Secretomanie la rang „de artă”

Redactia -

Secretomanie la rang „de artă”

Când directorul general al SC FC Petrolul, așa cum l-a numit, săptămâna aceasta, cotidianul Gazeta sporturilor pe Alexandru Crângu, s-a întâlnit, off the records, luna trecută, cu suporteri ai „lupilor”, domnia sa nu a ascuns situația mai mult decât delicată în care se află clubul găzarilor. Dar, nici nu a lăsat impresia că dracul ar fi mai negru decât tăciunile. Nici măcar nu a vorbit despre insolvență, darămite de-un groaznic faliment. Asta, repet, într-o discuție neoficială. Pe-atunci, fusese totuși cât se poate clar că nimic nu mai era ca până la momentul veștii reținerii celor trei membri ai conducerii la vârf. Însă, nici nu se lăsa a se înțelege că situația reală era aproape de dezastru. Nici în recentul interviu acordat singurei publicații centrale de sport rămase și pe print, Andi Crângu nu a ascuns realitatea, nemergând totuși până la capăt. A părut mai degrabă ca un boxer împins în corzi, care mai plasa de acolo pumni răzleți, pentru a evita momentul trimiterii la podea. Bref, a zis pentru „Gazeta sporturilor” că, după toate calculele, se va ajunge la un deficit de 3 milioane de euro. Când CFR Cluj a cerut – și s-a și aprobat – intrarea în procesul de insolvență, s-a făcut public că are datorii de 21 de milioane de euro. Potrivit lui Crângu, SC FC Petrolul cere același lucru pentru doar 14,28% din debitul ardelenilor. Evident că, rămas singurul oficial înalt în libertate, nevând deloc probleme cu legea, actualul director general a făcut publică acea sumă după ce a luat în calcul ce venituri se pot realiza pe termen scurt – drepturi TV și vânzări de jucători -, scăzându-le apoi din datoriile curente, plus prejudiciul adus statului și pus pe seama SC FC Petrolul. De acolo suma mai sus-menționată în dreptul găzarilor, una mică totuși pentru un datornic din sportul rege autohton contemporan.

În acest context, dat fiind faptul că interviul a fost publicat pe data de 3 februarie, iar cererea de intrare în procesul de insolvență depusă o zi mai târziu, devine absolut ilogică secretomania privind o acțiune despre care Clipboard01era clar că se va afla imediat, aproape nimic mai rămânând totpsecret în epoca internetului și a Facebookului. Spațiu virtual în care și mass-media își promovează asiduu produsele. Ce rost a avut să nu se spună o vorbuliță măcar despre o astfel de cerere, delicată, e adevărat, câtă vreme numărul dosarului urma să fie postat pe portalul instanțelor de judecată (vezi facsimile mijloc și jos), la care are acces orice posesor de calculator, laptop, tabletă sau telefon mobil?! Pentru ce să se mai amâne o veste ce trebuia dată, de fapt, de la bun început? Adică, din momentul în care dosarul a fost depus la registratura tribunalului sau pe unde o fi fost. Conta așa de mult ca suporterii să mai doarmă „liniștiți” încă o noapte? Ori teama de începere a unui nou „război” al contestărilor a fost atât de mare, încât s-a amânat chiar și numai pentru 24 de ore informația care era cât se poate de clar că se va afla pe termen foarte-foarte scurt? În sfârșit, dacă la fani  ar funcționa, cât de cât, secretomania, în ceea ce privește jucătorii – nicidecum. Simpatizanții sunt consumatorii spectacolului asigurat de cei din urmă. Ei plătesc pentru spectacole, pe când fotbaliștii pentru a-l asigura. Iar atunci, e firesc ca „prestatorii de servicii” să nu poată fi duși la infinit cu zăhărelul. Din interior, lucrurile se percep mult mai limpede decât din afară. Iar când câștigul pecuniar ajunge să fie amenințat tot mai serios, reacțiile adverse ale jucătorilor devin aproape de necontrolat. Este Clipboard02exact ceea ce se auzit că s-ar fi întâmplat la Lara, acolo unde secretomania este mai ușor de aplicat. Într-atât de mare este teama, încât – când toată media scrie, de ieri noapte încoace, despre solicitarea SC FC Petrolul de a intra în insolvență – siteul găzarilor a rămas blocat pe… operația lui Toto Tamuz, de la clinica Acibadem, din Istanbul!!!

A păstra un secret în lumea de acum, când se întâmplă azi și se știe de… ieri, este ca și cum ai vrea să ascunzi soarele și luna. Poți? Nu poți! Da, există secrete ce trebuie păstrate cât se poate de mult timp. Dar și ele se declasifică la un moment dat. Nu-i cazul însă al unei echipe de fotbal din România anului 2015. Cine mai crede că, băgând sub preș fel de fel, scapă de reacțiile adverse se înșală. Mai rău își face. Când oamenii află și-și dau seama astfel că s-a încercat să fie păcăliți sine die, atunci reacțiile sunt cele mai rele. Fie că se numesc suporteri, fie – mai ales – jucători, nimic nu mai poate fi gestionat, stăpânit. Atunci, chiar că oficialii nu mai pot spera să fie cauționați măcar… 14,28%!