Se întreba un coleg de breaslă ce nevoie ar avea Cristi Chivu de Petrolul. Mă întreb, la rândul meu: Petrolul o avea nevoie de Cristi Chivu?

Dragos Trestioreanu -

Se întreba un coleg de breaslă ce nevoie ar avea Cristi Chivu de Petrolul. Mă întreb, la rândul meu: Petrolul o avea nevoie de Cristi Chivu?

O informație apărută pe un site central de sport potrivit căreia următorul antrenor principal al Petrolului ar putea fi fostul internațional român Cristian Chivu a făcut, așa cum era de așteptat, valuri cât casa printre suporterii „lupilor”. Firesc, au urmat și reacțiile: unele pro, normale adică, iar altele, dimpotrivă, contra, cine ar fi crezut? Luând-o pe firul poveștii, am citit în presa centrală o declarație dată de ceva timp de către un fost manager general al unei defunctei societăți comerciale că prima decizie pe care ar lua-o atunci când ar reveni la clubul găzarilor ar fi numirea lui Cristi Chivu ca principal responsabil tehnic al echipei! Iar acum, a reiterat ceea ce spusese inițial. Ca să nu mai fie loc de dubii! E drept că, la un moment dat, pe linia alegerii numai de antrenori principali cu trecut de fotbaliști și tehnicieni de Liga 1 la actualul Petrolul, în eșalonul secund, se strecurase și știrea că președinte executiv ar putea fi instalat același Chivu. Și-atunci, ca și acum, s-a alternat între sentimentele de bucurie mare și cele vizând lipsa de încredere în informația cu pricina.

Interesantă, dar și cumva bizară, a fost intervenția scrisă a unui coleg de breaslă, unul dintre cei mai buni editorialiști de sport, dar nu numai, din România, cel care scrie mai nou și la un site generalist central de dată ceva mai recentă. Dovedind fără echivoc că nu prea ar crede în veridicitatea informației cu ex-juniorul reșițean ca antrenor al Petrolului, colegul s-a îndreptat, apoi, cu armamentul și muniția din dotare împotriva partenerului finanțator al actualului Petrolul. Și-l acuză de vrute și nevrute, de (poate) făcute și de (sigur) nefăcute! Pe scurt, îl bănuiește pe CEO Veolia România că ar fi îndrăznit să îl cheme la Petrolul, echipă de play-out la Liga 2 a unui club care ar fi numai o fantomă a celui scăpătat de altădată! Ce mă miră este că, deși îl știu ca un ziarist mereu documentat, colegul de breaslă nu pomenește un „cuvințel” despre cel care intenționa de fapt – a și zis-o public! – să-l aibă ca viitor subaltern pe ex-internaționalul ce antrenează bine-mersi trupa „U 19” a celei mai bune echipe din prezent a Seriei A, Inter Milano. Personal, nu văd de ce ar pleca acum din Italia, și familia-i fiind bine ancorată acolo. După cum au spus, de altfel, și foștii agenți ai lui Cristi Chivu, acesta nu va mai reveni în România, ci poate își va continua traseul ascendent din noua meserie în eșalonul secund, dar al Italiei, nu al României!

Se întreabă colegul ce nevoie ar avea Chivu de Petrolul, auto-chestionare firească, nu zic nu. Însă, în același context, ar merge, cred, și „reversul”: ce nevoie ar avea Petrolul de Chivu? Dacă omul a condus până acum numai formații juvenile ale „nero-azzuri”-lor – se știe că una-i munca la juniori și alta de la seniori -, de ce ar avea nevoie acum clubul găzarilor de Cristi Chivu? O fi vreun expert al promovărilor ultra rapide a trupelor de seniori? Poate va fi, dar nicidecum în prezent. Mai degrabă îi vor trebui câțiva ani de Serie B pentru a a garanta ulterior o accedere imediată, cu oricare echipă de la noi, pe prima scenă fotbalistică a țării.

De acord, Chivu a fost un fotbalist cu F mare. Un băiat remarcabil, de un bun simț și o educație formidabile pentru un sportiv. Dar una-i una și alta-i alta. Un fel de… altă gâscă în altă traistă! Cât îl privește pe CEO partenerului finanțator al Petrolului, sunt gata să bag mâna în foc că nu a discutat cu antrenorul de la echipa „U 19” a lui Inter, pentru a veni, la vară, la Ploiești! Mai degrabă, așa cum se spune în folclorul jurnalistic, cineva a… „băgat în ele”! Astfel încât, zic să ne cunoaștem și lungul nasului, și să căutăm și antrenori care vin și chiar au know-how-ul promovării în troller. Și, foarte important, nu dau numai din gură! Chiar dacă nu doare să (tot) dai din ea!

Foto: www.digisport.ro, www.telekomsport.ro, www.eurosport.ro și www.verdict.ro