Și la Vălenii de Munte s-a văzut cine este cu adevărat șeful Ligii A: campioana județeană ACS Petrolul ’52 Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

Pe la sfârșitul toamnei trecute, pe 11 noiembrie 2016, CSO Teleajenul Vălenii de Munte venise pe arena Ilie Oană ca o victimă sigură a liderului din acel moment, AS Petrolul ’52 Ploiești. Iar asta pentru că era o echipă – și este și acum – ai cărei componenți nu se antrenează deloc în timpul săptămânii, venind direct la joc! Și totuși, Văleniul a rezistat atunci cu brio, fiind a doua echipă care a scos o remiză albă pe „Ilie Oană”, după ce reușise la fel ceva mai devreme AFC Bănești-Urleta. Cu siguranță, ambele grupări se vor putea lăuda, la finele actualei ediții, că vor fi fost singurele plecate neînvinse de pe modernul stadion de fotbal din Ploiești.

1În tur, Roland Stănescu nici nu visa să ajungă la Petrolul ’52! În retur însă, în intermediară, atacantul care avea 9 goluri marcate în tot atâtea partide bifate, în niciuna totuși ca integralist, și-a menținut media de un gol/meci – în fapt unul/repriză! – marcând de la bun început. Era minutul 2, când defensiva Teleajenului a fost făcută KO de lovitura de cap letală a lui Stănescu, un adevărat maestru al acestui gen de execuție. Ca și aproape de pauză, în disputa de sâmbătă, 20 mai, cu Avântul Măneciu, de acasă, Roland a benenficiat de un assist perfect al lui Alexandru Radu. Dacă, în week-end, tânărul fundaș stânga i-a pus mingea pe șut, la Văleni i-a înălțat-o la cap, iar cum Alexandru Ștefan l-a scăpat din marcaj pe numărul 27, acesta din urmă s-a dismulat perfect și a trimis mingea în dreapta portarului Marian Șandru, în plasa interioară. Vălenarii nu și-au revenit din… pumn, fiind trimiși la podea de alte două lovituri crâncene – șuturi din prima ale lui Georgian Păun (6 și 11), golgheterul la zi al găzarilor. Ambele reușite, din centrări de pe dreapta ale celuilalt fundaș lateral, Alberto Olaru, revenit în echipă după sărbătorirea banchetului de final de liceu.

2Radu a profitat de decizia tehnică a lui Octavian Grigore de a-l ține pe bancă pe un alt absolvent de liceu aflat înaintea banchetului, Mihai Velisar, și a bifat două assist-uri în tot atâtea partide consecutive ca integralist! Cu 3-0 pe tabelă, când nu trecuse nici măcar un sfert de oră din joc, petroliștii s-au mai relaxat, apoi, și au tratat, oarecum, lejer următoarele oportunități de a duce scorul la o diferență și mai mare. Nu la fel a procedat însă vedeta gazdelor, Liviu Cernea (29) profitând de o pasă foarte bună primită puțin în lateral stânga, în careul mare, și șutând mai întâi în Ionuț Marinică, apoi în Daniel Chiriță, retras pe linia porții, balonul deviind, finalmente, în plasă. Dacă, în tur, a scăpat fără gol, acum Văleniul s-a putut lăuda că i-a dat unul Petrolului ’52! Ceea ce puține formații din Liga A au reușit. De altfel, în 28 de jocuri, deja campionii județeni au încasat doar 11, marcând în schimb nu mai puțin de 118, adăugând și „dubla” lui Adrian Vintilă, bifată la puțin timp după ce l-a înlocuit pe Stănescu. De fiecare dată, în minutele 60 și 69, Vintilă a primit mingi utile de la Nini Popescu și, respectiv, altruistul Dragoș Gheorghe. Și s-a terminat astfel 5-1 (3-1) pentru ploieșteni, care au punctat exact la fel în ultimele două deplasări!

3În disputa de pe micuța arenă de fotbal revendicată de vreo trei ani, din Vălenii de Munte, acolo unde liderul a fost însoțit de cel puțin 500 de suporteri frenetici, cei care sunt, de fapt, mereu la datorie, Tavi Grigore și-a dispus primul „11” într-un modul inedit: 1-4-1-2-3. Astfel, mizând pe revenitul între buturi Marinică, pe un cvartet defensiv cu doi fundași centrali puternici, Jean Prunescu și Chiriță, și doi laterali tineri, iuți și cu dese urcări în atac, urmate de centrări utile, Olaru și Radu, tehnicianul Grigore a pus în fața apărării un singur mijlocaș central, Răzvan Catană, înlocuit după doar 12 minute – din cauza unei nedorite accidentări – de Roberto Alecsandru. De data aceasta, pe căpitanul Claudiu Tudor l-a împins mai în față, punându-i alături pe junele Tiberiu Nițescu, cei doi având sarcina de a furniza baloane vârfului împins Stănescu și extremelor Popescu și Păun. Strategia lui Tavi a funcționat perfect, băieții lui decizând soarta partidei încă din startul ei! Folosind, de câteva etape, fel de fel de formule, antrenorul principal al Petrolului are deja toate datele posibile în vederea abordării cu succes a dublei manșe de baraj din 17 și, respectiv, 24 iunie. Îmbucurător este că, dacă până acum, numeroasele goluri erau înscrise de câte un echipier, de dată mai recentă marcatorii din fruntea topului echipei, Păun și Vintilă, au început să dea mai multe în același meci. În acest moment, Păun, Vintilă și Stănescu pot rezolva clar o partidă, fiind susținuți, din punctul de vedere al eficienței, și de Tudor, Popescu sau Gheorghe. Este important să se marcheze mult, dat fiind faptul că turul barajului va fi susținut în deplasare, iar cine are reușite pe teren străin, își simplifică jocul din retur.

CSO TELEAJENUL: M. Şandru 5 – M. Savu (cpt) 5 (61 – S. Toader 5.5), M. Stanciu 5, Al. Lungu 5, Al. Ştefan 5 – Fl. Savu 5, Milu 5 (76 – Șt. Rădulescu) – Minoiu 5.5, Cernea 7.5, I. Tănase 5.5 (83 – Neculae) – Cruceru 5 (79 – M.  Grigore). Antrenor: Radu Sârbu.

PETROLUL ’52: I. Marinică 7 – Olaru 8, Prunescu 7, D. Chiriţă 7, Al. Radu 7.5 – R. Catană (12 – Alecsandru 7) – Cl. Tudor (cpt) 7.5, T. Niţescu 6.5 (46 – Dr. Gheorghe 7.5) – N. Popescu 7.5, R. Stănescu 8 (57 – Ad. Vintilă 8.5), G. Păun 9 (62 – I. Dumitrescu 6.5). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

Au arbitrat: Mihai Safta 7 (Iordăcheanu) – Valentin Ionel Dumitru 7 (Gherghița) şi Alexandru Zafiriadis 7 (Ploiești).

Observator AJF: Cătălin Eugen Popescu (Ploiești).

Cartonaş galben: D. Chiriţă (39).

4Duminică, 28 mai, de la ora 18.00, va debuta ultima partidă oficială de acasă, din ediția 2016-2017, a campionatului Ligii A Prahova pentru ACS Petrolul ’52. Dată fiind și adversara, CSO Plopeni, echipă din prima jumătate a ierarhiei, cu un retur foarte bun și autoare a unui scor-fluviu în runda intermediară, 13-1, pe propriul teren, cu Unirea Cocorăștii Colț, este de așteptat ca numărul de suporteri ai „lupilor” să fie la nivelul primului joc de acasă, din septembrie trecut, cu AS Tufeni Băicoi. Atunci când au fost pe arena Ilie Oană peste 6.000 de iubitori ai culorilor galbene-albastre, mult mai mulți decât la disputele din etapa de Liga 1! Campionii județeni o merită din plin!

Foto: www.sportonlineph.ro și www.republikanews.ro