Se oprește apa caldă la blocurile din Ploiești timp de cel puțin o lună

Daniel Dimache -

Se oprește apa caldă la blocurile din Ploiești timp de cel puțin o lună

În mai multe scări de bloc din Ploiești a fost afișat un anunț prin care Termoficare Prahova SA comunică locatarilor că apa caldă menajeră va fi oprită o lună de zile, începând cu 1 august 2022. Nici noul operator al serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Ploiești, nici Primăria Ploiești și nici Consiliul Județean Prahova nu au venit cu o poziție oficială care să lămurească lucrurile. Incredibil și inacceptabil ce se întâmplă în Ploiești, după ce fostul operator de termie, Veolia, o firmă cu mare potențial și care a operat vreme îndelungată activitatea de termoficare fără sincope a fost practic determinată să abandoneze activitatea din Ploiești.

 

Vă prezentăm afișul cvasi-clandestin prin care ploieștenii branșați la sistemul de termoficare sunt anunțați că nu vor avea o lună de zile apă caldă, în miezul verii:

Termoficare Prahova SA, noul operator al serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești, anunță sistarea furnizării apei calde menajere în zona dumneavoastră pentru o perioadă de minim 30 de zile începând cu data de 1 august. Sistarea furnizării apei calde menajere se datorează începerii lucrărilor de reparare, de strictă necesitate, a cazanului de apă Fierbinte 2 (CF 2) singura sursă utilizabilă pentru producerea energiei termice în CET Brazi. Menționăm că nu vor fi afectați de această sistare consumatorii racordați la centralele termice CT23 August și CT Bucov. Menționăm că s-au luat toate măsurile ca lucrările să se finalizeze în cel mai scurt timp.

 

Fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a comentat pe social media:

📌 Ploieștiul rămâne fără apă caldă!
🔴 Din păcate, s-au adeverit avertismentele pe care le-am făcut în legătură cu gestionarea defectuoasă de către ADI Termo Prahova (asociația formată din Consiliul Județean Prahova și municipiul Ploiești) a problemelor legate de sistemul de furnizare a agentului termic în Ploiești!
▶️ Iată că, azi, ploieștenii racordați la SACET primesc o primă lovitură: de la 1 august, în apartamentele lor nu va mai curge apă caldă pentru cel puțin 30 de zile!
➡️ ADI Termo Prahova nu a anunțat nimic oficial. Nepăsarea față de nevoile oamenilor și lipsa de transparență și comunicare ies din nou la suprafață.
 
 
Nu a întârziat nici reacția Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, prin președintele Eugen Cristescu:
 
Din păcate, se adeverește ce susținem de două luni. Cu tot respectul pentru el, acest operator nu are capacitatea de a susține pe o perioada de 15 ani acest serviciu. Notificările exceptează doar zonele racordate la centralele termice CT 23 August și CT Bucov, restul Ploieștiului fiind afectat pe o perioada determinată de lipsa apei calde. Lucrările de reparare invocate în notificare trebuiau începute imediat după semnarea contractului pe 9 mai, dacă se știa că există probleme la Cazanul de Apă Fierbinte 2 (CAF2), nu după două luni.
Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova a semnalat de mult timp ca noul operator nu are licența de la ANRE, iar acest lucru nu-i permite sa desfășoare activitatea în mod legal. Deja s-au emis facturi, culmea, în baza contractelor cu vechiul operator, pentru că deși e de două luni în Ploiești, nu a încheiat niciun contract în nume propriu cu utilizatorii casnici. Sunt multe nereguli și organele abilitate ar trebui să se sesizeze din oficiu.
Ar trebui decretată stare de urgență, atribuirea directă a contractului pe perioada organizării unei licitații conform legii. Să nu uităm că prețul în Ploiești nu poate fi altul decât 362,58 lei fără TVA, pentru că HCL 60/ 2022, prin care a fost majorat este suspendată în instanță. Iarna se apropie cu pași repezi și situația termiei este neclară. Ploieștiul nu a fost niciodată în această situație și trag acest semnal de alarmă față de autoritățile locale și județene, pentru a se acționa rapid. Să nu rămânem și fără căldură in sezonul rece așa cum vom rămâne fără apă caldă din august, când sper să nu fie temperaturile de acum.