Și antrenorii de handbal ploieșteni au contribuit la cucerirea titlului mondial universitar masculin!

Dragos Trestioreanu -

Și antrenorii de handbal ploieșteni au contribuit la cucerirea titlului mondial universitar masculin!

La recentul Campionat Mondial Universitar de handbal, ambele selecționate de profil ale României, de fete și, respectiv, băieți, s-au calificat în finalele competiției. Dacă trupa antrenată de Costică Buceschi și Nicoleta Alexandrescu – din care au făcut parte și Nicoleta Tudor (inter) și Elena Șerban (portar), de la CSM Ploiești, plus extrema Cătălin Preda, o prahoveancă ajunsă la HC Dunărea Brăila – a cedat în fața Spaniei, țară gazdă, la Malaga, a turneului, scor: 14-20, băiețíi s-au aureolat cu titlul suprem, după un sec 28-20 reușit în fața Coreei de Sud! Și din naționala universitară masculină au făcut parte handbaliști prahoveni, dar și un bucureștean care a jucat la CSM Ploiești, în sezonul trecut.

Apărătorul buturilor Ionuț Iancu, interul  Nicolae Ungureanu și extrema Alin Laurențiu Budui sunt produse 100% ale Grupului Școlar „1 Mai”, acolo unde au fost crescuți și lansați spre marea performanță de căte antrenorul Ion Nicoale, fiind preluați, la un moment dat, de colegul acestuia, Ilie Coman. Ungureanu și Budui au fost legitimați și la CSM Ploiești, iar Iancu a fost transferat mai întâi la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, iar apoi la bogatul club CSM București. Acolo unde a ajuns și coechipierul său de la juniori Nicolae Ungureanu, iar din vara aceasta s-a întors și interul Cosmin Capotă, cel care fusese adus, sub formă de împrumut, de Nicolae, în urmă cu un an. Și Capotă a devenit campion mondial universitar, ca și Iancu, Ungureanu și Budui. La CSM Ploiești, ultimii doi, ca și Capotă, de altfel, au fost pregătiți de către antrenorul Dragoș Dobrescu și directorul tehnic Ion Nicolae.

Cunoscut, odată, drept o pepinieră foarte bună de handbaliști, fiind destule exemplele de mari jucători care au plecat din Ploiești și au cunoscut consacrarea pe plan intern, dar și internațional, la alte cluburi din țară – Ion Popescu, Marian Dumitru, Ion Mocanu, Laurențiu Toma și Ionuț Georgescu fiind cei mai importanți -, Ploieștiul nu mai are, acum, o echipă în primul eșalon. Dar asta nu pentru că nu s-ar fi dorit, ci doar pentru că finalul de sezon a fost unul de cșmar pentru băieții de la CSM, cei care, la un moment dat, dădeau chiar speranțe că ar fi putut scăpa de baraj, dar au… retrogadat direct din Liga Națională, la capătul ultimei etape! Acum, la CSM se așteaptă viitorul sezon, în curând Nicolae și Dobrescu urmând a demara preparativele cu un lot nou, care – speră tehnicienii – na va avea alt obiectiv fixat decât revenirea în primul eșalon, în vara viitoare.

Foto: www.prosport.ro