Și în violet, tot… negru a fost! Un alt „handbalist” francez a făcut penalti, așa că Petrolul a pierdut (și) la Botoșani

Dragos Trestioreanu -

Și în violet, tot… negru a fost! Un alt „handbalist” francez a făcut penalti, așa că Petrolul a pierdut (și) la Botoșani

Deși s-a tot vorbit în 2016, despre Petrolul, că speranța moare ultima, de fapt a murit în… 2015! Chiar de la începutul acelui an. Mai precis, când jucătorilor care trăgeau tare în cantonamentul din Antalya li s-a făcut „cadou” intrarea în procesul de insolvență, de care au aflat din… presă. Da, atunci a murit speranța! Atunci a fost… ultima! De urmărit care echipă, în afara lui Dinamo, va mai ieși din insolvență.

La Botoșani – un loc în care, nu demult, fanii „lupilor”, veniți mereu în număr mare, sărbătoreau victorii cu favoriții lor, iar acum, dacă au fost maximum 10, băgându-i în ședință, la final! – și-a pierdut capul și antrenorul principal Schumacher. L-a ținut pe Zoubir pe bancă mai bine o oră, în condițiile în care, pe plan ofensiv, echipierii cu acest profil parcă se întâlneau prima oară unul cu altul, trăgând cel dintîi șut la/spre poartă de-abia în minutul 50! Pentru o trupă care zice mai speră să se salveze, ceea ce înseamnă puncte nu glumă, a periclita, și-atunci cât de cât, buturile adverse atât de târziu, ce speranță să mai moară ultima?!? E drept, tehnicianul, ca și predecesorii lui, de altafel, din acest sezon, antrenează materialul clientului, a se citi actualul manager sportiv, și chiar dacă orgoliul i-a cerut să afirme că și-a dat avizul asupra achizițiilor din iarnă nu pare să fi fost deloc așa. Ce antrenor cu scaun la cap… și-ar da singur foc la valiză?!! Aceea care stă tot timpul la ușă, cum se zice! Dacă nici echipamentul de rezervă – cel violet -, folosit pesemne ca… superstiție, nu îți aduce noroc, atunci e valabilă vorba aceea cum că norocul și-l mai face și omul!

Două echipe slabe, FC Botoșani și Petrolul, care aveau parcă alergie la porțile adverse, s-au anulat reciproc în prima repriză. Au oferit… șah, nu fotbal. Dar nu un șah demni de oameni inteligenți! A fost un șah în care fiecare muta, pe rând, fără noimă. Ca într-un ping-pong fără sare și piper. Un singur fotbalist a încercat să lumineze jocul de doi lei de pe gazonul cam noroios din urbea moldoveană. Acesta a fost Martinus, tehnicul și talentatul internațional din Curacao. S-a distrat tot meciul cu banda stângă a defensivei Petrolului, Begeorgi fiind… carne de tun pentru mijlocașul Botoșaniului. Asta până i s-a făcut frică, în minutul 73, că bulgarul Dimitrov îi va trimite mingea în figură și s-a apărat cu ambele brațe, uitând că se află în marginea interioară, nu exterioară, a suprafeței de pedeapsă. Cum… Pecanha apără acum poarta Viitorului, în play-off, nemaichinuindu-se în play-out cu Petrolul, lui Vașvari i-a ieșit perfect fenta, în fața căpitanului din prezent al Petrolului, Cobrea, înlocuitorul brazilianului maestru în a bloca lovituri de la „11 metri”. Șut plasat și gol! Doar de-atât a fost nevoie să se decidă un… șah etern, ce conducea, altfel, către o remiză albă. Fără cine știe ce efect benefic pentru „lupi”, oricum. Poate doar pentru a scăpa de rușinea eșecurilor consecutive din acest an. Adunate cele de acum cu ultimele din finalul lui 2015, sunt opt, deja! Indiferent că s-a jucat în deplasare sau pe propriul teren. Nici chiar așa!

Deznodământul nu a fost însă chiar imposibil de ghicit, în condițiile în care, în partea a doua a jocului, Botoșaniul a îndrăznit mai mult, putând chiar acuza că a fost văduvită de-un penalti (și) la debutul partidei, atunci când Pacar l-a ținut pe… dificil de ținutul Martinus, cu brațul, în „6 metri”. Tușierul Hulubei nu a văzut nimic. Adică nu așa cum a făcut-0 colegul de pe cealaltă linie, Nicoară, pe semnalizarea căruia, centralul Rădulescu a pus, corect, mingea pe var, în al doilea mitan.

Cu fostul vârf al… Latinei Calcio – de-acum e clar că ar fi ridicol de scris de Juventus, Udinese, Palermo sau, chiar, Siena, când vine vorba despre Paolucci – fără nici măcar o realizare conform fișei postului, cu francezi care pun mâna pe minge în propriul careu, după ce Guerriero a deschis drumul Craiovei spre un 2-0 sec, acum Begeorgi a faciilitat succesul unei echipe care nu prea mai credea, nici ea, într-o victorie, cu Ziani, fotbalist cu gleznă fină, dar care joacă mai mult pentru el însuși, cu Mișelăricu (foto, încercând un tackling asupra lui Nicolae Mușat; www.fcpetrolul.ro), Gavrilă, Pacar și Michail de-o mediocritate vecină cu… disperarea suporterilor și doar cu Prestia și, oarecum, Inez și Bucșa mai răsăriți, Petrolul are soarta pecetluită. Cine să se mai poată ascunde după cireș, acum, cu clișeul „speranța moare ultima”? Deja… miroase, ce să mai!

FC BOTOȘANI:   Pleșca 6.5 – Dimitrov 7, Ngadeu (cpt) 6.5, G. Miron 6.5, Mușat 6.5 – Vașvari 7, Cucu 7 – Martinus 7.5, Cabrera 6 (84 – Matulevicius), Fulop 6.5 (58 – D. Roman 6) – Hadnagy 6.5 (76 – Bordeianu). Antrenor: Cristian Pustai.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Mișelăricu 5, Prestia 7, Inez 6.5, Begeorgi 4 – Bucșa 6 – Gavrilă 5 (64 – Zoubir 6), Ziani 5.5, Stana 5 (64 Guerriero 5.5), Pacar 5 – Paolucci 5 (76 – Michail). Antrenor: Constantin Schumacher.

Au arbitrat: George Rădulescu 6 (București) – Marius Nicoară 7.5 (Drobeta-Turnu Severin) și Daniel Hulubei 6 (Vaslui).

Arbitru de rezervă: Marian Barbu (Făgăraș).

Observatori: Romulus Chihaia (București), pentru joc, și Ionel Popa (Pașcani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Mușat (9), Bucșa (22), Hadnagy (44), Stana (44), G. Miron (45), Vașvari (47), Pacar (53), Begeorgi (56), D. Roman (77).

Viitorul… chin pentru fanii găzarilor: vineri, 11 martie 2016, ora 20.30, pe arena Ilie Oană, împotriva primei echipe de sub linia play-off-ului, CSMS Iași. Cea care a învins, la Ploiești, la ultima vizită a sa din sezonul regular. Ce speranță, care să… nu (mai) moară ultima, va fi atunci?!?