Se dau purcei gratis

Daniel Dimache -

Se dau purcei gratis

La nivelul județului Prahova a început derularea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”. În acest program, la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova s-au înscris 4 furnizori, 1 procesator și 46 de beneficiari – crescători de porci, a informat Direcţia Agricolă Judeţeană, prin ing. Daniela Drugea, director executiv adjunct.

În cadrul evenimentului care a avut loc marți, 30 octombrie, un număr de 8 purcei din rasa Bazna au ajuns la PFA Manea Cătălin Costin din localitatea Mănești. Purceii înțărcați au o greutate minimă de 10 kg și vor fi crescuți până la greutatea de minimum 130 kg/cap. Alături de beneficiar au fost furnizorul Botescu Gabriel care are exploatația în Filipeștii de Târg și procesatorul S.C. Brutus Impex SRL din Mănești care va prelua acești porci  în vederea procesării cărnii.

Conform H.G. nr. 9 din 2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”, beneficiarii acestui program sunt:

a) furnizorul de purcei din rasa Bazna și/sau Mangalița care crește scroafe și scrofițe de reproducție din aceste rase și sunt înscrise în Registrul genealogic al rasei și a fătat cel puțin o dată. Acesta furnizează purcei, minim 2 și maxim 10, către procesator la o greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare, și primește prin program suma de 250 lei/cap.  

b) procesatorul care este unitatea autorizată sanitar-veterinară pentru procesarea cărnii, și are încheiat contract cu crescătorii de porci. Acesta preia de la furnizor purceii și îi livrează la crescătorii de porci, după care în baza unui contract de creștere și îngrășare preia porcii ajunși la greutatea minimă, în viu, de 130 kg/cap în vederea procesării cărnii de porc.

c) crescătorul de porci care trebuie să dețină exploatații înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA), supuse, după caz, controlului sanitar-veterinar, înregistrării sanitar-veterinare sau autorizării sanitar-veterinare. Acesta primește cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la procesator. Livrează minim 50% din purceii primiți cu titlu gratuit procesatorului, iar efectivul nelivratîl poate utiliza pentru reproducție sau autoconsum.

Pentru mai multe informații, cei interesați se pot adresa la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, tel. 0244-593210 sau e-mail [email protected]