Se întorc cocorii. Georgian Păun și Gabriel Frîncu revin pe „Ilie Oană”, cu Farul. Dar Petrolul trebuie s-o bată!

Dragos Trestioreanu -

Se întorc cocorii. Georgian Păun și Gabriel Frîncu revin pe „Ilie Oană”, cu Farul. Dar Petrolul trebuie s-o bată!

Un mai vechi film chinezesc din 1982 era intitulat „Se întorc cocorii”. Parafrazându-l, astăzi revin la Ploiești, pe arena Ilie Oană, după aproape cinci luni, Georgian Păun și Gabriel Frîncu, doi dintre fotbaliștii care au contribuit direct la promovările Petrolului din Liga A Prahova în Liga a III-a și, apoi, din al treilea eșalon în cel secund. Păun și Frîncu combat, din actualul sezon, la actuala parteneră de întrecere a fostei lor echipe, adică, la SSC Farul Constanța, cea preluată mai de curând de către ex-internaționalul Ciprian Marica și antrenată din nou de Petre Grigoraș.

Picată pe locul al VI-lea, de pe patru, în urma meciurilor desfășurate până acum în etapa a XIV-a a campionatului Ligii a II-a de fotbal, și jucând, cu Farul, acasă, astăzi, 29 octombrie 2018, ora 18.00, în prologul rundei, FC Petrolul trebuie să câștige obligatoriu. Asta mai ales că a ajuns la șase puncte distanță de lider, Chindia Târgoviște (32 de puncte), și la patru de al doilea loc promovabil, Academica Clinceni, respectiv cel de baraj, ocupat de Sportul Snagov. Mai mult, în fața „lupilor” se află și FC Argeș Pitești (poziția a IV-a; 28 de puncte) și Universitatea Cluj (locul 5; 27). După ce Leo Grozavu a fost dat afară în momentul în care bilanțul „galben-albaștrilor”, din acest sezon, era de șapte victorii, două remize și trei eșecuri, interimarul Octavian Grigore – vicepreședintele-antrenor – a revenit pe bancă cu un succes, la București, în dauna Daco-Geticii, scor: 2-1. Și-a confirmat astfel renumele de tehnician fără înfrângere în campionat, de la momentul instalării lui, în vara lui 2016, pe banca trupei găzarilor.

Spirit Suporter Club Farul, tot o echipă de tradiție nelăsată să moară de pătimașii ei suporteri, a beneficiat însă și de ajutor de la municipalitate, pe care îl pierduse, în acest eșalon, odată cu renunțarea la serviciile antrenorului principal Petre Grigoraș și a refuzului, în primă fază, a colaborării cu bucureșteanul Ciprian Marica. Mai exact, ex-dinamovistul care și-a adjudecat, la licitație, marca „Farul”. Astfel, a fost gata-gata ca echipa suporterilor să se desființeze! Salvată, la început, de la… naufragiu de către o femeie de afaceri dobrogeană, Emanuela Gavrilă, formația „marinarilor de apă sărată”, cum suna în limba de lemn, a revenit pe linia de plutire, odată ce fondatorii clubului au bătut palma cu Marica și a fost readus ca antrenor principal Grigoraș, cel care l-a înlocuit pe fostul său secund din Liga a III-a, Ion Barbu. În plus, revenirea lui Grigoraș senior l-a mulțumit și pe primarul Constanței, cel care a reprimit astfel echipa să se antreneze și, apoi, să și joace pe arena Gheorghe Hagi, din municipiul de la malul Mării Negre! Cu un efectiv, al cărei căpitan este fiul lui, Alexandru, în care se regăsesc și câțiva jucători străini, unii chiar interesanți, Petre Grigoraș nu poate promite totuși promovarea, deoarece, după un start bun, a urmat imediat reculul. Astfel că, la Constanța, din a cărei trupă fanion fac parte și foștii petroliști Păun și Frîncu, se vorbește mai mult despre… salvarea de la retrogradare! Asta nu înseamnă însă că, azi, în partida care va fi preluată live de Digisport 1, Telekom 4 și Look Sport/Look Plus, Laurențiu Marinescu și coechipierii săi ar trebui să se culce pe o ureche la vederea locului și a liniei de clasament actuale a Farului: poziția a 15-a, cu patru victorii, un rezultat de egalitate, opt înfrângeri, golaveraj 20-2 și 13 puncte, adică exact jumătate din cele acumulate de către gazda de astăzi a lui Grigoraș jr. și compania.

Antrenându-se pe gazonul foarte bun al fostei arene Chimia, din Brazi, petroliștii se gândesc numai la un succes, absolut necesar în condițiile actuale, cu cinci adversare deasupra lor în ierarhia la zi. Din fericire pentru Tavi Grigore, care a pierdut un singur joc oficial pe „Ilie Oană”, cel din ediția 2017-2018 a Cupei României, cu CS Mioveni, dar și atunci de-abia după executarea loviturilor de departajare, dintre jucătorii indisponibili la București, la duelul cu Daco-Getica, îi are acum la dispoziție pe Alexandru Țigănașu și Cătălin Ștefănescu. Numai Sebastian Ghinga și Toto Tamuz rămân în continuare pe tușă, nefiind recuperați, precum cei doi colegi de echipă mai sus-menționați. Să vedem dacă, și la Ploiești, Grigore va opta iar pentru trei fotbaliști „U 21” în câmp, pentru maximă siguranță între buturi titularizându-l din nou, cum ar fi normal, pe Mirel Bolboașă sau va merge pe Tordai Arpad în poartă și alți doi „U 21” în câmp . Teoretic, tot în primul „11” ar intra și Paul Antoche, și Sergiu Arnăutu, ceilalți doi pedepsiți de Grozavu cu scoaterea din lot. Ar mai rămâne de văzut dacă, măcar din raportul jocului cu Farul, va face parte și Jean Prunescu, care are ceva timp de la reprimirea în efectivul Petrolului.

Dispută care altădată era un derbi al provinciei, cea dintre FC Petrolul Ploiești și SSC Farul Constanța, va fi arbitrată de o brigadă compusă din piteșteanul Marius Naidin, care va fi asistat de timișoreanul Andrei Chițoiu Nicolae și concitadinul centralului, Gheroghiță Bălan, rezervă fiind Costin Florin Dan, din localitatea călărășeană Chirnogi. Observatorul de joc vine tocmai de la Drobeta-Turnu Severin, fiind vorba despre Dumitru Paraschiv, iar cel de arbitraj doar de la București, mai exact ex-tușierul de prim eșalon Corneliu Fecioru.

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.ziuadeconstanta.ro și www.radioconstanta.ro