Semnal de alarmă pentru Petrolul: Fortuna a „părăsit-o” şi la Brazi!

Redactia -

Când joacă o echipă din Liga a III-a, chiar şi pe terenul acesteia, cu una din primul eşalon, care şi-a propus drept obiectiv locurile 1-4 şi adjudecarea Cupei României, calculele hârtiei indică, fără doar şi poate, un succes lejer al formaţiei de nivel superior. Nu aşa s-a întâmplat însă miercuri, 15 august 2012, de Sf. Maria, la Brazi, nou-creata Fortuna câştigând cu 1-0 (1-0), în faţa Petrolului, un meci disputat, din cauza căldurii din prima parte, în două reprize asimetrice ca timp: 30 minute – prima – şi 50, cea de-a doua. Dacă, la început, jucătorii lui Mircea Rednic i-au masat în propria jumătate pe cei ai lui Dan Dobai, fără să-şi creeze totuşi ocazii de gol, deşi Hamza Younes (foto stânga, la minge; www.fcpetrolul.ro) s-a zbătut destul, fostul „lup” Andrei Vlad nu a avut cine ştie ce situaţii de rezolvat. Încet-încet, roş-negrii – frumos echipamentul marca Masita al echipei patronate de Radu Călin! – au încercat să iasă din strânsoare şi au reuşit chiar să-i dea unele emoţii lui Mircea Bornescu. Gluma s-a îngroşat în minutul 25, atunci cânf ex-fotbalistul Dunării Galaţi, Velentin Munteanu, o extremă fâşneaţă, cu un bun control al balonului şi demarcări inteligente, a primit un balon pe dreapta şi a şutat în cross, perfect, de la 14 metri, învingându-l pe goal-keeper-ul prim-divizionarei ploieştene!

Asistenţa a crezut că a fost vorba doar despre un simplu foc de paie, dar s-a înşelat. E păcat astfel că Fortuna Brazi – avea să-şi dea seama toată lumea prezentă pe arena Chimia – va combate în Liga a III-a, în sezonul 2012-2013, ci nu cu un eşalon mai sus, acolo unde îndrăznim să afirmăm că s-ar bate chiar la promovare! Dovadă stau şi puţinele oportunităţi ale „lupilor” de egalare a scorului de pe tabela de marcaj, ca şi jocul compact al gazdelor, demn de o cauză mai bună. Asta fără a mai pune la socoteală intervenţia miraculoasă a lui Valincius Povilas, din debutul mitanului secund, într-o situaţie de unu la unu cu autorul golului, undeva la 8 metri de buturile ploieştenilor, şi transversala trăsnită de către fostul căpitan al Chimiei Brazi, Bogdan Minciună, în urma unei lovituri libere executate de la 22 de metri, din poziţie aproape centrală, tot în repriza a doua. Dar şi al treilea portar folosit de Rednic, Vasili Hamutovski, intrat pentru ultimele 20 de minute, a trebuit să se întrebuinţeze serios cel puţin în două rânduri, pentru a evita mărirea ecartului de către jucătorii Fortunei. Meciul s-a încheiat cu succesul absolut meritat al noilor prahoveni, iar pentru Petrolul, mai ales evoluţia precară a grosului jucătorilor folosiţi ar trebui să constituie un semnal de alarmă, în perspectiva derbiului de peste trei zile contra Rapidului, de pe „Ilie Oană”. Sigur însă că niciun meci nu seamănă cu altul, dar nici chiar aşa! Dacă s-a dorit a se adormi vigilenţa „alb-vişiniilor”, care l-au avuit drept „spion” pe fundaşul central brazilian Walace Alves Da Silva, venit la stadion împreună cu agentul său şi cu un fundaş dreapta compatriot, Marcos, cel care a fost aproape de a semna cu echipa CSMS Iaşi, precedenta adversară a Petrolului, atunci manevra a reuşit. Mai bine să fi fost aşa!

Aşteptat de către ultraşii petrolişti prezenţi la faţa locului, Adrian Cristea a intrat în debutul reprizei secunde, preluând banderola de căpitan de la Daniel Opriţa, însă a jucat doar douăSebastian_Achim_cu_Fortuna_la_Brazi_15_august_2012_fcpetrolul.ro minute, fiind accidentat de către un adversar şi scos imediat de pe teren de antrenorul său. La final, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul, Florian Walter – cel care a privit partida trăgând cu nesaţ dintr-un trabuc – l-a abordat pe „Prinţ” şi au discutat câteva minute, după care ex-finanţatorul Universităţii Cluj a părăsit Braziul, la bordul unui luxos automobil de serviciu, marca Mercedes S 500 4Matic, cu un număr de înmatriculare sugestiv: PH-11-FCP. Rămaşi la faţa locului, directorii Petrolului, Daniel Capră şi Alexandru Crângu,.au primit şi o veste bună, doar 600 de bilete mai fijnd disponibile pentru meciul de sâmbătă, cu formaţia Rapidului, semn că se va juca 100% cu casa închisă. Crângu a spus că are obligaţia ca 10% din locuri să nu fie puse la vânzare, din  motive de securitate, dar acestea nu vor fi toate în acelaşi sector, ci disparate.

În altă ordine de idei, cum căpitanul tradţional al „lupilor”, francezul Sony Mustivar a fost menajat de la meciul amical cu Fortuna Brazi, un alt echipier al Petrolului, inapt încă de joc, fundaşul stânga Constantin  Grecu, i-a dat o mână de ajutor preparatorului fizic italian Giovanni Melchiorre pentru a-l pregăti, în afara incintei de joc. „Cocoşul” a fost dotat cu un aparat de măsurare a unor parametri specifici, la fel ca şi mai mulţi dintre titularii găzarilor, care s-au afişat pe gazon cu echipamentul de deplasare: tricouri bleu şi şorturi bleumarin. Cine ştie însă când va mai fi folosit după înfrângerea neaşteptată de la Brazi! Altfel, remarcabilă organizarea jocului, gazdele – Virgil Munteanu şi Grigore Sichitiu, ca şi patronul Radu Călin – meritând toate laudele. Astfel de evenimente ar trebui să devină o obişnuinţă pentru ambele tabere combatante, Petrolul având obligaţia de a o primi, cu un alt prilej, pe Fortuna, pe arena Ilie Oană!

FORTUNA: A. Vlad – C. Gheorghe, Bilia, I. Marin, Tegzeş – V. Munteanu (54 – Ungureanu; 78 – Floruţ), Cioinac, B. Minciună, B. Năstase (74 – C. Vlad) – Elek (48 – M. Vişan), Borbely (cpt; 70 – Butoi). Antrenor: Dan Dobai.

SC FC PETROLUL: Bornescu (31 – Povilas; 60 – Hamutovski) – Achim (foto, al doilea de la stânga la dreapta, în prim-plan; 31 – Alcenat), Galamaz (31 – Neag; 61 – R. Crişan), Szukala, Guilherme (31 – Enza-Yamissi) – Boudjemaa (31 – Cojocnean), Hoban (44 – R. Catană), M. Cristescu (31 – L. Marinescu), Morar (31 – Ad. Cristea; 33 – Morar) – Opriţa (cpt; 31 – Bokila), Younes (31 – Tony). Antrenor: Mircea Rednic.

Meciul amical de la Brazi a fost arbitrat foarte bine de către o brigadă locală, formată din centralul Ovidiu Oprea (Ploieşti), ajutat la cele două linii de Valentin Dumitru (Malamuc-Gherghiţa) şi Louis Oprescu (Ploieşti). Oprea i-a arătat, în minutul 61, al doilea cartonaş galben internaţionalului de juniori Ionuţ Neag, implicit şi pe cel roşu, dar i-a permis să fie înlocuit imediat de către un alt junior, longilinul Radu Crişan.