Sezon regulat închis cu o victorie de fetele de la CSM Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Sezon regulat închis cu o victorie de fetele de la CSM Ploiești

Marți după-amiază, echipa de handbal feminin CSM Ploiești, din Liga Națională, a terminat prima fază a competiției, sezonul regulat, cu un succes la cinci goluri diferență, scor: 30-25 (15-13), adjudecându-și astfel clar meciul contra echipei CS Universitatea Neptun Constanța, cel puțin prin prisma diferenței finale. Ocupante ale poziției a opta în ierarhie, Cătălin Preda (foto, în aruncare de pe extremă; www.csmploiesti.ro) și coechipierele ei vor combate în play-off, pe 2, 6 și – dacă va mai fi nevoie – pe 8 mai 2015, în compania liderului LN, campioana en-titre, HCM Baia Mare, primul joc fiind programat la sala Olimpia, din Ploiești, iar celelalte – în deplasare. În schimb, învinsele lor se vor lupta în play-out, cu alte cinci formații de același eșalon pentru evitarea retrogradării, după principul „fiecare cu fiecare”, ultimele două clasate urmând a pica în Divizia A. Dacă ploieștencele vor pierde, așa cum se anticipează, dată fiind valoarea unei grupări ce a combătut în Liga Campionilor, partidele cu trupa din Maramureș, le vor avea, apoi, drept adversare pe jucătoarele de la SCM Universitatea Craiova sau CSM Cetate Deva.

Cu un lot format din patru handbaliste străine, Alla Șeiko (Ucraina), Ana Toth (Croația), Sanja Vlaskalic (Serbia) și Irina Șuțka (tot din Ucraina), menționând că ultima s-a căsătorit cu un prahovean și va primi astfel cetățenia română, și 14 autohtone, antrenate tot de un străin, sârbul Kurtes, ajutat de către ploieștenii Daniel Gheorghe și Iulian Emancipatu, plus preparatorul fizic compatriot al principalului, Jovan Novakovic, CSM Ploiești a avut un sezon regulat bun. Dintre românce, două au rămas pe tușă: Raluca Anghelina, operată la cartilajele genunchiului stâng, și Gabriela Cristescu, la care nu s-a mai apelat din motive tehnice. Consecință a unor evoluții apreciate, handbalistele lui Kurtes au intrat în play-off și – față de sezonul precedent – au scăpat de emoțiile retrogradării, în primul rând. Iar în al doilea rând, le oferă iubitorilor handbalului din Ploiești șansa de a revedea o echipă multinațională, HCM Baia Mare, pregătită de un sloven celebru – Tone Tiselj.

Fără a putea profita de serviciile talentatei Alla Șeiko, rămasă pe bancă în echipament sportiv, dar doar pentru… a intra în atmosfera specifică unui meci, urmând și ea a fi operată la finele întrecerilor, ca și, posibil, Daciana Balaban, sora fotbalistului Alexandru Curtean, de la Gaz Metan Mediaș, tehnicianul sârb și-a condus fetele spre un succes ce nu a fost totuși chiar facil, constănțencele opunând o rezistență apreciabilă pentru un duel fără vreo miză. Lăudabil pentru ele, mai ales că au venit la Ploiești cu… autoturismele personale! Și-așa, fostul tehnician al băieților de la HCM Constanța, Ion Crăciun, nu le-a slăbit o clipă, impunând, de câteva ori, repetarea atacurilor fără portar și cu o jucătoare în plus la semicercul advers. Până la urmă, având o rotație limitată, Crăciun dispunând de două apărătoare ale buturilor și alte 10 jucătoare, față de de tot atâția portari, dar și trei jucătoare în plus față de adversare, Universitatea Neptun s-a predat în ultimul sfert de oră al întâlnirii. Kurtes n-a mai putut contat însă, pe parcursul primei reprize și până la final, pe aportul Andreei Dincu, accidentată mai serios la șoldul drept. În ultimele minute, le-a oferit șansa de a evolua și Ramonei Ștefan, Loredanei Gărăcel și Adrianei Vasilescu. Astfel încât, cu excepția Allei Șeiko, toate handbalistele înscrise în raportul de joc au apărut pe parchet. Interesant este că, în prima repriză, toate titularele au marcat câte un gol, mai contribuind la zestrea gazdelor, venind de pe bancă să execute aruncările de la „7 metri”, Andreea Chiricuță. Dacă, în alte partide, vedeta din poartă a fost Elena Șerban, de data aceasta star a fost Alina Dumitru, ex-Ifrim, și ea căsătorită cu un prahovean! Alina a făcut un meci foarte bun, având nu mai puțin de nouă intervenții, destule dea- dreptul de senzație, printre care un „7 metri” executat de ex-internaționala Andreea Enescu! Constanța a trecut-o în „foaie” și pe fosta handbalistă de la CSM Ploiești, Alexandra Iovănescu, deși această nici măcar nu a făcut deplasarea la Ploiești!!! Cele mai prolifice jucătoare au fost Irina Burtea Șuțka, de la gazde, respectiv o altă ex-componentă a trupei municipalității locale, mai sus-menționata Andreea Enescu.

Au punctat pentru CSM: Irina Burtea Șuțka (11), Ana Toth (3), Cătălina Preda (3), Marinela Ana-Gherman (3), Sanja Vlaskalic (3), Andreea Chiricuță (3; 2 din aruncare de la „7 metri”), Oana Ionescu (2), Daciana Balaban (1) și Adriana Vasilescu (1). Au mai evoluat, fără să înscrie, și Ionela Dinu, Andreea Dincu, Loredana Gărăcel și Ramona Ștefan, ultima, soția bine cunoscutului arbitru internațional de handbal Romeo Ștefan, revenind mai de curând după o accidentare la umăr, care a ținut-o ceva timp departe de teren. Pentru oaspete, cele mai multe goluri le-a bifat, cum am notat mai sus, Andreea Enescu (8; 4 din „7 metri”). Partida a fost arbitrată de un tandem maramureșean, Cristian Băban și Ionuț Marta, care i-a cam enervat pe tehnicienii celor două combatante, observator FRH fiind bucureșteanul Horațiu Belu, cel care s-a implicat de câteva ori întru detensionarea unor momente ceva mai aprinse la cele două bănci.