Sebastian Ghinga, peste toți! Petrolul a debutat cu un succes în seria meciurilor-test de vară

Dragos Trestioreanu -

Sebastian Ghinga, peste toți! Petrolul a debutat cu un succes în seria meciurilor-test de vară

Cum echipele din eșaloanele inferioare celui de-al doilea, în care va combate din 4 august 2018 încolo și FC Petrolul Ploiești, sunt încă în vacanță, „lupilor” nu se putea să le fie pus în față o astfel de oponentă, cu prilejul primului meci-test din perioada pre-competițională de vară. Astfel încât, cum și trupele din Liga I sunt care încotro, în cantonamente prin străinătate, a fost găsit un adversar tot din Liga a II-a, CS Balotești (locul 13, din 20 de echipe, în ediția 2017-2018).

La 10.35, la arena de la Strejnicu, cum scrie pe un indicator către stadionul preluat de administrația comunală, dacă erau vreo 50 de petroliști în tribuna acoperită, cea care îi mai scăpa de soare. Atunci au ajuns la fața locului, cu propriul autocar, și băieții lui Leo Grozavu, gata echipați de la „Ilie Oană”. Viitorii parteneri de joc-test și eșalon se încălziseră deja în jumătatea dinspre terenurile de tenis. Ca un făcut, până la primul fluier al ploieșteanului Andrei Moroiță, fiul antrenorului emerit de box Ion Moroiță, central asistat de concitadinul Gabriel Răduță și băicoianul Bogdan Mociorniță, tribuna de la Strejnicu aproape s-a umplut, iar până la finele celei dintâi reprize aproape că întârziații nu mai găseau locuri pe scaune. Pe fondul încurajărilor clasice ale galeriei, petroliștii – într-un modul tactic nou, 1-4-1-2-3, și în următoarea formulă: Isvoranu – Olaru, Prunescu, Ghinga (cpt), Velisar – Antoche – Cruceru, Cl. Herea – N. Popescu, Al. Nica, Ciocâlteu, cu două schimbări pe parcurs, Țicu și Bolboașă – au preluat frâiele testului. Dominare totală, declanșată și de semnalul de alarmă dat de ilfovenii de la CS Balotești, cei aproape să deschidă scorul în debutul amicalului, numai intervenția sigură a noului portar „U 19” de la Concordia Chiajna împiedicând deschiderea scorului. Ulterior însă, Daniel Isvoranu a… șomat, omologul dintre buturile adverse, Alexandru Iordan, având el emoții, imediat, la o lovitură liberă excelent executată de Claudiu Herea peste un „zid” înalt și parcă nu aflat la 9,15 metri, mingea lovind bara verticală din stânga. Au mai fost și alte faze ce puteau fi concretizate, însă, deocamdată, pasele – deși multe – nu circulă și cu precizia necesară.

Dar, pentru primul examen, chiar dacă neoficial și venit după 17 zile de antrenamente intense, echipa s-a prezentat destul de bine, cu un bonus pentru cea din mitanul secund. Petrolul a terminat în avantaj minim prima jumătate a meciului-test, după un… autogol al lui Bogdan Marciuc (minutul 31), cel care i-a păcălit și pe coechipierul Iordan și pe adversarul Nini Popescu, cel din urmă gata să trimită în plasă mingea centrată de pe stânga de Mihai Velisar. Tibia l-a „trădat”, în careul mic, pe Marciuc. Și așa s-a deschis scorul! De adăugat că Jean Prunescu a trebuit să fie înlocuit destul de devreme de Valentin Țicu, din cauza unei ușoare contracturi musculare la gamba dreapta, iar Mirel Bolboașă l-a schimbat, conform deciziei tehnice, pe Isvoranu, după 30 de minute de joc, fiecărui goal-keeper rezervându-i-se câte o jumătate de ceas între buturi. Altfel, la CS Balotești, fundaș dreapta a fost… Răzvan Catană, polivalentul ex-petrolist căruia i-a expirat contractul cu clubul găzarilor aflându-se la probe, urmând ca Emil Ursu, antrenorul ilfovenilor, să-și dea verdictul în privința lui, ca și a fostului astrist Mădălin Răileanu. Cu jucătorii echipați complet în verde, despre CS Balotești se spune că ar urma să fie… echipa a doua a Concordiei Chiajna, acolo de unede a fost detașat și Ursu, ex-secund al lui Ion Moldovan, în prima ligă la gruparea lui Mircea Minea, primarul pasionat de fotbal.

La reluare, Grozavu a optat pentru aproape o altă formulă, în care au mai rămas doar Ghinga, care i-a predat banderola lui Marius Chindriș, Bolboașă, Olaru și Țicu. În rest, a apărut germano-albanezul Mergim Neziri, în locul lui Velisar, Chindriș și Cristian Danci i-au schimbat pe Paul Antoche, respectiv Antonio Cruceru, Mihai Ene – pe Herea, iar Saim Tudor, pe Nini Popescu, Sergiu Arnăutu – pe Nica – și Cosmin Lambru, pe Ciocâlteu. Din minutul 60, au mai intrat portarul Leonard Petrișor, ieșind Bolboașă, Florin Plămadă, în locul lui Ghinga, de departe cel mai bun de pe teren, fiind aplaudat frentic de asistență și răspunzând galeriei de parcă era un vechi petrolist, și un tânăr fundaș dreapta, născut în anul 2000, Alexandru Rus, de la LPS Banatul Timișoara, care l-a schimbat pe Olaru. Nu a fost folosit deloc, doar făcând alergări pe terenul II, ultimul semnat, Lucian Cazan, fiul fostului stoper de la echipa de aur a Sportului Studențesc, Paul Cazan, fiind în urmă cu pregătirea. A luat loc de la bun început în tribună brazilianul Jean Theodoro Sobrinho, căruia i s-au descoperit unele probleme medicale, mai fiind nevoie astfel și de alte investigații suplimentare. Nu a fost prezent la Strejnicu Alexandru Țigănașu, care face infiltrații și i s-a interzis efortul pentru câteva zile. Urmează ca Țigănașu, Petrișor și Neziri să fie semnați în curând.

În mitanul secund, s-a mai marcat tot o singură dată, de data aceasta fiind… o jumătate de autogol, în minutul 65, în urma unei centrări șutate de pe stânga, pe jos, a lui Arnăutu, bine angajat în careul mare de Ene, balonul a ajuns la Saim Tudor, a cărui reluare moale a fost respinsă de pe linia porții, de către un apărător advers, dar din fericire direct în abdomenul tânărului petrolist, de acolo balonul sărind în poartă! S-a terminat 2-0, un scor totuși cam departe de ceea ce s-a întâmplat în partea a doua a jocului, dominat clar de ploieșteni, și Bolboașă, și Petrișor neavând deloc de lucru, în vreme ce Iordan și mai puțin cel care l-a înlocuit, Corneliu Fulga, au avut fiori. Oportunitățile lui Lambru (reluare puțin pe lângă vinclul stâng, în minutul 46), Saim Tudor (50 și 58; un şut respins de Iordan de la colţul curt, iar altul a fost trimis pe lângă buturi, ambele după acțiuni de efect) și Neziri (a trimis, din stânga, în blocajul portarului, la o pasă foarte bună a lui Lambru, în minutul 55) ar fi făcut ca scorul final să fi fost mai aproape de realitatea din teren. Însă, este timp destul de reglat aspectele mai puțin reușite de-acum, adversarii din Slovenia, toți din primele ligi din Bosnia-Herțegovina, Croația și țara gazdă, oferind cu siguranță exact replicile de care petroliștii au nevoie, pentru a fi în formă mare la debutul din eșalonul secund.

În noaptea de duminică spre luni, delegația „lupilor” va ajunge la Aeroportul Otopeni-Henri Coandă, iar dis-de-dimineață se va urca în avionul de Belgrad, care va fi schimbat apoi cu unul de Zagreb, deplasarea către Terme Catez, Brezice, urmând a se face cu propriul autocar, până la hotelul Toplice. Se vor bifa în Slovenia patru meciuri-test, iar întoarcerea acasă se va consemna pe 21 iulie, în perioada de până la startul campionatului putându-se antama unul sau două meciuri amicale, cu adversare din țară.

Foto: www.fcpetrolul.rohttp://www.fcpetrolul.ro