Semne bune pentru FC Petrolul: a depășit faza în care nu le prea rezista echipelor de Liga 1! Săpătămâna aceasta, a câștigat un meci internațional la Strejnicu și a făcut o remiză, cu goluri, la Voluntari!

Dragos Trestioreanu -

Semne bune pentru FC Petrolul: a depășit faza în care nu le prea rezista echipelor de Liga 1! Săpătămâna aceasta, a câștigat un meci internațional la Strejnicu și a făcut o remiză, cu goluri, la Voluntari!

Deoarece beneficiază, și este un mare avantaj, de un lot numeros, antrenorul principal al FC Petrolul Ploiești, Nicolae Constantin, nu evită organizarea meciurilor amicale, pentru a le oferi astfel posibilitatea fotbaliștilor săi – cum sună limba de lemn – să aibă jocuri în picioare. Așa s-a întâmplat și săptămâna aceasta, 21-27 martie, când s-au pus bazele a două jocuri-test, cel de miercuri, 23 martie, de la Strejnicu, respectiv cel de la Voluntari. Primul, contra bine cunoscutei foste campioane a primului eșalon din Republica Moldova, Zimbru Chișinău, al doilea – împotriva marii revelații a actualelor întreceri ale Ligii 1 din România, FC Voluntari, echipă prezentă în play-off și clasată în „buza” podiumului, după „supergreii” CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova, la numai trei lungimi de formația lui Laurențiu Reghecampf. Dacă Zimbru nu se află deloc într-o zodie norocoasă, supermația de ani buni a Sheriffului Tiraspol împingând-o, încet-încet, către subsolul ierarhiei, ajungând în prezent chiar ultima din clasament, după eliminarea din competiție a fostei lanterne roșii, pentru diverse… matrapazlâcuri, Voluntarii chiar sunt pe val.

În acest context, deși a combătut cu o trupă de Superligă aflată în suferință, succesul cu 3-0 al Petrolului a mirat fiindcă lui Nae Constantin i-au lipsit nouă jucători cu moldovenii de peste Prut, apelând mai mult la jucătorii de schimb, de regulă, sau la cei care nici nu au bifat minute în 2002 ori chiar deloc în sezonul în curs. Mai mult, în Ilfov, pentru că a trebuit să cedeze doi juniori la echipa „U 19” a clubului – portarul Andrei Jercălău și atacantul cu simțul golului David Ilie -, în vederea derbiului cu Petrosport Ploiești, de pe arena din baza sportivă a lui Daniel Chiriță, tehnicianul nu a avut la dispoziție chiar o… echipă întreagă!

Au fost „dați lipsă”, mai exact, goal-keeper-ul Andrei Jercălău, fundașul dreapta Sergiu Pîrvulescu (proaspăt calificat la turneul final „U 19” de la EURO 2022, din Slovacia), fundașii stânga Valentin Țicu (care se speră să fie folosit la România „U 21” în meciul amical, din deplasare, cu Maroc „U 21”), Mihai Velisar (cu o răceală), Iulian Duță (o accidentare), mijlocașii Simon Măzărache (tot cu o accidentare), Marius Cioiu (tot cu o răceală), Mario Bratu (convocat la echipa națională „U 20”, cu un meci bifat parțial, la Ploiești, contra Norvegiei „U 20”), Alin Boțogan (cu titularizare la prima partidă amicală cu Turcia „U 18”, din deplasare), Cătălin Ionuț Tolea (tot cu o răceală) și deja-amintitul vârf de atac David Ilie. Însă, ar mai fi vorba și despre un al… 12-lea absent, mijlocașul Silviu Pană, care abia și-a reluat antrenamentele, deocamdată limitându-se la alergări, iar asta după o absență de mai lungă durată, din cauza unei accidentări la gleznă.

Cu toate acestea, la amicalul contra Zimbrului, de la mijlocul săptămânii, nu s-au resimțit deloc aceste absențe, ba chiar nici cu FC Voluntari, cea care a avut mai puține lipsuri din efectiv: internaționalul România „U 21” Mihai Popa și Victor Râmniceanu (ambii, portari), internaționalii moldoveni de peste Prut, Igor Armaș (căpitanul ilfovenilor; fundaș central) și Vadim Rață (mijlocaș), ex-internaționalul român Alexandru Vlad (fundaș stânga), Helder Tavares (mijlocaș), Alexandru Mihai Ilie (mijlocaș) și George Merloi (mijlocaș de bandă). Dintre aceștia, numai Popa, Armaș și Rață sunt titulari de bază. Împotriva moldovenilor, victoria s-a întrezărit încă din prima repriză, reușitele lui Senad Jarovic și autogolul lui Joao Amona, presat de același înalt atacant germano-bosniac, ducând scorul la un… nepericulos 2-0, așa cum avea să se vadă la final. Iar junele David Ilie a fixat tabela la un 3-0 fără dubii, chiar dacă Nae Constantin a folosit destui jucători.

Pe arena Anghel Iordănescu, la o zi după ce fiul celui care dă numele stadionului, Edward Iordănescu, a debutat ca selecționer de seniori, „lupii” au pornit „pe pistol”, așa cum se mai zice. Astfel, debutantul Octavian Vâlceanu (ex-Gaz Metan Mediaș) – în discuții și cu Petrolul, în iarnă, și sub contract acum, până la vară, cu ilfovenii – a scăpat cu fața curată, la lovitura de cap, din „6 metri” a lui Sory Ibrahim Diarra, cea care a „explodat” în transversală, în minutul 5 Apoi, în dese situații, apărătorul buturilor lui FC Voluntari a făcut realmente minuni, împiedicând deschiderea scorului de către fotbaliștii  echipei de eșalon secund. La reluare, ca și în primul mitan, de altfel, fotbalistul care s-a fotografiat, înainte de acest test, cu… tricoul Petrolului, Constantin  Budescu, a ratat două oportunități mari de a marca. A reușit s-o facă – într-o perioadă în care s-a mai văzut și diferența dintre ligi, în favoarea formației lui Liviu Ciobotariu – nou-intratul fundaș central Cosmin Achim (68), de la punctul cu var. Asta deși Sebastian Moroz ghicise direcția șutului în colțul din dreapta sa și era să salveze.

Forțând egalarea pe finalul meciului, petroliștii și-au văzut încununate eforturile la capătul unei superbe combinații în trei, cu Seto Takayuki și Senad Jarovic la serviciu și cu Cosmin Tucaliuc (86) în rolul finalizatorului, în dreapta lui Vâlceanu, de la 11 metri, dar nu din penalti! Revenind la îngerul păzitor al ilfovenilor, acestuia ar fi trebuit să-i mulțumească gazdele pentru că au scăpat numai cu o remiză! Oare, îl vom vedea la Petrolul, la vară, post-promovare? Cât privește un alt fotbalist care a negociat cu găzarii în iarnă, mijlocașul Mihai Răduț (ultima oară la Aris Limassol, în cea dintâi ligă din Cipru), acesta nu a ieșit în evidență în meciul de sâmbătă. Una peste alta, semne bune pentru FC Petrolul în perspectiva „săptămânii de foc: sâmbătă-miercuri-sâmbătă”: la CSA Steaua București (2 aprilie, ora 14.30), cu FC Hermannstadt Sibiu (6 aprilie, ora 19.00) și la Concordia Chiajna (9 aprilie, ora 15.00).

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)