Sfaturi pentru a alege un TV smart la un preț rezonabil

Daniel Dimache -

Sfaturi pentru a alege un TV smart la un preț rezonabil

Tot mai mulți români fac trecerea pe televizoare smart. De fapt, nici nu prea au de ales, dat fiind că majoritatea televizoarelor existente pe piață în prezent sunt „inteligente”. Dar, chiar dacă prețul lor a scăzut mult în ultimii ani, televizoarele smart au încă acest dezavantaj față de cele „neinteligente”: sunt mai scumpe. Iar uneori, în anumite circumstanțe și ocazii, chiar nu e nevoie de un televizor scump. Vorbim de un televizor de bucătărie, de un televizor de cabană sau pentru o locuință secundară, unde nu petreci mult timp. Dar, din fericire, ultima perioadă a adus și televizoare smart mai accesibile ca preț. Există opțiuni pentru orice, așadar.

Unul din lucrurile care trebuie mereu luat în calcul la orice TV smart este sistemul de operare, acesta fiind motivul pentru care poți profita la maximum de experiența de vizionare pe un televizor inteligent. Evident, cu cât mai avansat, cu atât mai bine, cum avem exemplele Tizen, de la Samsung, sau Android TV, de la Google, dar nu mereu găsești așa ceva pe televizoare smart ieftine. În orice caz, ai vrea să ai acces la platforme precum Netflix sau Yotube, chiar dacă alegi un TV Smart mai accesibil ca preț.

Ce caracteristici n-ar trebui să lipsească de pe niciun tv smart?

Nici nu credem că mai e necesar să o spunem, dar ecranul ar trebui să fie plat, pentru a se profita la maximum de spațiu și pentru că aceste modele se încălzesc foarte puțin. Ceea ce, mai ales vara, vei considera chiar o adevărată binecuvântare. În ceea ce privește dimensiunile, minimul necesar este o diagonală de 24 de inchi (61 de centimetri), dar dacă modelul ales este mai mare, cu atât mai bine. Evident, dimensiunea televizorului depinde mereu și de spațiul de care dispui.

Apoi, e rezoluția. În mod normal, încă se găsesc televizoare smart cu HD, dar majoritatea sunt Full HD astăzi, acum când se face trecerea spre 4K și chiar 8K. Alege calea de mijloc, însă, momentan. Unul Full HD ar trebui să fie suficient în ziua de azi când vorbim de tv smart-uri. Indiferent că vei folosi televizorul pentru jocuri sau pentru a urmări conținut multimedia, Full HD ar trebui să-și facă suficient de bine treaba. 4K și 8K sunt momentan prea avansate pentru câte posturi și streaming-uri găsești în acest format. Altfel spus, degeaba ai televizor 4K, dacă nu ai video-uri 4K la care să te uiți. E ca și cum ai avea o mașină de Formula 1 pe un drum neasfaltat. Nu o vei putea folosi niciodată la capacitate maximă.

Sunetul este alt aspect de luat în seamă când vine vorba de un tv smart. Trebuie să alegi pe cât posibil un sistem stereo, pentru o bună senzație spațială. Dacă nu, s-ar putea să ai probleme sau să ți se pară un disconfort sunetul în jocuri sau la anumite filme sau seriale. În ceea ce privește puterea, de la 10W în sus ar trebui să fie ok, dar cel mai bine ar fi să te orientezi spre modele de la 20W în sus.

Conectivitatea, un factor determinant. Evident, doar vorbim de televizoare inteligente. Doar nu cumperi un tv smart care să nu aibă o bună conectivitate. La ce bun? Pentru o experiență bună, numărul de porturi de conexiune trebuie să fie suficient pentru a putea conecta accesorii precum o consolă sau un calculator. De aceea, minimul necesar este ca televizorul să dispună de două porturi HDMI și, totodată, USB, pentru a putea conecta dispozitive de stocare precum un pendrive sau un hard disk extern.