Sebastian Ghiță iese din afacerea eMag și vinde către Naspers

Redactia -

Gigantul media Naspers care deține în România Pay U, autovit.ro și alte site-uri va prelua 70% din acțiunile retailer-ului online eMag. Cifra de afaceri a eMag a crescut cu 42% în 2011, până la 145 milioane euro, iar estimările pentru anul în curs sunt de 180 milioane euro pentru compania cu 500 de angajați. Și oficialii companiei au confirmat preluarea. Prin această tranzacție Sebastian Ghiță iese din actionariatul eMag.

Naspers va deține 70% din acățiuni, Iulian Stanciu 21.6% și Radu Apostolescu, 8.4%. Stanciu va fi în continuare directorul general al companiei iar Apostolescu, director de dezvoltare. Cei de la Naspers nu se vor implica în managementul companiei, toate contractele vor fi păstrate și dezvoltate

Oficialii companiei au remis un comunicat de presă:

„Acum 11 ani plecam la drum pe o piață inexistentă și adaptam un model de comerț ce părea rupt din filme pentru România. Fără planuri clare si fără să știm unde vom ajunge. După toți acești ani, unul dintre giganții online mondiali vine în România și vrea să continue și să replice în regiune toate planurile noastre. Mai are cineva îndoieli că visul american se poate trăi la noi acasă?” a declarat Radu Apostolescu, co-fondator eMAG si director de dezvoltare.

„Pentru mine poate cea mai importantă componentă a tranzacției este recunoașterea valorii companiei și a rezultatelor echipei pe care am construit-o în toți acești ani. Am demonstrat că în România antreprenoriatul funcționează, că poți dezvolta o afacere solidă, suficient de puternică pentru a determina un gigant global în domeniul IT să te transforme în vârful de lance pentru dezvoltarea grupului în regiune. Este de fapt un pas important pentru industria locală și un semnal că jucătorii români pot fi atrăgători pentru marii investitori internaționali”, declara în comunicat Iulian Stanciu, director general eMAG.

Înainte de tranzactie, Dante Internațional, compania care controla eMag, era deținută de Radu Apostolescu (16,33%), Asesoft Distribution (80,67%) și Asesoft Web (3%). Iulian Stanciu și Sebastian Ghiță dețineau în mod egal Asesoft Distribution și Asesoft Web. Prin această tranzacție Sebastian Ghiță iese din acționariatul eMag.

La nivel local Naspers deține PayU Romania, platformele online autovit.ro, marcador.ro, compari.ro și este unul dintre acționarii Fashion Days.

Grupul Naspers este cel mai mare jucător online din Asia, America de Sud, Africa, Rusia si Europa Centrală. Compania înregistrează o cifră de afaceri de 5.3 miliarde dolari și este evaluată la 21.6 miliarde dolari.