Sfaturi pentru perioada de caniculă

Mihai Ciobanu -

Sfaturi pentru perioada de caniculă

În timpul unei perioade foarte calde

Pentru a vă proteja sănătatea atunci când temperaturile sunt foarte ridicate amintiţi-vă să staţi într-un loc răcoros. Următoarele măsuri sunt importante:

1.Beţi cantităţi suficiente de lichide

În timpul unei perioade foarte calde veţi avea nevoie de a creşte aportul de lichide, indiferent de nivelul de activitate. Nu aşteptaţi să vi se facă sete pentru a bea. În timpul unei activităţi fizice grele într-o perioadă foarte caldă beţi 2-4 pahare de lichide la fiecare oră (aproximativ 2-4 litri lichide pe zi).

2.Înlocuiţi sarea şi mineralele

Transpiraţiile masive produc o pierdere de sare şi minerale din organism. Acestea sunt necesare pentru organismul dumneavoastră şi trebuiesc înlocuite.

3.Purtaţi haine adecvate şi ochelari de soare

Purtaţi haine cât mai uşoare atunci când sunteţi în casă. Alegeţi haine de culoare deschisă şi care permite aerisirea. Arsurile solare afectează capacitatea organismului de a se răci şi produc o pierdere a lichidelor din organism. De asemenea produc dureri şi afectează pielea. Dacă va trebui să mergeţi în afară, protejaţi-vă de soare prin purtarea unei pălării împreună cu ochelarii de soare şi aplicaţi unguente care să vă apere de soare.

4.Planificaţi activităţile din afară cu grijă

Dacă trebuie să lucraţi afară, încercaţi să limitaţi activitatea dumneavoastră din exterior dimineaţă sau seara. Încercaţi să vă odihniţi des în locuri umbrite în aşa fel încât termostatul organismului dumneavoastră să aibă o şansă să se refacă.

5.Stabiliţi-vă propriul ritm

Dacă nu sunteţi acomodat cu munca sau exerciţiile într-un mediu supraîncălzit, începeţi încet şi lucraţi cu paşi graduali. Dacă manifestarea căldurii vă face ca inima să bată mai repede şi vă produce o jenă la respiraţie, opriţi orice activitate. Mergeţi într-un loc răcoros şi odihniţi-vă în special dacă sunteţi ameţit, confuz, slăbit sau obosit.

6.Rămâneţi într-un loc răcoros la interior

Rămâneţi la interior şi dacă este posibil într-un loc cu aer condiţionat. Dacă locuinţa dumneavoastră nu are aer condiţionat mergeţi într-un magazin sau într-o bibliotecă publică chiar şi puţinele ore petrecute în aer condiţionat pot să ajute organismul dumneavoastră să rămână rece atunci când vă reîntoarceţi în atmosfera caldă. Ventilatoarele electrice pot aduce confortul, dar când temperatura este peste un anumit nivel, ventilatoarele nu previn îmbolnăvirile legate de temperatură.

Făcând duşuri reci sau stând la aer condiţionat este mult mai bine pentru a vă menţine şi a vă mai răci puţin. Folosiţi jaluzelele pentru a menţine o temperatură mai scăzută în locuinţa dumneavoastră.

7.Lucraţi câte doi

Atunci când lucraţi în căldură, monitorizaţi starea colaboratorilor dumneavoastră şi urmăriţi să facă cineva aceasta şi pentru dumneavoastră. Îmbolnăvirile legate de căldură pot determina ca o persoană să devină confuză sau să-şi piardă cunoştinţa. Dacă sunteţi mai în vârstă de 65 de ani, să aveţi un prieten sau o rudă care să vă verifice de două ori pe zi în timpul perioadei cu temperaturi ridicate. Dacă cunoaşteţi pe cineva din acest grup de vârstă verificaţi-l de două ori pe zi.

8.Monitorizaţi pe acei supuşi unui risc ridicat

Deşi oricine poate suferi o îmbolnăvire legată de creşterea excesivă a temperaturii, unii oameni sunt supuşi unui risc mai mare decât alţii.

 • Sugarii şi copii până la vârsta de patru ani sunt sensibili la efectele temperaturilor mari şi depind de alţii pentru a-şi regla mediul lor înconjurător şi a-şi asigura cantităţi adecvate de lichide.
 • Oamenii în vârstă de 65 de ani sau mai mult nu pot să-şi compenseze eficient stresul provocat de temperatură şi este mai puţin probabil să poată reacţiona la modificările de temperatură.
 • Oamenii supraponderali pot fi supuşi unor îmbolnăviri legate de creşterea temperaturii din cauza tendinţei lor de a reţine mai mult din temperatura corpului.
 • Oamenii care depun eforturi excesive pot să se deshidrateze şi să devină susceptibili la îmbolnăvirile legate de temperatura excesivă.
 • Oamenii cu diverse boli fizice, în special cei cu afecţiuni cardiace sau hipertensiune arterială sau cei care primesc unele medicaţii, cum ar fi cele pentru depresie, insomnie, sau tulburările de circulaţie pot fi afectaţi de către temperatura excesivă.

9.Adaptaţi-vă la mediu

Fiţi conştienţi că orice schimbare bruscă de temperatură, cum ar fi creşterile masive de temperatură din timpul verii poate fi foarte stresantă pentru organismul dumneavoastră.

 

E BINE DE ŞTIUT:

 • Evitaţi alimentele fierbinţi şi mâncărurile grele; ele vor adăuga căldură organismului dumneavoastră;
 • Beţi cantităţi suficiente de lichide şi înlocuiţi sarea şi mineralele din organismul dvs;
 • Îmbrăcaţi sugarii şi copii în haine răcoroase, uşoare şi menţineţi-le capul la umbră cu pălării sau umbrele;
 • Limitaţi expunerea la soare în timpul amiezii sau în locuri cu o expunere potenţial severă la soare cum ar fi pe plajă;
 • Nu lăsaţi copii şi sugarii nesupravegheaţi în cărucioare sau în maşinile parcate;
 • Asiguraţi o cantitate suficientă de apă pentru animalele dumneavoastră şi lăsaţi apa într-o arie umbroasă;

 

            Nu în ultimul rând, este necesară respectarea următoarelor reguli de prevenire a incendiilor:

 

 • Autorităţile publice locale şi operatorii economici cu pericole de incendii specifice, în astfel de situaţii vor intensifica numărul de acţiuni preventive;
 • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;
 • În pădure sunt interzise: utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse; parcarea autoturismelor, instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens;
 • Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări ce creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive;
 • Asigurarea protejării, faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje ce conţin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune;
 • Supravegherea permanentă a copiilor în vederea preîntâmpinării jocului acestora cu focul.

                                                                             Compartimentul Informare și Relații Publice