Se poate şi mai ruşinos de atât: BC Timişoara – CSU Asesoft 91-65?

Redactia -

În această seară, la sala Constantin Jude, fosta sextuplă campioană naţională, CSU Asesoft Ploieşti, cu titluri câştigate unul după altul, a suferit cea mai ruşinoasă înfrângere din scurta, dar bogata sa existenţă în baschetul masculin autohton, scor: 65-91 (30-45), în faţa liderului turului sezonului regulat al Diviziei A, BC Timişoara. Echipa lui Predrag Badnjarevic, consiliat de către compatriotul său, Milorad Perovic, a distrus, realmente, un Asesoft total de nerecunoscut, perdant într-un mod de-a dreptul jenant în toate cele patru sferturi ale primei manşe a sferturilor de finală ale Cupei României: 12-20; 18-25; 16-19; 19-27! S-a dovedit încă o dată că, atunci când nu te mai preocupă să-ţi faci echipă, ci doar să plimbi „puştimea” prin ţară numai să stea pe bancă, rezultatele nu te iartă. Fără căpitanul Cătălin Burlacu, suspendat, americanul Michael Jones, accidentat, şi sârbul Rade Dzambic, lăsat în afara lotului din motive de regulament, CSU Asesoft a arătat ca o trupă (aproape) de duzină. Numai Szijarto Levente (foto, în săritură; www.csuasesoft.ro), nou-revenitul yankeu Darius Hargrove şi junele ex-iugoslav Aleksandar Vlahovic, care s-a afişat cu o mască pe faţă, după fractura de piramidă nazală suferită finalul partidei de la Bucureşti, contra CSM-ului, au mai jucat câte ceva, dar şi ei – pe bucăţi. În rest, dar cu precădere pivoţii Anton Kazarnovski, ruso-isrealianul fiind o glumă proastă, şi Drasko Albijanic, bosniacul aproape plângând la time-out-uri de ciudă, „albaştrii” au arătat mai slab decât jucătorii de la echipa ce promovase cu aproape un deceniu în urmă. Atunci, cel puţin, aveau scuza lipsei de experienţă. Nici debutul spaniolo-românului Angel Santana nu a adus vreo rază de soare, cum se zice, fiind greu de suportat presiunea după ce ai jucat la CS Otopeni şi CSM Bucureşti, în ultima vreme, şi mai ai şi o anumită vârstă.  Cât despre bancă, nu mai este chiar nimic de zis. De repetat, de fapt. Excursii şi atât! A jucat un minut şi câteva secunde Vlad Dumitrescu, a încercat să transforme de la distanţă, fiind liber în colţul terenului, pe dreapta, dar a fost gaura coşului prea mică. Ceilalţi, Vlad Dogaru, Matei Nuna, Vlad Negoiţescu – căci Andrei Lupuşoara a sărit acum din schemă, chiar dacă au lipsit Burlacu, Dzambic şi Jones – au fost tot… suporteri ai coechipierilor la care a făcut apel antrenorul Vladimir Arnautovic, uimit şi el şi fără reacţie în faţa unei reprezentanţii incredibil de proaste a băieţilor lui. Rezervele cvasi-perpetue au bătut cuba cu titularii, i-au încurajat în momentele de oprire a meciului, le-au lăsat locul, galant, pe bancă, la time-out-uri, şi cam atât au făcut. Foarte puţin pentru o deplasare de peste 1.000 de kilometri, tur-retur.

La final, ruşinat el însuşi, Dado Arnuatovic a declarat, pentru www.totalbaschet.ro, că „trebuie să uităm cât mai repede acest meci. S-a văzut că avem probleme cu lotul, iar asta nu merge împotriva unei echipe care este foarte bine legată și e clasată pe primul loc în campionat. Fără trei jucători de bază, nu ţine la noi. Sper să prindem un meci mai bun la Brazi, dar nu cred că mai putem schimba ceva în patru zile. Plătim un preț, pentru că am avut un tur de sezon regulat cu mulți accidentați şi cu suspendări. Încercăm să rămânem optimiști, dar este foarte dificil. Este cea mai grea înfrângere de când există Asesoft. Trebuie să învățăm ceva din eşecul asta. A contat și faptul că Timişoara s-a reunit mai devreme. Noi nu am avut cum să procedăm la fel, din cauză că nu am avut toți jucătorii la dispoziție, unii fiind accidentați. Au contat și absenţele lui Burlacu şi Jones. Sper ca, în retur, să fie într-o formă mai bună Căpuşan, după accidentare, la Timişoara ţinându-l pe bancă tot meciul, pentru a putea să se recupereze pe deplin. Nu a fost neapărat o chestie de atitudine în jocul contra echipei bănăţenilor. Diferența s-a făcut în modul în care s-au apărat cele două combatante. Rămân totuși optimist, chiar dacă este aproape imposibil să întorci o diferență de 26 de puncte,  în faţa unei echipe precum Baschet Club Timișoara”. Un discurs realist, dar şi trist, al lui Arnautovic, pus în situaţii dintre cele mai neplăcute, fără vina lui, CSU Asesoft bifând al şaselea insucces consecutiv într-o partidă oficială – campionat şi Cupa României. Ceea ce, trebuie a fi recunoscut, devine de-a dreptul dramatic. Nici măcar o victorie la Brazi, marţi, 10 ianuarie 2012, îm manşa a doua, nu va putea spăla ruşinea din seara aceasta, mai ales că anticipăm că va fi doar una de palamares, ci nu şi de calificare în Final Four-ul din 17-18 febarie 2012, de la care Asesoftul ar lipsi pentru prima oară de când a fost reactivată această competiţie în baschetul autohton.

Echipa finanţată de Sebastian Ghiţă şi, într-un mai mic procent ca altădată, de către muncipalitate, a pierdut la Timişoara, cu o excepţie ciudată, la toate capitolele: 41%-58,9% (aruncări de 2 puncte), 33,3%-45,4% (aruncări de 3 puncte), 28-37 (recuperări). Numai la aruncări libere, procentul a fost identic, 78,9%, după 15/19! Gazdele au avut doi jucători care au terminat cu „double-double”: Bogdan Popescu, coşgheterul primei manşe, cu 22 de puncte, dar şi cu 11 recuperări (4 ofensive şi 7 defensive), şi sârbul Branko Cuic (17 puncte şi 12 recuperări, dintre care 4 ofensive şi 8 defensive). Timişorenii au aruncat de 22 de ori de la distanţă şi au transformat de 10 ori, pe când oponenţii lor – de 18, cu doar 6 reuşite. În minutele 8, 19 şi, mai ales, 28, ecartul formaţiei BC Timişoara a fost neaşteptat de mare: 18-5, 45-28 şi, respectiv, 64-39! Tot trupa locală a dat şi un recordman, pe americanul Dominique Archie, care a doborât numărul de până acum de „capace”, bifând 7!

De subliniat că, faţă de brigada iniţială anunţată, arbitrul principal, Mircea Şerban (Piteşti), a fost înlocuit de un alt purtător de ecuson FIBA, sibianul Ciprian Stoica, ardeleanul făcând un adevăra tur de forţă, după ce, cu 24 de ore mai devreme, condusese, la „Arena de Baschet”, din Bucureşti, meciul dintre Dinamo şi CSM Piteşti. În lipsa lui Şerban, rolul acestuia i-a revenit Fabianei Niţu. La fel ca şi în timpul campionatului, erorile de arbitraj împotriva oaspeţilor au predominat, dar nu numai din cauza acestora s-a făcut de râs în halul acesta echipa lui Ghiţă şi a lui Alexandru Iacobescu, ultimul revenind pe bancă, alături de preşedintele executiv Ionuţ Georgescu. Cel din urmă – de un calm aproape olimpian, cel dintâi, un car de nervi, oferind un potporiu de interjecţii care necesitau bipuri peste bipuri.

BC Timişoara: Zlatko Jovanovic (9 puncte; 1×3 puncte), Branko Cuic (17; 1×3), Bogdan Popescu (22), Mihai Păltinişanu (2), Dominique Archie (20, 3×3)/Ivan Siriscevic (15; 3×3), Dragoş Andrei (6; 2×3), Ionel Dodoc. Antrenor: Predrag Badnjarevic.

CSU Asesoft: Aleksandar Vlahovic (21; 3×3), Szijarto Levente (15; 2×3), Drasko Albijanic (10), Anton Kazarnovski (6), Angel Santana (2)/Darius Hargrove (11; 1×3), Vlad Dumitrescu. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Arbitri: Fabiana Niţu, Cristian Stoica (ambii din Sibiu) şi Bukuresti Laszlo (Sovata).

Comisar FIBA: Romi Stănciulescu (Târgovişte).

.