Se îngroașă „gluma”. Petrolul, la al treilea eșec la rând acasă!

Dragos Trestioreanu -

Se îngroașă „gluma”. Petrolul, la al treilea eșec la rând acasă!

Ploaie mocănească, de noiembrie, nu de aprilie, vânt, frig ca iarna, nu ca primăvara, vreo 3.000 de iubitori ai fotbalului, cu siguranță cei mai fideli susținători morali ai Petrolului, plus un grup de fani de la Târgu Jiu, două echipe cu destule vedete autohtone și, mai ales, străine, un meci plăcut pentru un neutru, foarte plăcut pentru un gorjean îndrăgostit de Pandurii și trist pentru unul ploieștean – așa a fost luni seară, pe arena Ilie Oană. Jucătorii lui Mircea Rednic bat și alte recorduri, negative, total opuse seriei de invincibilitate din deplasare, din acest sezon. Acasă-i tot mai mult baiul: al treilea meci consecutiv pierdut! Două cu echipe aflate (încă) în plină luptă pentru supraviețuirea în primul eșalon, CSMS Iași și Pandurii, unul cu o contracandidată serioasă la… locul 3 din ierarhia Ligii I, CS Universitatea Craiova. Dacă oltenii nu pierd nici pe propriul teren, ploieștenii o fac într-o veselie!

Din nou debut slab de joc, alt deja-vu, și gol rapid al adversarilor, de data aceasta – băieții lui Edward Iordănescu. Era de-abia minutul 14, când – la o lovitură liberă din lateral dreapta – Teixeira a avut ceva de comentat cu privire, probabil, la locul pe care așezase mingea Răduț, mijlocaș care a și executat pe lângă portughez, la ex-petrolistul Roman, într-o zonă în care cel din urmă se afla fără niciun oponent. A urmat centrarea în partea cealaltă a terenului, iar fundașul stânga Momcilovic, scăpat de omul care ar fi trebuit sa-l marcheze, Astafei, a reluat din cădere, făcând inutil plonjonul lui Pecanha, brazilianul atingând balonul trecut deja de linia porții. Da, atât de simplu a fost pentru Pandurii să bifeze golul pe care l-a apărat, apoi, cu succes până în minutul 90+3! Dar fără a face antijoc, ci dimpotrivă.

În rest, ocaziile au alternat de la o poartă la alta, cu un raport de 6-2 pentru gazde, în prima repriză, și… copie la indigo, în a doua. Eficienți, oaspeții au transformat una din patru oportunități de gol, pe când Petrolului nu i-au ajuns 12 măcar pentru a egala scorul! Mircea Rednic a mutat ofesniv de la bun început, 1-4-4-2, cu Tamuz și Tchite întâia oară titulari în avanposturi, acolo unde au și rămas tot meciul. Dar ambii atacanți cu instincte de golgheteri au rămas restanțieri, cel de-al doilea irosind una dintre marile ocazii, cea din minutul 21, atunci când a primit o pasă de manual de la Peteleu, de pe dreapta, dar a șutat ca și cum… lipsise de la lecția cu privire la transformarea unui assist perfect! Însă, necazul (și) mai mare a fost la construcție, cvartetul din spatele lui Tamuz și Tchite rulând aproape în… gol. Astafei a luat cartonaș galben de suspendare și a fost retras până la pauză, de teama unei eliminări – „La cum joacă el, de obicei, mi-a fost frică să nu ia al doilea „galben!”, a declarat Rednic, la final -, Marinescu și de Lucas nu s-au sincronizat mai deloc, iar Teixeira a făcut poate cel mai slab meci de când a îmbrăcat, prima oară, echipamentul galben-albastru, la înlocuire fiind fluierat și huiduit de suporteri, ca urmare (și) a întâlnirii cu Gigi Becali, la un mall din București, dar și a avertismentului primit acum, care l-a scos din cărțile jocului cu… FC Steaua SA! Cei patru din defensivă au avut o singură scăpare, decisivă, la faza golului lui Momcilovic, altfel nefiind mari probleme. A rămas, pe de o parte, impresia că Fanchone este în revenire de formă, că Peteleu chiar poate mai mult, că Filip este al doilea… Hoban, făcând un meci perfect ca fundaș central dreapta, iar pe de alta, că Geraldo a stricat tot ceea ce reușiose, încasând, și el, un cartonaș galben care îl „urcă” în tribună la partida cu liderul clasamentului! Dintre jucătorii de schimb, Kronaveter a intrat OK în meci, fiind aproape să marcheze un eurogol, dar Gliwa i-a confirmat lui Edi Iordănescu inspirația de a-l reintroduce între buturi, ca titular, Coman a dat câteva centrări bune, dar a ratat o ocazie imensă, la singura fază în care Teixeira a fost… Teixeira, iar Pastorini a arătat că vrea, dar nu prea poate. De data aceasta, arbitraj bun al unui central, bucureșteanul Iulian Dima, doar asistenții având câte o greșeală, a lui Ovidiu Artene împiedicându-i pe oaspeți să se desprindă pe tabelă. Așa că, s-a terminat 1-0, așa cum a afișat tabela la final (foto; www.sportpictures.ro).

PETROLUL: Pecanha 6 – Peteleu 6.5, I. Filip 7.5, Geraldo (cpt) 6, Fanchone 7 – Astafei 6 (39 – Al. Coman 6), L. Marinescu 5.5 (56 – Kronaveter 6.5), Pablo de Lucas 6, Teixeira 5 (75 – Pastorini 6) – Tamuz 5, Tchite 5. Antrenor: Mircea Rednic.

PANDURII: Gliwa 7.5 – Ungurușan 6.5, Cordoș 7.5, Vasiljevic 7.5, Momcilovic 8 – Elton da Silva 6, Mrzljak 6 (84 – Pițian) – Răduț 6.5, Nistor (cpt) 7.5, Nicoară 6.5 (62 – Buleică 6.5) – M. Roman 7 (72 Matulevicius 6). Antrenor: Edward Iordănescu.

Au arbitrat: Iulian Dima 7 (București) – Ovidiu Mihai Artene 6 (Vaslui) și Vladimir Urzică 6.5 (Piatra Neamț).

Observatori: Marin Petrache (Giurgiu), pentru joc, și Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Răduț (7), Astafei (8), Tchite (59), Teixeira (61), Geraldo (67), Gliwa (87).

Într-o peluză, cea a galeriei, mai mult goală, a atras atenția un banner postat pe gard, prin care s-a sugerat că ar exista 10 motive pentru care patronul Daniel Capră – trecut, împreună cu fratele său, Nicolae, și cu directorul general al SC FC Petrolul, Marius Bucuroiu, în arest la domiciliu – și directorul executiv Andi Crângu ar trebui să plece de la club. De ce, se mai înțelege, nedându-se însă și o soluție pentru a fi înlocuiți și a mai exista astfel viață și din vară încolo! Dacă într-o zi de luni, la 20.30, e drept pe o vreme potrivnică, au fost 3.000 de fani, ce se va întâmpla peste o săptămână, la aceeași oră, în a doua zi de Paște, la meciul de acasă cu Viitorul? Unul care vine după un alt duel cu FC Steaua SA, tot în deplasare, de data asta în campionat. Întrebare la care vom avea răspunsul abia de sărbători, firește, fiind un oarecare risc de a anticipa. Deși „toboganul” pe care tot alunecă Petrolul ar fi un reper demn luat în seamă în dezlegarea „problemei”.

Interesant, Pandurii nu au putut alinia contra Petrolului perechea clasică de închizători, Pintilii-Anton, ambii accidentându-se la ultimul antrenament, găzduit de arena 9 Mai, din Ploiești, internaționalul chiar mai serios, colegul de post fiind trecut, mai mult ca sigur că doar la număr, în raportul de joc. Din cauza numeroaselor absențe – lista nerecuperaților luându-i ceva timp lui Iordănescu jr. până a epuizat-o, la conferința de presă de după joc -, tânărul tehnician l-a debutat pe un fotbalist de 19 ani, bine clădit fizic, Andrei Ovidiu Pițian, de la echipa a doua, cea care combate în al treilea eșalon. Dar, oaspeții au un lot atât de numeros încât nici nu s-a observat prea mult că atâtea vedete de-ale lor stau de mai de multă vreme pe tușă. Este și aceasta o explicație a victoriei unei grupări care se află, numai printr-un ghinion, puțin deasupra „liniei roșii”. De altfel, se vede deja mâna lui Edi Iordănescu, un fost echipier al Petrolului în sezonul în care s-a promovat în prima divizie, 2002-2003, când s-a făcut însă fuziunea cu Astra, iar locul obținut de găzari a fost cedat Oțelului, așa rămânând pe loc viitoarea campioană și participantă în grupele Ligii Campionilor! La Petrolul, în schimb, se caută, acum, luminița de la capătul tunelului… timpului din  turul 2014-2015!