Se inspiră conducerea Petrolului din gândirea lui… Gigi Becali? A semnat un atacant pe care îl știa: Toto Tamuz!

Dragos Trestioreanu -

Se inspiră conducerea Petrolului din gândirea lui… Gigi Becali? A semnat un atacant pe care îl știa: Toto Tamuz!

După ce presa centrală a scris ieri că FC Petrolul Ploiești a semnat un contract întins pe un an, cu opțiune pentru încă unul, cu fostul atacant din perioada falimentatei SC FC Petrolul, nigeriano-israelianul Toto Tamuz, astăzi a confirmat faptul siteul oficial al clubului găzarilor, oferind și fotografii în premieră cu revenitul pe arena Ilie Oană.

Nu sunt adeptul „ciorbelor reîncălzite”, exemplele ratate avute la îndemână fiind destule. Însă, nici genul celor care dau verdicte inapelabile în astfel de cazuri. Dimpotrivă, îmi impun răbdare până când îmi pot da seama dacă un fotbalist care revine la Petrolul este la același nivel ca la maximumul de dinainte ori undeva mai jos sau la… zero. Uitându-mă în poze, Tamuz mi se pare suficient de corpolent – nu că ar fi fost, vreodată, un tras ca prin  inel! – încât să aibă nevoie de cel puțin trei săptămâni sau chiar o lună pentru a fi readus pe „linia de plutire”. A se citi a deveni apt de a prinde cel mult o repriză pe teren.

Fără discuție, în ceea ce privește CV-ul său și a prezenței anterioare la Ploiești, cu 62 de meciuri și 20 de goluri bifate, readucerea lui Toto pe arena Ilie Oană este o lovitură de imagine. De marketing, mai precis. Fotbalistic, asta urmează să vedem mai devreme sau mai târziu. Dacă însă perioada de revenire la un nivel superior eșalonului secund – căci de așa ceva nevoie are Petrolul, de fapt – se va prelungi prea mult, atunci achiziția de-acum nu-și va atinge scopul inițial. Cert este că, adoptând politica lui Gigi Becali, cel care a recunoscut public că nu aduce jucători ofensivi la FCSB decât dacă îi știe (vezi și cazul recent al lui Raul Rusescu), căci la cei defensivi… nu se pricepe, conducerea Petrolului a preferat o revenire a lui Toto Tamuz. În vârstă de 30 de ani și cu meciuri mai puțin disputate în ultimele două sezoane, fiind găsit în liga a doua chineză, la Hunan Billong FC, respectiv în prima din Israel, la Hapoel Tel Aviv, Tamuz poate fi, în perspectiva nu chiar foarte îndepărtată, o achziție bună. Însă dacă a fost făcută numai pentru că era cunoscut și s-ar fi renunțat la o variantă superioară, pusă în valoarea imediat, atunci ar fi de neînțeles.  Nu trebuie ignorat că fostul internațional israelian, care locuiește, ca pe vremea SC FC Petrolul, în cartierul Cosmopolis, aproape de București, este acum supraponderal, imagine accentuată și de… pantalonii cu tur lăsat, precum ai țăranilor turci din partea asiatică ori a rapperilor americani!

Îmbucurător este că oficialii grupării „lupilor” și-au deschis larg ochii și în ceea ce privește piața externă, în afara deja semnatului Toto Tamuz, se mai află aici, la Ploiești, și – cum se știe deja – spaniolul Noé Acosta Rivera, cel care a simțit o încărcare musculare după câteva zile de antrenament, neputând fi văzut astfel la lucru în meciul-școală de la Păulești, și francezul Gil Lawson, singurul care a fost testat într-un joc, cel cu echipa antrenată din vara aceasta de către fostul secund al Petrolului, Ciprian Pura. Să vedem când și dacă ambii fotbaliști sau doar unul dintre ei va fi semnat în perioaqda următoare. Ori niciunul, cine știe!

Foto: www.fcpetrolul.ro