Eșec și în al doilea meci din 2023! Cine vrea să se îngroașe gluma? Două penaltiuri nedictate învinsei Petrolul. Dă-i și luptă, dă-i și luptă, dar noroiul a ținut cu… cealaltă „gazdă”!

Dragos Trestioreanu -

Eșec și în al doilea meci din 2023! Cine vrea să se îngroașe gluma? Două penaltiuri nedictate învinsei Petrolul. Dă-i și luptă, dă-i și luptă, dar noroiul a ținut cu… cealaltă „gazdă”!

După două victorii și un eșec – numai pe ultimul l-am văzut live, în rest,  numai rezumate pe FCP TV – în cantonamentul din Turcia, se părea că debutul din 2023 în SuperLigă va fi unul en-fanfare pentru FC Petrolul, următoarele, cel puțin, două adversare nefiind deloc… „balauri”. Dar, socoteala de la Side nu s-a potrivit deloc cu aceea de pe terenul de la Mioveni, respectiv „Ilie Oană”. Cum-necum, și „lanterna roșie”, și… cealaltă gazdă de pe același stadion ploieștean, au câștigat în fața ” lupilor”. La limită, 1-0 și 2-1, însă au câștigat. Totuși, proliferează antipatia – să-i zic numai așa, deocamdată – arbitrilor, asistenții fiind la locul însă, față de perdanta din primele două partide oficiale consecutive ale noului an. Cel puțin tot atâtea lovituri de pedeapsă, dacă nu chiar trei, îmi mai spune un prieten, ar fi trebuit dictate în favoarea Petrolului, în partida contra Chindiei. Cum VAR… nu prea mai există, s-o fi apreciat că un penalti/meci o fi suficient, ce mama naibii! Altfel, cu absențe importante în defensiva tot mai subțire, Huja – cât să mai facă și Meijers de unul singur?, și Jair, la mijloc, Petrolul a făcut numai o repriză bună. Cum a fost și la Mioveni. Numai că, de data aceasta, prima a fost OK, iar în a doua – constatare neașteptată – combustibilul a fost consumat pe „repede înainte”, rezultatul rezervorului zero văzându-se, la final, pe tabelele de marcaj.

Nu pot să încep să detaliez, cât de cât, din meci, fără a scrie că, la terenul asemănător unei pârloage, a unui câmp de cartofi, a ce vreți dumneavoastră, oameni buni, iubitori ai Petrolului, se uită, acum, și două personaje care au contribuit direct la reconstruirea lui ” Ilie Oană”. În toamna lui 2011, se putea să avem un gazon biliard inclusiv în iarna care a urmat, o instalație atât de bună încât topea zăpada cât ai zice pește și apa din ploi dispărea repejor, pe când în iarna din prezent, același gazon – mă rog, cel ameliorat când și când – a obligat LPF să dea un avertisment clubului Petrolului. Cum că s-ar putea să nu-i mai fie permis să joace în glodul acesta înghețat și în bălțile dincolo de glezne, pe ploaie sau zăpadă. S-a sesizat cineva din conducerea proprietarilor arenei? Nu cred, căci altfel se încerca, Doamne, iartă-mă!, ceva cât de puțin. OK, ambele combatante au evoluat în aceleași condiții, dar acesta nu-i un argument în favoarea mizeriei de suprafață de joc. Nu are cum, nu are de ce! Așa că, Petrolul are dreptul să critice ce se întâmplă la arena Ilie Oană.

Cam de când a început campionatul Ligii 1, SuperLiga, așa cum se numește în prezent, cum a vrut – nu am cunoștință dacă și dictat! – sponsorul Ligii Profesioniste de Fotbal, echipa Petrolului oferă câte două bucăți de meci: una bună/una rea sau una rea/una bună. Ieri a fost vorba despre prima variantă, iar la Mioveni, de a doua. În Argeș, au lipsit Borța, Huja, Țicu și Jair, acum – Huja și Jair, pe portughezo-român părând a nu-l mai revedea sezonul acesta. Evident, dacă se va opera, așa cum afirmă cei mai mulți dintre specialiștii care i-au consultat genunchiul stâng. A revenit fundașul dreapta împrumutat de la CSU Craiova, Borța, și s-a văzut. El este mai ofensiv decât ivorianul Doua, trecut pe bancă. Olteanul din Vâlcea a avut și un șut foarte bun, în prima repriză, respins spectaculos de Căbuz.

Cu toată reducerea la jumătate a numărului de absențe față de jocul de la Mioveni, rezultatul final a fost tot unul negativ. Atunci, „lupii” au fost conduși aproape tot meciul, mai precis din minutul 10 și până la ultimul fluier, gol al lui Rusu, acum au condus ei vreme de 69 de minute, transformare a unui penalti de către Grozav (27), urmat de o incredibilă remontadă, reușite din acțiune ale lui Cooper (70) și Popa (85)! E adevărat, repet, și pe un fond de oboseală maximă a ploieștenilor, epuizați ulterior eforturilor din prima repriză. Jucătorii echipați în galben, de data aceasta, ajunseseră, de la un moment dat încolo, numai să șuteze tare în minge, să le bubuie, cât mai departe de buturile lui Leitner. Portar austriac care, în cea dintâi jumătate a partidei, împiedicase, printr-un reflex de excepție, deschiderea scorului, de către același viclean atacant Popa. Stând mai bine cu condiția fizică, invers decât la duelul precedent de pe același teren, din etapa a XXII-a, cel cu FC Argeș, atunci când au condus cu 1-0, dar au fost egalați la reluare, târgoviștenii au reușit să-și adjudece finalul de confruntare de la Ploiești și și-au luat astfel revanșa pentru eșecul din tur, de „acasă”, câștigând sâmbătă în „deplasare”.

În retur, s-a văzut, au fost cu totul alte condiții decât toamna trecută. Un gazon identic ca atunci poate că – dar cine mai știe? – i-ar fi ajutat mai mult pe Vali Țicu & Co. să joace la fel de bine și în mitanul secund, precum în primul. Însă a nu se uita că și Nae Constantin, și Moldoveanu, în conferința de presă de dinaintea disputei de ieri, au „pregătit terenul”, verbal, evident, acuzând la unison modul în care urma să arate suprafața de joc. E o scuză, fără discuție, dar nu și o explicație pe deplin a înfrângerii nedorite. Da, nu a fost gazon de Budescu, cel care a început meciul pe bancă și a fost trimis în joc mai mult în disperare de cauză, dar cred că ar fi fost de… Bratu, al cărui șut pe clisa aceea putea face minuni. Știu că se spune că jucătorii cei mai buni sunt cei care nu joacă, dar tânărul mijlocaș de bandă chiar are drept atu acea execuție, greu de parat când mingea este udă și grea.

În sfârșit, cineva – încă nu îl voi numi – pare tot mai mult să intenționeze să se îngroașe gluma la Ploiești. La Petrolul, mai exact! Arbitrii delegați, în primele două etape din acest an, au fost tocmai cei care îi (cam) dezavantajau pe găzari în eșalonul secund, deciziile controversate se adună una după alta, din cinci penaltiuri clare, de exemplu, s-a dat numai unul!!! Prestațiile cavalerilor fluierului lasă de înțeles mai degrabă, acum, ceva de genul… „alta la rând, din următorul sezon, în SuperLigă!”. M-aș bucura să mă fi înșelat, dar – deocamdată – am și primit o confirmare că nimic nu-i chiar întâmplător. Căci așa-i mereu în fotbalul autohton, indiferent de ligă și vremuri. Trecând de la una la alta, urmează o altă deplasare, cea de la FC Botoșani, de luni, 6 februarie, ora 17.00, una foarte dificilă, atât ca distanță, cât și în ceea ce privește adversara și condițiile climatice din zonă. Nici terenul trupei moldovene nu este bun, chiar dacă nu arată ca și cel de la Ploiești. Nu va reveni Jair, din păcate, cele trei etape de suspendare pentru un fleac reprezentând, de fapt, încă o dovadă că tot ceea ce am scris imediat mai sus are un sâmbure de adevăr. Vom trăi și vom (mai) vedea ce și cum, încercând să aflăm și de ce…

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.gsp.ro (capturi TV)