Și-a câștigat Venus… Independența față de L4? Sau Blejoiul va șterge cu totul marea rușine de la turul barajului?

Dragos Trestioreanu -

Și-a câștigat Venus… Independența față de L4? Sau Blejoiul va șterge cu totul marea rușine de la turul barajului?

E greu de scris despre un meci de fotbal încheiat cu un rezultat dezastruos, 1-5, pentru o echipă prahoveană, în condițiile în care nu l-ai văzut. Dar, dacă ai văzut două alte anterioare, penultimul joc de campionat, respectiv finala județeană a ediției 2018-2019 a Cupei României, nu mai poți vorbi chiar de-un accident la prima manșă a barajului de promovare în Liga a III-a! Asta fiindcă accidentele… nu sunt anunțate, doar se întâmplă. Și gata! Doar mici semne se mai strecoară însă, uneori!

Deoarece CS Blejoi câștigase matematic sezonul 2017-2018 al campionatului Ligii A, conducerea Asociației Județene de Fotbal Prahova, în frunte cu Silviu Crângașu, a decis premierea trupei antrenate de Răzvan Vlad și Emil Coșieru după finalul ultimului meci de acasă, cel cu CSO Teleajenul Vălenii de Munte, pentru gazdele campioane mai urmând un singur joc, cel de la Măneciu, cu Avântul. Am fost la acea partidă, cea cu Vălenii, și am observat un recul de formă al lui Irinel Dumitru și compania. Nu neapărat scorul de la pauză, 0-1, mi-a produs acea impresie, ci evoluția de ansamblu, chiar dacă, după ultimul fluier, tabela de marcaj a arătat 3-1 pentru CS Blejoi. Parcă nu mai era echipa aceea pe care… AJF-ul o obligase să joace cele mai importante trei dueluri consecutive foarte importante din retur într-un interval foarte scurt de timp și pe o vreme câinească, cu terenuri la marginea practicabilității.

Mi s-a spus atunci că, în urma celor trei succese, două în deplasare, la AFC Bănești Urleta și CS Păulești, pe terenul de la Plopeni, de fapt, și unul acasă, cu Petrolistul Boldești, adică grupările aflate imediat în urma Blejoiului, formația manageriată de președintele clubului sportiv local, Gheorghe Biziniche, vicepreședinții Ștefan Zahanagiu și Constantin Ioniță, plus – cu siguranță… nu cel din urmă! – directorul sportiv Paul Mâinea, s-a asigurat 99,99% din adjudecarea titlului. Așa a și fost, dar se crede că acel consum deosebit, fizic și nervos, a condus la căderea de formă ulterioară, asezonată și cu mai multe accidentări, adăugată celei de mai lungă durată a lui Cristian Vasile. Fără posibilitatea de a mai face achiziții care să acopere „găurile” din lot, CS Blejoi a mers mai departe cu ceea ce (mai) avea. Nota bene, cu jucători amatori, care fac numai două antrenamente pe săptămână, și-atunci după serviciu sau școală, acolo unde merg zi de zi!

Un alt semn că Blejoiul nu avea să atingă maximum de formă tocmai când avea mai multă nevoie a fost finala județeană a Cupei României. Adus pe arena Ilie Oană și bucurându-se prezența a câtorva sute de simpatizanți ai celor două combatante, CS Blejoi și CS Păulești, ultimul act a arătat, cu exact șapte zile înaintea turului barajului de promovare în Liga a III-a, că mai pregătită pentru a accede în eșalonul imediat superior era… vicecampioana județeană! A fost un eșec clar pentru Irinel Dumitru & Co.,  cei care au scăpat totuși destul de ieftin doar cu un 0-2! Cel mai important reper de dinaintea debutului la barajul de la Independența, cu Venus, a fost repriza secundă din finală. Una foarte-foarte slabă a băieților lui Vlad și Coșieru, ei primind golurile înfrângerii imediat la reluare și fiind dominați apoi, aproape non-stop, de adversari! În județul Călărași, din minutul 45 încolo, a fost un deja-vu, ba chiar și mai și, ținând cont că, la Ploiești, s-au luat două goluri, iar la Independența – dublu!

Pentru o echipă care a avut parte de stabilitate financiară, ce s-a promis s-a dat, iar asta la timp, de condiții bune de pregătire, de cantonament etc., etc., sincopele din finală și, respectiv, manșa tur de la baraj au dat mult de gândit. Chiar prea mult. Deși Venus are câțiva fotbaliști cu nume, Epaminonda Nicu, Borbely Csaba, Toma Vincene sau Mihai Cană, declarația antrenorului Ilie Zeciu potrivit căreia călărășenii se întâlnesc… direct la meciuri spuneceva ce nu le face cinste blejoienilor! Adică, o formație care a bătut recordul de puncte al Petrolului, din sezonul precedent al L4, care trecuse cu mult de suta de goluri marcate, fiind prima ofensivă a Ligii A, ca și cea dintâi defensivă a acesteia, nu putea face față campioanei din Călărași, încât să piardă la un scor neverosimil, 1-5, după 1-1 la pauză și ulterior deschiderii scorului de oaspeți, prin… încă nerefăcutul după accidentarea din finală, Adrian Vintilă?

Efectivul Blejoiului numără fotbaliști din diverse generații, titulari inamovibili fiind și cei trecuți de 30 de ani, precum portarul Adrian Gheorghe și jucătorii de câmp Valentin Iordache, Ionuț Filip sau Irinel Dumitru, cei care au trecut, cândva, prin al treilea eșalon, știind astfel cu ce se… mănâncă. Jucători de la care se aștepta să fie cei mai buni la Indepedența, decisivi, ci nu printre cei care au greșit mult! Poate că de la tineri nu se aveau pretenții mai mari, fiindcă ei au jucat cel mult la nivelul Ligii a IV-a, dar de la „bătrâni” – cu siguranță că da! Și, repet, tocmai ei, cei mai vârstnici, au clacat, așa cum au declarat martorii oculari ai turului de baraj, din deplasare. Altfel, refuz să dau credit unor zvoneri cum că „bărtânii” nu ar mai fi pus osul din teama că, odată bifată promovarea, se va… termina contractul lor cu CS Blejoi! Nu vârstă decide viitorul, ci doar valoarea. Dacă există valoare, nu se mai uită nimeni îm cartea de identitate! Se uită însă și acolo doar dacă, o scriu încă o dată, tocmai fotbaliștii experimentați… pică în cap, de la 1-2 încolo. Adică de atunci când centralul constănțean Eduard Ioniță a pus mingea pe var, la o fază la care părerile sunt împărțite: a fost sau nu faultul în careu? Nu am fost acolo, astfel încât nu am ce părere să am!

Un 4-0 la Blejoi, sâmbătă, 30 iunie 2018, returul barajului urmând a debuta la ora 17.30, deși pare acum de domeniul fantasticului, firesc după evoluția precară din partea secundă a primei manșe, nu ar fi chiar un… SF, totuși, pentru o echipă care vrea să șteargă impresia infectă de la Independența. Acolo unde s-a acoperit de o maximă rușine, iar prestația cvasi-generală a fost o… jignire la adresa conducerii, începând de la președintele de onoare și până la ultimul copil din club! Dacă există orgoliu, dacă (mai) există un dram de respect pentru sine și mai ales pentru cei din jur, dacă există cu adevărat VALOARE, așa cum îmi închipui că o cred cei din lot, atunci acel 4-0 va fi pe deplin posibil! Cum? Numai dacă toți vor juca pentru unul, iar unul pentru toți, ca pe vremea muschetarilor, dovedindu-se că toate cele spuse cu privire la un eventual non-combat de… frica promovării nu au acoperire absolut deloc! Dacă însă nu se va reuși o spectaculoasă remontadă, atunci e clar că la CS Blejoi s-a încheiat un ciclu, urmând altul, desigur cu… alți fotbaliști. Mai tineri, mai ambițioși și mai fără teamă de… mai sus! Asta o spune – și o cere – viața! Vin cei motivați, pleacă blazații! Până atunci, celor care s-au grăbit să „șteargă pe jos” cu CS Blejoi, după tur, doar un amănunt: lui Irinel Dumitru și coechipierilor săi nu le-au fost… puse în față, precum altădată, adversare din Covasna, Vrancea sau Buzău, ca să defileze. Dar, e drept, asta nu scuză cu nimic eșecul, fiind se tot susține că nu există în țară competiție precum Liga A Prahova! Așa se întâmplă însă când… votezi contra vântului!

Foto: Paul MÂINEA, www.telegrama.ro și www.ziarulprahova.ro