Semieşec al Petrolului, la Turnu Severin, după un joc dominat da capo al fine

Redactia -

Semieşec al Petrolului, la Turnu Severin, după un joc dominat da capo al fine

Nici cel mai optimist suporter al Petrolului nu şi-ar fi închipuit că echipa de suflet a sa va domina într-o manieră atât de categorică disputa de la Drobeta-Turnu Severin, cu echipa locală, CS, aflată sub linia formaţiilor retrogradate, în acest moment. Dar tot niciun fan al „lupilor” nu ar fi crezut că se pot irosi aşa de multe ocazii de gol, care – dacă ar fi fost concretizate măcar pe jumătate – ar fi condus la un succes la scor al favoriţilor. Nu a fost aşa, astfel încât rezultatul final a reprezentat un deja-vu al celui din tur de la Iaşi, din partida contra CSMS-ului, 2-2, după ce oaspeţii au deschis scorul, şi atunci, au fost egalaţi, au revenit la conducere pe tabela de marcaj, dar au terminat cu un X! Însă, în Moldova, Petrolul nu a fost cel din Sâmbăta Mare, acum arătând o cu totul altă faţă, superioritatea faţă de gazde fiind de-a dreptul zdrobitoare.

În prima repriză, la Turnu Severin, în afara reuşitei lui Jeremy Bokila (foto, în stânga, duelându-se cu Antonio Asanovic; www.prosport.ro), din minutul 8, cel care a ajuns la „cota 14”, răspunzând pe loc golului lui Raul Rusescu, din derbiul Stelei cu Pandurii Târgu Jiu, încheiat cu 2-0, pe „Arena Naţională”, cu o zi mai înainte, oaspeţii au irosit oportunităţi imense la buturile grecului Leonidas Panagopoulos, aflat totuşi în tr-o formă destul de bună. Pe rând, Gheorghe Grozav (20), Renan da Silva (21), Guilherme Haubert Sitya (24 – minge respinsă în transversală de către portar) şi Marian Cristescu (31) au ratat şansa desprinderii, abia intrat pe gazon în locul accidentatului Alexandre Durimel, atacantul compatriot al acestuia, Joel Thomas, fiind la locul potrivit, în minutul 33, după o acţiune a lui Sergiu Alexandru Neacşa şi un balon lăsat inteligent de Florin Costea , la 13 metri, în poziţie centrală, autorului primei egalări. Astfel, s-a mers la vestiare cu un neaşteptat 1-1, total în neconcordanţă cu aspectul jocului, mai ales că, într-un interval de un minut (37-38), aceiaşi lipsiţi de inspiraţie Cristescu şi, respectiv, Grozav au dat cu piciorul revenirii echipei lor la conducere.

În actul secund, posibil şi din cauza căldurii şi a oboselii, petroliştii nu au mai pornit „pe pistol”, ca în prima repriză, oferindu-le mehedinţenilor posibilitatea să mai „scoată capul”. Dar, tot Petrolul a avut ocaziile mai mari, însă doar Hamza Younes, introdus destul de târziu pe teren, după aproape o oră de joc, a fructificat cu măiestrie o pasă scurtă primită pe stânga de la Guilherme: şut în cross, lobat, de la 14 metri, lateral, direct în vinclul opus, peste Panagopoulos! Era numai bine pentru „lupi”, după două minute intrându-se în ultimul sfert de oră al întâlnirii, o gestionare inteligentă a avantajului, chiar şi minim, putând aduce toate punctele puse în joc şi distanţarea în clasament la două lungimi de Pandurii şi la trei – de Dinamo. Plus că, Steaua trebuia să îşi mai amâne, drept urmare, cu o săptămână câştigarea şi matematică a titlului cu numărul 24. Totuşi, deşi a schimbat un mijlocaş de bandă, Renan, la fel de modest ca şi Cristescu şi Grozav în acest meci, cu altul la închidere, tocmai defensiva a cedat, Fl. Costea scoţând un balon în spate, la 12 metri, perpendicular pe axul porţii lui Bornescu, şi Dorel Stoica – venit fără vreun adversar – a adus iar egalarea pe tabelă. Era minutul 87, iar după alte patru, Mihai Roman II – detaşat de Petrolul în Mehedinţi – era să-l copieze pe Costea şi să paseze în urmă la Thomas, dar atunci Sony Mustivar a respins în corner, cu un ultim efort. Nimic nu s-a mai întâmplat şi a rămas 2-2! E drept, au mai fost şi alte ocazii de gol – ale petroliştilor Vlăduţ Morar (69) şi, mai ales, Jeremy Bokila, blocat eroic de Panagopoulos în minutul 85, respectiv localnicului Adrian Olah (71), Bornescu respingând cu o frumoasă robinsonadă. „Galben-albaştrii” au ratat şansa de a se desprinde în ierarhia la zi şi a lua o opţiune serioasă pentru ocuparea locului secund şi, implicit, pentru cucerirea titlului de vicecampioană naţională. De-acum, fiecare partidă, dintre ultimele cinci, se va disputa cu ochii aţintiţi înspre Pandurii şi Dinamo, trupe gata să sară peste găzari, în urma evebntualilor paşi greşiţi ai acestora.

CS TURNU SEVERIN: Panagopoulos 6.5 – Dănănae 6, Durimel 6 (30 – Thomas 7), Asanovic 6.5, Tătaru 6.5 – D. Stoica (cpt) 6.5, Olah 6.5 – Neacşa 6 (81 – Crăciun), Vranjkovic 6, Brata 6 (59 – M. Roman II 6.5) – Fl. Costea 6.5. Antrenor: Ionel Tersinio Gane.
SC FC PETROLUL: Bornescu 6.5 – Alcenat 6.5, Geraldo 6.5, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 7 – Mustivar 6.5, L. Marinescu (cpt) 7 – Renan Silva 6 (75 – Mojica 5.5), M. Cristescu 6 (56 – Younes 8), Grozav 6 (58 – Morar 6.5) – Bokila 7. Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Radu Petrescu 8 (Bucureşti) – Octavian Şovre 6.5 (Oradea) şi Marius Nicoară 7 (Băile Herculane).
Arbitru de rezervă: Dorin Petru Voina (Reşiţa).
Observatori: Aurică Beldeanu (Craiova), pentru joc, şi Nicolae Grigorescu (Timişoara), pentru arbitraj.
Cartonaşe galbene: Brata (39), Vranjkovic (66).

După joc, afectat de rezultatul final, tehnicianul „lupilor” a declarat pentru canalul de televiziune care a preluat meciul în direct, „DgiSport”, că „am câştigat un punct în deplasare, până la urmă. La câte ocazii am avut, ar fi trebuit să învingem, dar ăsta e fotbalul, câteodată. A fost un meci controlat în totalitate de noi, am evoluat împotriva unei echipe care îşi joacă una dintre ultimele şanse de a se salva de la retrogradare. Urmează un meci extrem de greu, cu Braşovul”. Laconic Cosmin Contra şi parcă temător de viitoarele duleuri, câtă vreme şi unul de acasă, cu FC Braşov, de miercuri, 8 mai 2013, de la ora 20.30, în direct tot pe „DigiSport1”, îi dă fiori, deşi oaspeţii nu mai au alt obiectiv decât de a-şi apăra onoarea. Până atunci, poate se va gândi însă cum să facă un prim „11” din care să lipsească fotbaliştii care tot primesc şanse şi îşi cam bat joc de ele mereu, primii vizaţi fiind Gheorghe Grozav şi Marian Cristescu!