Sfaturi simple și utile despre coacerea pâinii

Vlad Preda -

Sfaturi simple și utile despre coacerea pâinii

Dacă am ține cont de datele statistice, am putea spune că românii mănâncă tone de pâine, acesta fiind alimentul de bază în țara noastră. Statisticile arată că un român consumă 546 g cereale (produse de panificație și patiserie), ceea ce este considerat destul de mult. Media europeană este de 300 g produse de panificație pe zi la un om. Un român consumă 200 kg pâine într-un an, 63 kg fructe și 74 kg legume. Aceste valori sunt prea mari având în vedere numărul de kilocalorii.

Coacerea pâinii are o tradiție îndelungată în țara noastră. Sunt numeroase rețete pentru pâine, unele conțin un amestec de făină de grâu și secară, sau un amestec de făină albă și făină neagră. Aluatul de pâine se face dintr-un amestec de apă, făină, drojdie și puțină sare. Acesta se coace la cuptor și apoi se consumă la fiecare masă.

Pâinea integrală este cea mai sănătoasă

Pâinea integrală stimulează digestia prin conținutul de fibre, are un conținut scăzut de grăsimi și de aceea este recomandată și pentru dietă. Pâinea integrală este realizată din cereale cu boabe întregi: secară, grâu, orz, ovăz și alte semințe. Această pâine nu conține E-uri. Are avantajul că păstrează mare parte din nutrienți chiar și după procesul de coacere.

Atunci când se cumpără pâine din magazinele de panificație trebuie citită cu atenție eticheta pentru a vedea ce ingrediente conține. Este posibil ca anumite sortimente de pâine integrală din comerț să conțină și ingrediente chimice. Cel mai sigur este să faceți pâine de casă.

Cea mai simplă rețetă de pâine care se poate realiza acasă

Făcutul pâinii nu este foarte dificil, presupune să aveți și o tavă pentru cuptor de calitate, nu doar un cuptor bun.
Faza de pregătire nu este complicată, se face de obicei dimineața.

Frământatul aluatului necesită efort, dar nu foarte mare. Iată o rețetă foarte simplă, pe care oricine o poate realiza acasă:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg făină albă de grâu, o cană mică cu apă caldă, 25 g drojdie proaspătă, o linguriță cu zahăr, puțină sare.
  • Mod de realizare: se amestecă drojdia cu zahărul, astfel drojdia se înmoaie în 10 minute; se adaugă peste drojdie puțină făină și apă călduță, se amestecă și se lasă deoparte, să crească puțin într-un loc călduț; aceasta este maiaua care se amestecă cu făina și sarea; se frământă bine, adăugând și puțină apă sau ulei dacă este cazul, până ce aluatul se desprinde de pe mâini. Se formează pâini alungite mici, care apoi se pun în tava pentru cuptor. Tava se unge în prealabil cu puțin ulei și se presară făină pentru ca aluatul să nu se lipească. Pâinea se coace timp de 45-60 minute, până se rumenește bine deasupra. 

Pâinea de secară este recomandată de nutriționiști pentru că are fibre de calitate

Pâinea de secară conține 50% carbohidrați iar în rest: fibre, proteine, minerale și 2% grăsimi. Nutriționiștii consideră pâinea de secară ca fiind mai sănătoasă decât pâinea din alte cereale. Secara este recomandată în alimentație pentru că este bogată în fibre de calitate, care scad nivelul de glucoză și de colesterol din sânge. Secara oferă organismului vitamine B1 și E, dar și minerale: zinc, magneziu, fier, mangan.

Rețeta pentru pâinea de secară

  • Sunt necesare ingredientele: 1 kg făină de secară, o cană cu apă caldă, 25 g drojdie proaspătă, o linguriță cu zahăr, o linguriță chimen, sare.
  • Se realizează astfel: se pune drojdia într-un bol, se adaugă zahărul, se amestecă până se înmoaie; se pune făina de secară într-un vas mare, se face o gropiță în mijlocul ei și se adaugă drojdia, lingurița de chimen, puțină apă caldă și sarea; toate aceste ingrediente se amestecă, se frământă foarte bine obținându-se un aluat moale; se lasă aluatul la un loc cald, acoperit, pentru a crește timp de o oră; când aluatul a crescut suficient se poate prelucra; se realizează mici pâini alungite sau rotunde și se pun în tava pentru cuptor. Tava se unge în prealabil cu puțin ulei și se presară făină pentru ca aluatul să nu se lipească. Pâinea se coace timp de 45-60 minute, până se rumenește bine deasupra. Când se scoate din cuptor pâinea se lasă să se răcească ușor într-un loc cald, pentru a nu se cruzi la rece. 

Cantitatea de pâine recomandată zilnic pentru un adult este de 1-2 felii de pâine la o masă. O felie de pâine are aproximativ 13-14 g de carbohidrați. Specialiștii nutriționiști recomandă 130 g carbohidrați zilnic. Nu trebuie exagerat cu consumul de pâine dacă vrei să te menții în formă fizică bună, să nu te îngrași!