Selecționata Prahova-Muntenia – primul pas cu dreptul spre finala națională din UEFA Regions Cup

Dragos Trestioreanu -

Selecționata Prahova-Muntenia – primul pas cu dreptul spre finala națională din UEFA Regions Cup

Miercuri, 4 noiembrie 2015, pe cocheta arenă de fotbal din comuna Blejoi – beneficiindu-se de o minunată zi de toamnă -, în fața unei asistențe din păcate prea scăzută numeric, deși evenimentul ar fi meritat mai multă atenție din partea iubitorilor sportului rege din județ, s-au întâlnit, în prima manșă a fazei naționale din UEFA Regions Cup, selecționatele AJF-urilor din Prahova și Buzău. Denumită generic Prahova-Muntenia, echipa antrenată, în acest sezon, de către fostul petrolist, ca jucător și tehnician, Nicolae Constantin, a aliniat un prim „11” despre care se anticipa că va „face instrucție” cu acela al oaspeților. Nu avea să fie deloc așa până la urmă, scorul final, 3-1 (2-0), fiind unul ce i-ar putea păcăli pe cei care nu au fost de față. Timpul scurt avut la dispoziție pentru omogenizarea unui lot format din 18 jucători, provenind de la 10 cluburi din Liga A Prahova, cele care sunt în luptă, mai mult sau mai puțin directă, pentru ocuparea, la final, a locului ce permite accederea la barajul de promovare în Liga a III-a, și-a pus cam serios amprenta pe evoluția lui Ghoerghe Bărăgan și a coechipierilor săi .

Competiția UEFA Regions Cup se desfășoară sub egida forului fotbalistic continental și reunește la startul ei, în fiecare țară participantă, selecționate formate exclusiv din fotbaliști cu statut de amator. Câștigătoarea din fiecare țară va intra apoi în dueluri cu acelea din alte state ale Europei, miza fiind ajungerea la turneul final, a cărui dată de desfășurare nu a fost încă stabilită. Fie una de anul acesta, fie din cel viitor. Formația prahoveană a fost împerecheată cu aceea din Buzău, pregătită de antrenorul principal Cristian Lupu, secondat de Constantin Mircea, Gabriel Marcu și Lilian Micu. Interesant este că și în staff-ul buzoienilor a fost prezent un ex-petrolist. Gabi Marcu a jucat la Petrolul, fiind transferat apoi la Gloria Buzău, căsătorindu-se și stabilindu-se în reședința județului vecin, în urmă cu 30 de ani. A avut un frate mai mare, care a jucat, și el, la Petrolul, regretatul Nicolae Marcu, plecat la Olimpia Satu Mare și rămas definitiv în urbea de la malurile Someșului. Nicu Marcu a făcut parte din generația lui Vasile Cosarek și a altui regretat fost jucător și antrenor, Noni Lindenberg, pe cei trei legându-i, în viață, o prietenie strânsă. Coincidență, duminică, 8 noiembrie 2015, Cosarek va împlini 64 de ani, iar Marcu – 60.

La Blejoi, selecționata AJF-ului din județul vecin a fost însoțită de câțiva oficiali, delegația fiind condusă de președintele asociației județene de fotbal, Adrian Petre, un politician tânăr, în vârstă de 34 de ani, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău. Evident, la arenă a fopst prezent și omologul de la AJF-ul prahovean, Silviu Crângașu, alături non-stop de selecționata locală. Și Comisia Centrală de Arbitri a avut un reprezentant la meci, dar în calitate neoficială, fostul președinte al CJA Emil Vlaiculescu, Cristian Nica. De remarcat, CCA a trimis la manșa tur o brigadă formată din trei arbitri bucureșteni care oficiază la eșalonul secund național, condusă de Andrei Antonie, fost component, și el, al CJA Emil Vlaiculescu, până s-a mutat în comisia de profil de la AMF București. Din nefericire, Antonie a „reușit” să irite ambele tabere, din cauza unor decizii absolut ilare, cu precădere la judecarea unor presupuse simulări, de o parte și de alta! Totuși, parcă era mai bine ca Antonie să nu fi fost delegat la acest meci, pentru a se fi evitat eventuale suspiciuni.

Deși au deplasat în Prahova numai 16 jucători, două locuri din raportul de joc rămânând necompletate în dreptul efectivului selecționatei din Buzău, replica oaspeților a fost neașteptat de bună. Ba chiar, băieții lui Cristian Lupu puteau să și deschidă scorul, în prima repriză, la respingerea în lateral a apărătorului buturilor echipei CS Blejoi, Adrian Gheorghe, existând unele discuții că mingea ar fi trecut, de fapt, dincolo de linia porții. Greu de spus cu exactitate. De notat că, până spre finalul primei reprize, jocul a fost echilibrat, niciuna dintre combatante neputând să-și impună jocul. În ultimele cinci minute, un tânăr fotbalist trecut pe la Petrolistul Boldești, defuncta Conpet și ajuns la Astra II, Dragoș Gheorghe (21 de ani), a fost omul potrivit la locul potrivit. Ba chiar de două ori (40 și 45). Mai întâi, s-a fixat bine în dreptul stâlpului vertical din stânga al porții lui Alin Oprea, acolo unde a recepționat centrarea perfectă a lui Andrei Ciobanu, devenit din realizator omul cu ultima pasă, și a punctat lejer. Apoi, a fost beneficiarul altui assist al lui Ciobanu, în zi de… creator, „câlcâiul” golgheterului găsindu-l tot pe mijlocașul de bandă, care, în urma unui șut expediat de la 15 metri, a majorat avantajul. Golul a fost însă unul „de portar”.

Cu un 2-0 neașteptat, atunci când s-a mers la cabine, selecționata Prahova-Muntenia lăsa impresia că urma să se dezlănțuie le reluare. Greșit! Când nici nu se epuizase primul sfert de oră de după pauză,  Georgian Bălan (58) a prins un „stâng de poveste” – șut în vinclu, de la 22 de metri! Încurajați de acest golazo al coechipierului lor, buzoienii au început chiar să domine, prahovenii având ceva probleme chiar să mai treacă de centrul terenului. Pentru a „dezmorți” situația, Nae Constantin a recurs la înlocuiri. Iar unul dintre cei nou-intrați, principalul marcator al revelației AS Cornu, Cristian Gavrilă, a fost protagonistul unei faze de senzație. Una mai rară pe un teren de fotbal. A recepționat o minge, în minutul 82, în mijlocul careului mare advers, a trimis puternic spre dreapta buturilor unui Alin Oprea depășit, balonul a izbit bara de la colțul lung și a sărit, ireal, în cealaltă, însă nu a mai trecut dincolo de linia porții, ci a revenit în teren! Motiv pentru care prahovenii au trebuit să mai aibă răbdare încă 12 minute, pentru a se desprinde din nou la două lungimi. De data aceasta, decisiv. Același Ciobanu a conlucrat, pe stânga, cu un alt golgheter „de meserie”, Mircea Ivan, pentru care terenul pe care s-a jucat nu are vreun secret, fiind echipier al Blejoiului, și a trimis paralel cu linia porții, goalkeeper-ul buzoienilor a lăsat impresia că va prinde obiectul de joc, dar nu a făcut-o, facilitându-i astfel unei foste tinere speranțe a Petrolului, Răzvan Catană, să-l împingă în poarta goală, la colțul scurt. Era minutul 90+4 și, chiar dacă tabela de pe arena locală a rămas… înțepenită la 2-1, rezulatul final a fost 3-1 pentru selecționata Prahova-Muntenia. Unu scor bun, dar care nu oferă totuși certitudinea că ar fi fost tranșată deja calificarea în finală. Aceasta va fi decisă abia după returul de la Buzău, de pe 18 noiembrie, ora 14.00, de pe arena cu gazon sintetic „Cornel Negoescu”. Nu va fi ușor, fără discuție, acolo, dar valoarea și experiența oaspeților de-atunci vor trebui să contribuie la pasul spre finală.

PRAHOVA-MUNTENIA: Ad. Gheorghe – R. Catană, Gânju, Șt. Stanca, F. Ioniță – Bărăgan (cpt), Vl. Butufei (79 – Răileanu) – D. Gheorghe (81 – M. Ivan), Bridinel (59 – Cr. Gavrilă), D. Nae (71 – A. Roman) – A. Ciobanu. Antrenor: Nicolae Constantin.

AJF BUZĂU: A. Oprea (cpt) – Mihăescu (69 – Nedelcu), Nedelea, Sârbescu, Al. Crăciun (52 – Lupașcu) – Prorosciuc, L. Sandu (46 – A. Rădulescu), G. Bălan,  Pașa – Lungoci (88 – Teiș), Butiseacă. Antrenor: Cristian Lupu.

Au arbitrat: Andrei Antonie – Cosmin Vatamanu și Mihăiță Necula (toți din București).

Cartonașe galbene: Vl. Butufei (23), Al. Crăciun (32), Pașa (38), R. Catană (61), D. Gheorghe (76), F. Ioniță (78).

Posesor al licenței PRO, Nae Constantin a revenit în spațiul tehnic pentru o nouă provocare a carierei lui, după ce a colaborat cu Răzvan Lucescu la Petrolul, zice-se că făcând… muncă voluntară la clubul găzarilor! Dacă așa a și fost, mare păcat, fiindcă este un antrenor care studiază mult și nu se… sperie în fața unui laptop, de exemplu. Altfel, ca de obicei, la Blejoi, organizarea – căzută (și) în sarcina clubului sportiv local – a fost la înălțime. S-a făcut și un efort deosebit, în regim de maximă urgență, să fie omologată arena, condiție sine qua non impusă de FRF pentru găzduirea meciurilor disputate sub umbrela sa. Odată trecut cu bine acest proces, pe arena din comuna prahoveană se pot desfășura și partide din Liga a III-a. Vreo premoniție, cumva?