurt, cu spatele, de Faug-Porret, după centrarea de manual, de pe stânga, a celui mai bun echipier al lui Dinamo, un alt camerunez, Collins Fai! – și a arăta, apoi, scoțându-și tricoul, că are numai „pătrățele” pe abdomen! A meritat până și avertismentul primit! „Puriul” a avut răbdare cu el să slăbească, la Ploiești nu a existat! Iar lui Rednic i-a ieșit, spre deosebire de Selymes, și schimbarea modului după dubla înlocuire din minutul 57, când Feussi a intrat ca fundaș dreapta, Fai a trecut ca fundaș stânga, de unde l-a chinuit cu raiduri pe bietul Bucșa, iar Palic a făcut un triunghi de forță, la mijloc, cu Vojnovic și Filip, trioul din față fiind compus din Rotariu, Gnohere și Matei. La 0-2, când s-a intrat în ultimul sfert de oră la întâlnirii, a fost clar că nu mai era loc de vreo revenire miraculoasă, fiindcă Petrolul de-acum e mai degrabă o… echipă moartă!

DINAMO: Cerniauskas 6.5 – Fai 8, Nedelcearu 6.5, Mevlja 7, St. Filip 7 – Târcoveanu 6.5 (57 – Palic 6.5), Vojnovic (cpt) 7.5 – Gavrilă 6.5 (72 – Feussi 6.5), Rotariu 7.5, C. Matei 6.5 – Essombe 7.5 (57 – Gnohere 7.5). Antrenor: Mircea Rednic.

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Peteleu 4.5 (46 – Zoubir 6), Benga 5.5, Faug-Porret 5.5, Rippert 4 – Ropotan 5.5, Bucșa 5 – Farina 6 (77 – Nepomuceno), L. Marinescu (cpt) 5.5, Varga 5.5 – Vl. Rusu 5.5 (46 – Tamuz 6). Antrenor: Selymes Tibor.

Au arbitrat: George Cătălin Găman 5 – Dragoș Mihai Iliescu 6 (ambii din Craiova) și Bucsi Imre-Laszlo 6 (Sfântu Gheorghe).

Arbitru de rezervă: Flavius Alin Roșu (Timișoara).

Observatori: Mihai Stancu (București), pentru joc, și Iosif Olah (Sfântu Gheorghe), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Rippert (38 și 90), Ropotan (57), Zoubir (66), Palic (71), Gnohere (73), Rotariu (81), Feussi (86).

Cartonaș roșu: Rippert (90).

După acest duel, tehnicianul oaspeților a declarat, la televiziunea DigiSport, că „Dinamo a fost peste noi, din toate punctele de vedere. N-am arătat cum trebuia. N-am jucat aşa cum am făcut-o în ultimul meci, acasă, cu Botoşaniul. E greu dacă n-ai mentalitate şi agresivitate. Dinamo a avut o atitudine mai bună. Nu m-am gândit la demisie”. Fostul „câine”, Ropotan, i-a „făcut o reverență” celui care l-a dorit foarte mult la Petrolul: „Am avut multe greşeli, n-am ştiut să ne organizăm în apărare. N-am ţinut cont de ce ne-a spus antrenorul. Putem da vina pe orice, dar nu cred că este cazul. Nu prea ne-a ieşit jocul. Locul din clasament reprezintă o presiune pentru noi. Nu antrenorul trebuie schimbat, ci noi! A fost un meci special, pentru că am jucat cu Dinamo„.

Pentru „lupi” urmează trei confruntări foarte grele, chiar dacă două dintre acestea se vor disputa pe „Ilie Oană”: duminică, 30 august, ora 18.30, cu Astra Giurgiu, apoi la ASA Târgu Mureș și, respectiv, cu CS Universitatea Craiova. Petrolul are doar un punct, fiind penalizată cu șase dinaintea startului, și este acum la trei lungimi de FC Voluntari și la patru de ACS Poli Timișoara, echipe care au bifat și ele jocuri în runda cu numărul opt. De urmărit ce va se va întâmpla săptămâna viitoare, mai întâi. Se va schimba ceva sau nu?