Și la Petrolul apare… firul scurt! Că așa-i în insolvență

Dragos Trestioreanu -

Și la Petrolul apare… firul scurt! Că așa-i în insolvență

Petrolul este în insolvență din iarnă. Insolvența = criză. Există un management de criză, care – dacă este înțelept – poate conduce, mai devreme sau mai târziu, la ieșirea din acest stadiu. Dacă nu-i, pe acel club, deci și pe SC FC Petrolul SA, scrie: FALIMENT. Sigur, e devreme să vorbim despre așa ceva, aici. Dar, unele semne tot dau fiori. Dacă, Doamne ferește…

Care ar fi semnele? Datoriile, făcute publice într-o listă lungă de te plictisești parcurgând-o. Te întrebi ale cui or fi numele acelea străine, care nu sunt de fotbaliști, ce caută firmele unor sponsori, pe acolo etc. etc. Dacă ai cum, mai întrebi de ce, dacă nu, nu ai ce face. În acest context, cineva din club ar trebui să iasă public și să le explice, pe larg, simpatizanților ce înseamnă fiecare datorie în parte, pe fiecare categorie de creditori. Numai astfel ar înțelege toată lumea că dracul nu-i mai negru decât pare citind lista cu pricina.

Alt semn este bilanțul echipei, în retur. Victorii ce s-au cam căutat cu… lumânarea. Un FC Brașov, la Ploiești, un FC Botoșani, în Moldova, la începutul returului, un CFR, la Cluj, și o FC Steaua SA, la București, pe la mijlocul acestuia. Patru de 1-0, mari și late! În rest, amețitoarea serie de cinci eșecuri consecutive acasă și câteva remize, în deplasare. Tot acest bilanț nu înseamnă numai simple rezultate pe plan sportiv. Ci înseamnă și bani. Bani ce se pierd, adică. Din încasări din bilete, din abonamente, din drepturi TV, de la vară încolo…. Deocamdată, locul trei asigură o sumă bună, care se adaugă celor din sezoanele 2012-2013 și, respectiv, 2013-2014. Unele după care, paradox, a venit… insolvența. Nu au fost suficiente atunci, fără sabia lui Damocles deasupra, va fi destul pentru un campionat viitor abordabil cu un alt lot, cu un alt antrenor? Și-am ajuns unde voiam să ajung. La antrenor.

Marți, trei ceasuri rele, tehnicianul care anunța, mai ieri, că era gata-gata să semneze prelungirea pe încă un sezon se desparte de Petrolul. „Mircea Rednic este istorie pentru Petrolul” – a titrat un site local, la rubrica de sport a sa, cu mai multe ceasuri înaintea anunțului oficial de pe cel al clubului găzarilor. Deci, de la „sigur semnez” la… „la revedere” a fost o chestiune de (doar) câteva săptămâni. Cam atâta timp durează o certitudine în fotbalul autohton. Implicit, și la Petrolul. Rednic și-a început mandatul trezindu-se deja pe un butoi de pulbere. Aflat în Antalya cu jucătorii, în cantonament de pregătire, vestea intrării în procesul de insolvență a picat ca un trăsnet. Și de-atunci până azi, numai mesaje distorsionate. De-acum fostul antrenor a vorbit, atunci, dar și mai de curând, când cu scandalurile „Geraldo & Teixeira”, despre o grevă a fotbaliștilor, culminând cu boicotarea unui meci-test cu ștaif, cel cu Terekul (doar) al lui Bokila, fiindcă Grozav se făcuse… „câine roșu”, între timp. Învinuiții, în schimb, au o altă versiune, pe care au dezvăluit-o recent. Că tocmai „Mister” le-ar fi cerut să nu se mai antreneze și să nu joace acel meci, pentru a se întoarce acasă, supărați și pe insolvență, și pe șefii care băgaseră capul în nisip ca struții. Ca mai în toate situațiile controversate, probabil că adevărul se află undeva pe la mijloc. Nici așa, nici așa. Cert este că, în timp, tehnicianul le spunea ceva televiziunilor sau în conferințele de presă, media abundând, apoi, de informații numai bune pentru Breaking News, fotbaliștii se cruceau ce le aud urechile, a doua zi, în vestiar. Când se nega tot ce se zisese și se auzise! Se mai putea face astfel performanță, și așa cu un loc slăbit serios valoric? Nicidecum.

De ce nu a mai avut răbdare Rednic încă patru etape? Ce mai contau, prin absurd, la bilanțul lui, încă patru partide cu remize sau înfrângeri? De ce a cerut acum rezilierea? Sau de ce i-o fi fost propusă? De ce părțile s-au despărțit atât de aproape de finalul angajamentului? E bine pentru o echipă insolventă să fie antrenată de un tehnician aflat în spațiul rezervat lui lângă teren, dar cu… telefonul la ureche, pentru a fi sfătuit din lojă? Nu mai e un secret că Valentin Sinescu va sta pe bancă, iar un alt fost secund de-al lui Mircea Rednic – la lojă. E vorba despre Mihai Teja, fost colaborator și al lui Gică Hagi, dar și principal la „U” Cluj și Dinamo în acest sezon, drept pentru care nu mai putea semna și cu Petrolul. Să bifezi într-un an și jumătate, în postură de antrenor principal, trei cluburi, chiar că e ceva, la tinerețe. Baftă, Vali, că ai multă nevoie și știi sigur și de ce! Baftă, Mihai, la recontrucție! E greu, dar să nu ajungi să zici că-i (și) imposibil!